Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Με τα νέα αμόρε Βασάλος και Βαλαβάνη

Στην Κρήτη με τον νέο της σύντροφο η Ευρυδίκη...

Αγκαλιτσες για in love ζευγαρακια

Φωτογραφημένες αγκαλιές για δύο ακριβοθώρητα ζευγάρια της εγχώριας showbiz!...

Πρόβα καλοκαιριού από τη showbiz

Πρόβα καλοκαιριού για τα «καυτά» κορίτσια της showbiz, που...

Οσα συνέβησαν μέσα και έξω από το φετινό Met Gala στη Νέα...

«Παρέλαση» με τα γυμνά κορμιά τους έκαναν οι διασημότερες...

Ρομπότ- ρεσεψιονίστ!

Η Ναντίν, που την έφτιαξε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, εργάζεται στην υποδοχή του εκπαιδευτικού ιδρύματος

Η Ναντίν, που την έφτιαξε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, εργάζεται στην υποδοχή του εκπαιδευτικού ιδρύματος

Με την πρώτη ματιά νομίζει κανείς ότι η Νάντια και η Ναντίν είναι μάνα με κόρη. Κατά κάποιον τρόπο θα μπορούσαν, αφού η Νάντια «γέννησε» τη Ναντίν, μόνο που η πρώτη είναι άνθρωπος και η δεύτερη μηχανή, που μοιάζει τόσο πολύ με άνθρωπο.

Στο εύλογο ερώτημα προς την καθηγήτρια του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, εκείνη απαντά ότι απλά δημιούργησε το ανθρωπόμορφο ρομπότ κατ’ εικόνα και ομοίωσή της.

Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ναγιάνγκ (NTU), με επικεφαλής τη Νάντια Θάλμαν της Σχολής Μηχανικών Υπολογιστών, όχι μόνο δημιούργησαν ένα ανθρωποειδές κοινωνικό ρομπότ, αλλά του έδωσαν και δουλειά, αφού εργάζεται στην υποδοχή του πανεπιστημίου. Είναι άκρως φιλική, κάνει χειραψίες και απαντά στους χαιρετισμούς, ενώ έχει θαυμάσια μνήμη, καθώς, όταν τη συναντά κάποιος ξανά, εκείνη θυμάται το όνομά του και τι είχε κουβεντιάσει μαζί του την πρώτη φορά.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η Ναντίν έχει μαλακό δέρμα, ωραία καστανά μαλλιά και τη δική της συναισθηματική προσωπικότητα, δείχνοντας χαρούμενη ή λυπημένη ανάλογα με το θέμα της συζήτησης στην οποία μετέχει. Κοιτάζει στα μάτια τον συνομιλητή της και δείχνει να τον συμμερίζεται. Ολα αυτά η Ναντίν τα διαθέτει χάρη στο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, παρόμοιο με αυτό που διαθέτουν η φωνητική βοηθός Siri της Apple και η Cortana της Microsoft. Μπορεί άνετα να εργαστεί ως προσωπική βοηθός σε γραφεία και σπίτια, καθώς επίσης να κρατά παρέα σε ηλικιωμένους ή παιδάκια. Αν θέλει, μπορεί επίσης να πάρει εικονική μορφή (virtual) και να εμφανιστεί σε μια οθόνη υπολογιστή ή τηλεόρασης.

Οι ερευνητές του ίδιου πανεπιστημίου παρουσίασαν και άλλο ένα ρομπότ, τον Edgar, που διαθέτει οθόνη αντί για πρόσωπο και ανήκει στην κατηγορία των ρομπότ τηλεπαρουσίας. Καθισμένος μπροστά σε μια διαδικτυακή κάμερα, ο χρήστης μπορεί να ελέγχει εξ αποστάσεως (όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο) τις κινήσεις του ρομπότ. Οι εκφράσεις του προσώπου του χρήστη εμφανίζονται στην οθόνη-πρόσωπο του ρομπότ σε πραγματικό χρόνο, ενώ το ρομπότ, που διαθέτει δύο χέρια, μιμείται τις κινήσεις των άνω άκρων του χρήστη. Ο Edgar μπορεί, για παράδειγμα, να βγάζει λόγους σε συνέδρια, ενώ ο χρήστης βρίσκεται στην άλλη άκρη της Γης. Χάρη στην ενσωματωμένη κάμερά του, το ρομπότ μπορεί να βλέπει και να συνομιλεί με όσους συναντά.


weekend

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γαμπρός στην Κρήτη

Με μια «σπορ θερινή» φωτογραφία ευχαρίστησε για τις ευχές...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Αγωνία για την «αδελφή» της Αλίκης

Αγωνία για την εξαφανισμένη πρωταγωνίστρια της χρυσής εποχής του...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...