Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Το κουτάβι που θα σώσει την Ασπασία

Το δύο μηνών λαμπραντόρ θα είναι ο φύλακας άγγελός της στο κέντρο αποκατάστασης Animus στη Λάρισα

Ενα αρσενικό λαμπραντόρ θα γίνει ο φύλακας «άγγελος» της Ασπασίας Μπόγρη από το Αργος, αφού θα εκπαιδευτεί ώστε να προσέχει τη 19χρονη, η τραγική ιστορία της οποίας πάγωσε το πανελλήνιο τον Αύγουστο του 2013, όταν δέχτηκε δύο σφαίρες από το όπλο που κρατούσε ο πατέρας της!

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ 

Η 19χρονη Ασπασία, που νοσηλεύεται στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Animus στη Λάρισα, και ο μόλις δύο μηνών τετράποδος Μάικ είχαν ήδη την πρώτη επαφή τους και ήταν πολύ συγκινητική, σύμφωνα με τη μητέρα της νεαρής, Σπυριδούλα Φατούρου, και την εκπαιδεύτρια του ζώου, Ελενα Παλάγκα. «Στο μυαλό μου έχω μια εικόνα που εύχομαι να γινόταν κάποτε πραγματικότητα: την Ασπασία μου να τρέχει ξέγνοιαστη και χαμογελαστή και τον Μάικ να την ακολουθεί και να παίζουν ανέμελοι, dwesrfezf 1δίχως τίποτα να επισκιάζει τη ζωή τους. Είναι μόνο μια προσδοκία, η ελπίδα μιας μητέρας, ότι το κουτάβι αυτό θα σώσει τη μοναχοκόρη μου» εκμυστηρεύτηκε, συγκινημένη στην «Espresso», το όνειρό της η κυρία Φατούρου.

Η μητέρα της 19χρονης είχε ακούσει για τους σκύλους-βοηθούς (therapy dogs), που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό: «Πιστεύω πολύ στη σχέση σκύλου – ανθρώπου και θεωρώ ότι όλα τα ζώα -και ειδικά τα σκυλιά- έχουν απίστευτα ένστικτα και προστατεύουν τους ανήμπορους. Εψαξα στο διαδίκτυο και ήρθα σε επαφή με την Ελενα Παλάγκα, τη μοναδική εκπαιδεύτρια σκύλων-βοηθών στην Ελλάδα» αποκάλυψε η κυρία Φατούρου, εξηγώντας στη συνέχεια ποια θα είναι τα… καθήκοντα του (μεγαλόσωμου, αν και ηλικίας 2 μηνών) Μάικ: «Είναι το πρώτο σκυλί στην Ελλάδα που θα βοηθήσει ασθενή στην κατάσταση που είναι η Ασπασία. Μέσω της κόρης μου, αναγνωρίζεται ως το πρώτο σκυλί-βοηθός, όμως είναι ακόμα στο στάδιο της εκπαίδευσης. Ο Μάικ θα εκπαιδευτεί αποκλειστικά για τις ανάγκες της Ασπασίας και θα μπορεί να ενημερώνει εμένα (που θα είμαι η χειρίστριά του) για τυχόν επιληπτικές κρίσεις, πτώση σακχάρου κ.λπ. πριν ή κατά τη διάρκειά τους, ακόμη κι όταν εγώ θα κοιμάμαι. Θα είναι η σκιά της Ασπασίας, η προέκταση του εαυτού της!».

Πρώτη συνάντηση

Η πρώτη συνάντηση της Ασπασίας με το Μάικ έγινε την περασμένη Τρίτη: «Φανταστείτε ότι φοβόταν τα σκυλιά, αλλά, όταν είδε τον Μάικ, ήταν ήρεμη! Το κουτάβι βρίσκεται στο στάδιο της εκπαίδευσης και η κυρία Παλάγκα θα ορίσει κάθε πότε θα επισκέπτεται το Animus, για να δει την κόρη μου» προσθέτει η μητέρα της Ασπασίας.

Η ίδια τόνισε ότι, όταν το πανέμορφο κουτάβι ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του (σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο), θα είναι εφ’ όρου ζωής στο πλευρό της μοναχοκόρης της και αναλόγως με την εξέλιξή της θα εκπαιδεύεται επιπλέον: «Αν αύριο μεθαύριο το παιδί μου μιλήσει ή μπορέσει να δίνει εντολές με τα μάτια, ο Μάικ θα εκτελεί αυτές τις εντολές. Θα είναι, δηλαδή, τα χέρια της, τα μάτια της και το στόμα της, μερικές φορές»!

ΤΟ ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ

Η ειδικός που θα μάθει στον Μάικ όσα χρειάζεται είναι η 35χρονη εκπαιδευτήρια σκύλων-βοηθών (service dogs) Ελενα Παλάγκα: «Ημουν στο “4 paws for ability”, έναν μεγάλο οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στις ΗΠΑ, ο οποίος προσφέρει σκυλιά σε παιδιά που πάσχουν από αυτισμό, διαβήτη, έχουν επιληπτικές dwesrfezf 3κρίσεις ή κινητικά προβλήματα. Εκεί έγινε η εξειδίκευσή μου με την υποτροφία που πήρα και όλες οι σπουδές μου έγιναν σε Αμερική και Αγγλία. Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησα το κόνσεπτ με τον Μάικ, προσπαθώντας να τον κάνω σκύλο-βοηθό στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ίδια, το κουτάβι γεννήθηκε στο εκτροφείο Παλμ Χιλ στον Αγιο Στέφανο και η εφ’ όρου ζωής τροφή του είναι χορηγία της Nutramedica – Φροντίδα υγείας για τον σκύλο και τη γάτα.

«Ο Μάικ θα παραδοθεί στην Ασπασία σε 15 με 18 μήνες από σήμερα. Θέλει πολλή εκπαίδευση, την οποία θα αναλάβω εγώ. Αυτή τη στιγμή κάνει κοινωνικοποίηση και προεκπαίδευση και έχει πολλή δουλειά μπροστά του. Πάντως, η πρώτη επαφή της Ασπασίας και του Μάικ ήταν όμορφη. Καταλάβαμε ότι η κοπέλα ανταποκρίθηκε και χάρηκε. Αλλά και το κουτάβι ήταν ήρεμο, παρά το γεγονός ότι υπήρχε πολύς κόσμος» τόνισε.

Οταν η Ασπασία φύγει από το ίδρυμα και πάει στο σπίτι της, ο Μάικ θα έχει τη δυνατότητα να ειδοποιεί τη μητέρα της για ό,τι της συμβαίνει, ακόμη και πριν γίνει: «Ελπίζουμε η Ασπασία να αποκτήσει μέσω του σκύλου ένα κίνητρο, για να μπορέσει να κάνει πράγματα, τα οποία τώρα δεν μπορεί ή δεν έχει το σωστό κίνητρο και την ψυχολογική υποστήριξη».

 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...