Καρδιακές βαλβίδες που μεγαλώνουν

Μοσχεύματα από πτώματα ενηλίκων δίνουν ελπίδα σε μικρούς ασθενείς

Μοσχεύματα από πτώματα ενηλίκων δίνουν ελπίδα σε μικρούς ασθενείς

Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών μελετών του προγράμματος Espoir, όπου επιστήμονες, από οκτώ ιατρικά κέντρα στην Ευρώπη, κατάφεραν να δημιουργήσουν καρδιακές βαλβίδες που μεγαλώνουν μαζί με τα παιδιά που φέρουν τα μοσχεύματα.

Στόχος της προσπάθειας είναι να απαλλάξει τα παιδιά που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες από τις επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες είναι αναγκασμένα να υποβάλλονται όσο μεγαλώνουν.
Οι βαλβίδες που χρησιμοποιούνται έως τώρα έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να αντικαθίστανται χειρουργικά, διότι η καρδιά των παιδιών μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές του προγράμματος κατάφεραν να δημιουργήσουν βαλβίδες που ακολουθούν τον ρυθμό ανάπτυξης της καρδιάς. Προέρχονται από πτώματα ενηλίκων, η καρδιά των οποίων βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Μέσα σε 24 ώρες από τη λήψη του μοσχεύματος αφαιρείται το γενετικό υλικό (DNA) του δότη. Αυτή η διαδικασία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο απόρριψής τους από τον οργανισμό του παιδιού. Στη συνέχεια προστίθενται βλαστικά κύτταρα, τα οποία δημιουργούν εκ νέου τον ιστό. Για να γίνει η μεταμόσχευση στους μικρούς ασθενείς πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες από τον θάνατο του δότη.

Xειρουργείο

Η διάρκεια ζωής των βαλβίδων υπολογίζεται σε 20 χρόνια, επιτρέποντας στα παιδιά να ενηλικιωθούν χωρίς να χρειάζεται να χειρουργηθούν ξανά. Τότε μπορεί να τους τοποθετηθεί ο τύπος της βαλβίδας που χρησιμοποιείται στους ενήλικες.

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με 5.000.000 ευρώ, προβλέπει τη μεταμόσχευση των νέων βαλβίδων σε 200 ασθενείς κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ηδη έχουν τοποθετηθεί με επιτυχία σε περίπου 100 ασθενείς στο καρδιοχειρουργικό κέντρο του Ανόβερο, το οποίο έχει τον συντονισμό της έρευνας. Στην Ιταλία έχουν πραγματοποιηθεί μεταμοσχεύσεις σε πέντε παιδιά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάντοβα. Ολα τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους και η μετεγχειρητική πορεία τους κρίνεται άκρως ικανοποιητική από τους γιατρούς. Αλλοι 20 μικροί ασθενείς θα υποβληθούν σε τοποθέτηση των νέων βαλβίδων τους ερχόμενους 18 μήνες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ