Βουλγαρία μου, αμαρτία μου

Ασκήσεις φοροδιαφυγής από τον Δήμο Ξάνθης (για συναυλία) και τον καλλιτεχνικό εκπρόσωπο του τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ασκήσεις φοροδιαφυγής από τον Δήμο Ξάνθης (για συναυλία) και τον καλλιτεχνικό εκπρόσωπο του τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Χαιρετίσματα στην… Εφορία μέσω Βουλγαρίας έστειλε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου για τη συναυλία που έδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης του Δήμου Ξάνθης, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο τελευταίο συμβούλιο του δήμου για το 2015.

Ωστόσο, θέλοντας να απεμπλακεί το όνομα του τραγουδοποιού από την υπόθεση, ο καλλιτεχνικός εκπρόσωπός του Ελισσαίος Πατσέλας δήλωσε ότι ο Παπακωνσταντίνου δεν γνώριζε τίποτα για τη διαδρομή που ακολούθησαν τα 16.500 ευρώ, πριν καταλήξουν στην τσέπη του.

«Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δεν ανακατεύεται με τα οικονομικά του, φορολογούμαι εγώ. Εγώ έχω κάνει σύμβαση με μια βουλγάρικη εταιρία και φορολογήθηκα όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Πατσέλας, θέλοντας να διευκρινίσει ότι ο καλλιτέχνης δεν γνώριζε τίποτα για το οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τα παραστατικά, που αναρτήθηκαν στη Δι@ύγεια στις 16 Δεκεμβρίου, ο Ελληνας ροκ σταρ πληρώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης μέσω βουλγαρικής εταιρίας, με την αγγλική επωνυμία The Brain Co Southeast Europe Ltd και βουλγαρικό ΑΦΜ (203356523). Ετσι, στη συμφωνηθείσα μεικτή αμοιβή των 16.500 ευρώ έγινε παρακράτηση ύψους μόλις 17 ευρώ, αφού η πληρωμή έγινε σε νομικό πρόσωπο άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τεράστια διαφορά

Εάν το ποσό καταβαλλόταν σε ελληνική εταιρία, θα είχε αποδοθεί απευθείας στην Εφορία το 20% του συνόλου (άρα 3.300 ευρώ), ενώ η φορολόγηση των κερδών της εταιρίας θα μπορούσε να ξεπεράσει το 40%, την ώρα που στη Βουλγαρία ανέρχεται μόλις στο 10%.

«Εμείς δεν επιλέγουμε εταιρίες ή μάνατζερ, επιλέγουμε καλλιτέχνες. Με αυτούς συνεργάζεται ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και είναι απολύτως νόμιμο» υποστήριξε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Πασχάλης Λύρατζης. Εννοείται, βέβαια, πως το θέμα απασχόλησε τα social media, με τους χρήστες να τρολάρουν τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, καθώς θεωρούν πως ο τρόπος είσπραξης της αμοιβής του έρχεται σε αντίθεση με τους ροκ στίχους αλλά και την… επαναστατική στάση ζωής του καλλιτέχνη.

«Αν το ήξερα, θα είχα αντιδράσει»

Aγνοια για τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν τα χρήματα σε εκείνον δήλωσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ο καλλιτέχνης, στο περιθώριο της κοπής της πίτας που έγινε στο θέατρο Διάνα για τις 150 παραστάσεις του «9 με 5», απάντησε σε όλα όσα ακούγονται τα τελευταία 24ωρα. «Ιδέα δεν είχα, ειλικρινά. Ξέρω να ξεχωρίζω το νόμιμο από το ηθικό. Αν το ήξερα, σας λέω πως θα είχα αντιδράσει. Πήραμε 8.000 ευρώ για τη δουλειά 25 ατόμων. Μπορείτε να πάτε στην Εφορία του Χολαργού και να δείτε κατατεθειμένη την αμοιβή μου» τόνισε ο Παπακωνσταντίνου, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του Ελισσαίου Πατσέλα, ο οποίος υποστήριξε πως όντως ο τραγουδιστής δεν γνώριζε πως τα χρήματα πέρασαν μια… βόλτα από τη Βουλγαρία πριν καταλήξουν στις τσέπες όσων δούλεψαν για τη συναυλία της Ξάνθης στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.


{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ