Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μέχρι και εικονικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών κανόνιζαν τα μέλη της σπείρας με...

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στα μέλη των δύο...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την...

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χειροθέτησε τον ευεργέτη Νικόλαο Πατέρα σε Αρχοντα...

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος τελέστηκε σήμερα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού...

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Ο Μητσοτάκης νέος πρόεδρος της ΝΔ

Επεισε τη «γαλάζια» βάση και έκανε την ανατροπή στη «μάχη» με τον Μεϊμαράκη! Οι 5 (+1) προκλήσεις και το στοίχημα ανασυγκρότησης της παράταξης

Επεισε τη «γαλάζια» βάση και έκανε την ανατροπή στη «μάχη» με τον Μεϊμαράκη! Οι 5 (+1) προκλήσεις και το στοίχημα ανασυγκρότησης της παράταξης

Μητσοτάκης και πάλι στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας. Είκοσι τρία χρόνια μετά την αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο γιος του Κυριάκος πέτυχε τη μεγάλη ανατροπή, κερδίζοντας τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ο όγδοος κατά σειρά (εκλεγμένος) πρόεδρος της Ν.Δ. κατάφερε να πείσει τη «γαλάζια» βάση, που προσήλθε υπό βροχήν στις εσωκομματικές κάλπες, ότι εκείνος μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλον δέος του Αλέξη Τσίπρα! Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις συμμαχίες και τη δυναμική που δημιουργήθηκε από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και πέτυχε κάτι που μέχρι πριν από τρεις μήνες φάνταζε σχεδόν απίθανο.

Εμεινε από… καύσιμα στο φινάλε

Τα «τζάκια» και το «σύστημα» απέδειξαν ότι είχαν εφεδρείες και πέτυχαν τον στόχο τους, δίνοντας στον Μητσοτάκη την προεδρία της Κεντροδεξιάς.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παρά το μεγάλο προβάδισμα που είχε από τον πρώτο γύρο (και παρά την αποχή), έδειξε να μένει από… καύσιμα στο φινάλε, προκαλώντας πικρία σε όσους τον στήριξαν. Οπως φάνηκε από την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, υπήρξε ανατροπή ακόμη και σε περιοχές στις οποίες ο Μεϊμαράκης στον πρώτο γύρο προηγούνταν με διαφορά, δείχνοντας μετατόπιση ψηφοφόρων, που προφανώς τον είχαν στηρίξει για να διασφαλιστεί η ενότητα και χθες θεώρησαν ότι είναι απελευθερωμένοι να ψηφίσουν όποιον πιστεύουν πως μπορεί να αντιμετωπίσει τον Τσίπρα σε πολιτικό επίπεδο. Το κλίμα στο στρατόπεδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήταν βαρύ αργά χθες το βράδυ.

Τώρα, πλέον, ο 47χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά του τόσο σε αντιπολιτευτικό όσο και σε κομματικό επίπεδο. Οπως έχει τονίσει ο ίδιος, σε 111 ημέρες (δηλαδή το Πάσχα του 2016) η Ν.Δ. θα έχει ανασυγκροτηθεί. Αυτό με βάση το πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει:

  • Οικονομική εξυγίανση (η Ν.Δ. χρωστά πάνω από 100.000.000 ευρώ).
  • Λιγότερη και αποτελεσματικότερη κομματική δομή.
  • Μετακόμιση σε μικρότερο κτίριο υποβαθμισμένης περιοχής.
  • Εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης.
  • Ενεργοποίηση εθελοντών, από διεθνούς κύρους τεχνοκράτες μέχρι φοιτητές.
  • Νέα πρόσωπα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στον κομματικό μηχανισμό.

Παράλληλα, ο Κυριάκος έχει προαναγγείλει έκτακτο εθνικό συνέδριο στις 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου, ανασύνταξη των οργανώσεων βάσης έως το τριήμερο της 25ης Μαρτίου και στελέχωση και συγκρότηση όλων των οργάνων σύμφωνα με νέο καταστατικό έως τις 22 Απριλίου.

Και αν αυτές είναι οι προκλήσεις που αφορούν το εσωκομματικό πεδίο και τη δημιουργία της νέας Ν.Δ., στο επίπεδο της αντιπολίτευσης έχει μπροστά του ουκ ολίγες προκλήσεις.

Σκληρές μεταρρυθμίσεις

Πρώτη και μεγάλη είναι αυτή που αφορά το Ασφαλιστικό. Τι θα ψηφίσει, δηλαδή, η Ν.Δ., όταν ο νέος πρόεδρός της (που προεκλογικά έλεγε «όχι») θεωρείται υπέρμαχος των σκληρών μεταρρυθμίσεων. Και το Ασφαλιστικό είναι το πρώτο βήμα.
Δεύτερη πρόκληση είναι τα δύο επόμενα νομοσχέδια, που θα αφορούν το Φορολογικό και το Αγροτικό, που κάνουν τζιζ από όπου και αν τα πιάσει κανείς.
Τρίτη είναι η αντιπολιτευτική τακτική (σε μια εποχή κατά την οποία εντείνονται οι πιέσεις για συναίνεση).
Τέταρτη πρόκληση είναι οι σχέσεις με την Προεδρία της Δημοκρατίας, αφού, ως γνωστόν, ο κ. Μητσοτάκης απείχε από την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου.

Η προϋπηρεσία του στην κυβέρνηση Σαμαρά

Γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο Κυριάκος αναλαμβάνει την προεδρία της Ν.Δ. σε ηλικία 47 χρόνων (γεννηθείς το 1968). Εκλέγεται συνεχώς στη Β’ Αθηνών από το 2004 και από τις έξι φορές που εξελέγη τις τρεις ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά διατέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015), ενώ το Φεβρουάριο του 2015 και μέχρι την έναρξη των εσωκομματικών εκλογών ήταν ο πρώτος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Εως τις εκλογές του 2012 ήταν τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ν.Δ.

Οικονομικός αναλυτής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Αμερική, όπου σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Harvard. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, και τις ολοκλήρωσε στο Harvard, στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διατέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην εταιρία συμβούλων McKinsey and Company, στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι συμπληγάδες της εξωτερικής πολιτικής». Εχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη. 

325.000 ψήφισαν παρά τον άστατο καιρό

Ο άστατος καιρός δεν εμπόδισε τελικά τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας να συρρεύσουν στα εκλογικά κέντρα. Από τους 404.000 που στον πρώτο γύρο έφτασαν στην κάλπη, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, οι περίπου 325.000 πήγαν και δεύτερη φορά. Από τη Συγγρού, μάλιστα, κρίνουν απόλυτα ικανοποιητική τη συμμετοχή, με δεδομένο ότι μόλις το 20% απείχε στον δεύτερο γύρο.

Ουρές

Να σημειωθεί, πάντως, ότι σε μερικά εκλογικά τμήματα κρίθηκε αναγκαίο η διαδικασία να παραταθεί για μισή ώρα, καθώς παρατηρήθηκαν ουρές (όπως σε Περιστέρι, Πετρούπολη, Νέα Σμύρνη κ.α.). Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή διαδικασία ήταν σαφώς πιο γρήγορη, μια και τα μέλη της Ν.Δ. δεν συμπλήρωσαν την αίτηση επανεγγραφής, ούτε πλήρωσαν χρηματικό αντίτιμο.

Μετά τα συγχαρητήρια, έρχονται» οι πιέσεις της  Μέρκελ

6903967Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Eκτός των άλλων προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις από παράγοντες εκτός Ελλάδας. Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι μετά τα συγχαρητήρια της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ θα ακολουθήσει το «ψηστήρι»! Και αυτό γιατί ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. είχε δεσμευτεί ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά για σκληρές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες εξακολουθεί να υπερασπίζεται όλο αυτόν τον καιρό. Αρα θα έχει μια δυσκολία παραπάνω στο να αρνηθεί την εφαρμογή τους, όταν μάλιστα η καγκελάριος θα του θυμίζει ποιες δεσμεύσεις είχε αναλάβει.

Ο δεύτερος (από το εξωτερικό) πονοκέφαλος ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρκετούς υποστηρικτές στη γραμμή των μεταρρυθμίσεων, που επίσης θα τον πιάσουν από τον… λαιμό να εφαρμόσει όσα υποστήριζε και περιέχονται στο Μνημόνιο 3. Το πόσο εύκολο είναι να πείσει τους «σκληρούς» αυτούς παίκτες για μια άλλη πολιτική είναι το ζητούμενο για τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ., που πέφτει από σήμερα στα βαθιά.


{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...