Ο κοριός της ΕΥΠ και ο… απορροφητήρας!

Εχει τη δυνατότητα, όπως και το «αδελφάκι» του στην Αντιτρομοκρατική, να παρακολουθεί ταυτόχρονα (!!!) 3.500 συσκευές και να καταγράφει συνομιλίες.

Το ηλεκτρονικό σύστημα της Αστυνομίας που μπορεί να αποθηκεύει όλα τα δεδομένα ενός κινητού αλλά και ηλεκτρονικού υπολογιστή!

Νέο μυστικό όπλο πρόσθεσε στη φαρέτρα της η ΕΛ.ΑΣ.! Πρόκειται για έναν… απορροφητήρα, ο οποίος θα περιορίσει στο ελάχιστο την εγκληματική δραστηριότητα οργανωμένων ομάδων εντός και εκτός φυλακών. Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα της Αστυνομίας έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει όλα τα δεδομένα ενός κινητού, όπως επαφές, μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο, ακόμα και κλήσεις σε άλλα κινητά και σταθερά τηλέφωνα.

Το ίδιο ακριβώς μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο σύστημα και σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, είτε αυτός είναι σταθερός είτε φορητός. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο εξελιγμένος «απορροφητήρας» μπορεί να κλέψει όλα τα αποθηκευμένα στοιχεία του υπολογιστή, όπως και τις τελευταίες κινήσεις του χρήστη, δηλαδή τις ηλεκτρονικές επιστολές που έχει στείλει σε βάθος χρόνου μερικών ημερών, τις ιστοσελίδες που έχει επισκεφτεί κατά τις ίδιες ημερομηνίες, αλλά και τις συνομιλίες που είχε ο χρήστης σε διαδικτυακά δωμάτια επικοινωνίας.

Το νέο μυστικό υπερ-όπλο της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ένα εύχρηστο και ιδιαίτερα λειτουργικό σύστημα που μπορεί να μεταφερθεί παντού από τον χρήστη και επιτόπου να απορροφήσει τα δεδομένα του υπόπτου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μικρό βαλιτσάκι, διαστάσεων μόλις 15×15 εκατοστών, με πολύ απλή λειτουργία. Το μόνο που χρειάζεται είναι η εισαγωγή στη μνήμη του του αριθμού του κινητού τηλεφώνου του υπόπτου που έχει τεθεί υπό παρακολούθηση. Από κει και πέρα ο χρήστης του «απορροφητήρα» έχει στα χέρια του όλα τα δεδομένα που είχε αποθηκευμένα στο κινητό του ο ύποπτος και μάλιστα έχει τη δυνατότητα να τα αποθηκεύσει σε ένα στικάκι, ώστε ανά πάσα στιγμή να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Η αγορά

Το νέο μυστικό όπλο της ΕΛ.ΑΣ. είναι φτηνό, καθώς η αγορά του κόστισε μόλις 15.000 ευρώ. Την κατασκευή του «απορροφητήρα» δεδομένων και την προώθησή του στη διεθνή αγορά έχει αναλάβει κονσόρτσιουμ με επικεφαλής ισραηλινή εταιρεία που θεωρείται κορυφή στα συστήματα ασφαλείας και παρακολούθησης. Η αγορά του συστήματος έγινε με έξοδα από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, καθώς το σύστημα κρίθηκε απαραίτητο και για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο «απορροφητήρας» δεδομένων λειτουργεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας για τις υποκλοπές. Οπως γίνεται και με τους δύο υπερ-κοριούς της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, οι δικαστικές αρχές της χώρας θα είναι ενήμερες για τις κινήσεις των χρηστών του νέου συστήματος, οι οποίοι βέβαια θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους την απαραίτητη εισαγγελική εντολή κάθε φορά που πραγματοποιούν παρακολουθήσεις.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ


ΤΟ «ΑΧΤΥΠΗΤΟ ΔΙΔΥΜΟ» ΤΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ

Μπορεί να παρακολουθήσει ταυτόχρονα 3.500 συσκευές!

Από τα τέλη του 2004, όταν εξαρθρώθηκε η πρώτη ελληνοαλβανική σπείρα των δεκαέξι με τα καλάσνικοφ, που διέπρατταν ληστείες σε τράπεζες και αντάλλαζαν πυρά με αστυνομικούς, έρχεται στην επικαιρότητα κάθε φορά που αποκαλύπτεται οργανωμένη παράνομη δραστηριότητα. Ο υπερ-κοριός της ΕΥΠ και ο «δίδυμός» του που πλέον διαθέτει από το 2006 η Αντιτρομοκρατική έγιναν τα βασικά «εργαλεία» που έριξαν φως στις δραστηριότητες μελών της Χρυσής Αυγής, με συνέπεια να χαρακτηριστεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εγκληματική οργάνωση.

Τι ακριβώς είναι όμως το μηχάνημα του «μεγάλου αδελφού», που μπορεί να κατασκοπεύει τους πάντες και τα πάντα; Πρόκειται για ένα λογισμικό υψηλής τεχνολογίας που έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες τηλέφωνα, ακόμα και σταθερά, ενώ από τις δυνατότητές του δεν ξεφεύγουν SMS, e-mail και fax. Η εγκατάσταση της μηχανικής υποστήριξής του καταλαμβάνει έναν ολόκληρο όροφο (!), τον 15ο στο κτίριο της Κατεχάκη, όπου στεγάζεται η ΕΥΠ, ενώ αυτός της Αντιτρομοκρατικής καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του «άβατου» 12ου ορόφου της ΓΑΔΑ.

Πού χρησιμοποιήθηκαν οι κοριοί

Στο παρελθόν οι κοριοί βοήθησαν να στηθούν τα κατηγορητήρια σε μεγάλες υποθέσεις, όπως στην εξάρθρωση της «μαφίας των Ζωνιανών», την υπόθεση των «στημένων» αγώνων ποδοσφαίρου, την εξάρθρωση της μαφιόζικης οργάνωσης με τη συμμετοχή νονών της νύχτας στον Πειραιά, τη διαλεύκανση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και της δράσης του «συνδικάτου των φυλακών», την εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα και της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, και άλλες υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Οι δύο υπερ-κοριοί που διαθέτουν η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική έχουν άμεση υποστήριξη από το σύστημα ασφάλειας «C4I» που αποκτήθηκε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Εκείνος της ΕΥΠ ήταν δώρο των Βρετανών προς τη χώρα μας, αν και οι φορολογούμενοι πλήρωσαν τα… παρελκόμενα του συστήματος που έφτασαν σχεδόν το 1.000.000 ευρώ. Αντιθέτως, το παρόμοιο σύστημα που διαθέτει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πληρώθηκε εξ ολοκλήρου από την Ελλάδα κοστίζοντας κάτι παραπάνω από 1.500.000 ευρώ.

Πώς δουλεύουν

Ο υπερ-κοριός έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ταυτόχρονα 700 ώς 800 τηλέφωνα, σταθερά ή κινητά, αλλά και τους συνδυασμούς τους. Μπορεί να «φορτώσει» και να παρακολουθεί ταυτόχρονα 3.500 συσκευές και να κάνει πλήρη καταγραφή όλων των συνομιλιών σε CD. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι στη λειτουργία του αστυνομικοί και στρατιωτικοί μπορούν να κινούνται με το αυτοκίνητό τους και να καταγράφουν από μακριά κάθε κίνηση του υπόπτου. Κάτι σαν GPS δηλαδή, που «βλέπει» την κίνηση του υπόπτου, με την προϋπόθεση πως έχει μαζί του το κινητό του τηλέφωνο. Για παράδειγμα, αν ένας ύποπτος συναντιέται σε κάποια καφετέρια με τον συνεργό του, τα στελέχη της ΕΥΠ, ακόμη κι αν βρίσκονται ένα χιλιόμετρο μακριά, είναι σε θέση να ακούν αυτή τη συνομιλία μέσα από το κινητό τηλέφωνο του υπόπτου, έστω κι αν αυτό είναι κλειστό!

Σε αυτό το σύστημα λοιπόν «περάστηκαν» τα τηλέφωνα των χρυσαυγιτών, ενώ και πριν εισέλθει στη Βουλή το συγκεκριμένο κόμμα ο υπερ-κοριός της ΕΥΠ παρακολουθούσε τηλέφωνα στελεχών του που είχαν επικοινωνία με ύποπτα άτομα.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ 

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

10χρονη κατήγγειλε την μητέρα της για ξυλοδαρμό – Εκείνη ισχυρίζεται το αντίθετο

Ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ερευνούν οι αστυνομικές αρχές στο Ηράκλειο...

Φόβος στην Φλώρινα για καθίζηση του εδάφους – Τι μαρτυρούν οι κάτοικοι (video)

Το χωριό Βαλτόνερα στην Φλώρινα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την σταθερότητα του...

Νέα «βόμβα» από τη Σοφία Μπεκατώρου! «Βίασαν ανήλικη συναθλήτριά μου»

Ακόμα μία... βόμβα μεγατόνων έριξε η Σοφία Μπεκατώρου με την κατάθεσή...

Έγκλημα στο Αγρίνιο: Γιαγιούλα μαρτύρησε στα χέρια «τεράτων»

Λίγες ώρες πριν βρεθούν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής οι...

55χρονος γροθοκόπησε αστυνομικό που του ζήτησε να φορέσει μάσκα

Ένας 55χρονος άντρας χτύπησε αστυνομικό μετά από μια σύσταση που του...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγγελική Λάμπρη: «Δεν ήταν έτσι ο Περικλής Κονδυλάτος όταν ήμουν εκεί» (video)

Μία απρόσμενη επίσκεψη δέχτηκε σήμερα ο παρουσιαστής της εκπομπής «Καλό Μεσημεράκι», Νίκος Μουτσινάς.Στο πλατό του εισέβαλε ξαφνικά η πρώην παίκτρια του Survivor, Αγγελική Λάμπρη,...

Ελένη Μενεγάκη: Το σχόλιο του γιου της Άγγελου Λάτσιου στη φωτογραφία της!

Η Ελένη Μενεγάκη μπορεί τη φετινή χρονιά να έχει επιλέξει να απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας ωστόσο, δεν έχει παραμελήσει τους θαυμαστές της,...

Ηλίας Γκότσης: Οι αποκαλύψεις για το «Survivor» (video)

Ο Ηλίας Γκότσης πήγε καλεσμένος στην εκπομπή της Ιωάννας Μαλέσκου «Love it». Ο νικητής του δευτέρου κύκλου του «Survivor» σχολίασε όλα όσα συμβαίνουν στο...

Νίκος Πολυδερόπουλος: «Ήταν ξαφνικό το ότι θα τελειώσουν οι 8 Λέξεις» (video)

Στην κάμερα της εκπομπής «Happy Day» μίλησε ο Νίκος Πολυδερόπουλος. Ο ηθοποιός αναφέρθηκε στις «8 λέξεις» και αποκάλυψε, μεταξύ άλλων πως δεν θα βρίσκεται...

Η Φάρμα: Τα νέα πρόσωπα που σκέφτεται η παραγωγή του Αντ1 (video)

Σύμφωνα με την εκπομπή «Πρωινό», η παραγωγή του Αντ1 επεξεργάζεται τα πρόσωπα που ίσως κληθούν να συμμετάσχουν στο νέο ριάλιτι του καναλιού «Η Φάρμα»....

Survivor-Spoiler: Άγρια κόντρα ανάμεσα σε Τριαντάφυλλο και Περικλή Κονδυλάτο (video)

Μετά από το ανατρεπτικό επεισόδιο της Τέταρτης οι κόκκινοι και οι μπλε φαίνεται να βρίσκουν πολλούς λόγους για να συνεχίσουν να έρχονται σε κόντρα...