Δεν είναι αργά για το εμβόλιο της γρίπης

Καμπανάκι, αφού ο ιός μπορεί να «χτυπήσει» ως τον Μάιο

Καμπανάκι, αφού ο ιός μπορεί να «χτυπήσει» ως τον Μάιο

Η γρίπη κορυφώνεται μεταξύ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και ο ιός της μπορεί να «χτυπήσει» ως τον Μάιο, προειδοποιεί ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Γι’ αυτό επισημαίνει ότι δεν είναι αργά για να κάνει κανείς το εμβόλιο, συστήνοντας σε όσους δεν το έχουν κάνει να σπεύσουν ακόμα και τώρα, που κυκλοφορεί ο ιός της γρίπης.

«Η περίοδος που χτυπάει ο ιός της γρίπης και η σοβαρότητα της ασθένειας συχνά είναι απρόβλεπτες» εξηγεί η Μάριον Γκρούμπερ, διευθύντρια του τμήματος του FDA που είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια. Προσθέτει ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει πρόληψη είναι η χορήγηση του εμβολίου, ακόμα και τώρα. Ο FDA διευκρινίζει ότι μπορεί τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι συνήθως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπλοκές που προκαλεί η γρίπη, αλλά οι νεαροί ενήλικες και οι μεσήλικες περνούν πιο βαριά τη γρίπη. Γι’ αυτό συμβουλεύει ακόμα και όσοι είναι υγιείς να κάνουν το εμβόλιο.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επισημαίνει ότι εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν όσοι έχουν αλλεργία στο αντιγριπικό εμβόλιο ή κάποιο από τα συστατικά του. Διευκρινίζει ότι τα αντιιικά φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το εμβόλιο. Υπενθυμίζει ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης που έγινε την προηγούμενη χρονιά δεν προσφέρει κάλυψη και φέτος, καθώς το στέλεχος του ιού που προκαλεί τη γρίπη έχει αλλάξει.

Για να μην κολλήσει κανείς τον ιό της γρίπης, αλλά και για να μην τον μεταδώσει σε περίπτωση που αρρωστήσει, τα προληπτικά μέτρα είναι πολύ απλά, όσο κι εύκολα. Καταρχάς, συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε και αμέσως μετά το πλύσιμο των χεριών ξανά, καθώς και η παραμονή στο σπίτι τις ημέρες της γρίπης, ώστε να προστατευτούν τόσο ο ασθενής όσο και ο περίγυρός του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ