Κίνδυνος για άνοια λόγω παχυσαρκίας

Μια μικρή (έστω) απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη

Μια μικρή (έστω) απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη

Ακόμα και μικρή απώλεια βάρους μπορεί να επιφέρει βελτίωση της μνήμης σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που είναι παχύσαρκοι και εμφανίζουν ήπια νοητική διαταραχή. Τα παραπανίσια κιλά προκαλούν μικρή αλλά αξιοσημείωτη επιδείνωση της μνήμης και των νοητικών δεξιοτήτων, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης κάθε μορφής άνοιας.

«Η αυξημένη ύπαρξη λιπώδους ιστού έχει σχετιστεί με μειωμένο όγκο σε μια σειρά από περιοχές του εγκεφάλου» σχολιάζει σχετικά η επικεφαλής της έρευνας, δρ Νίντια Σελέστ Χόρι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Ο περιορισμός των θερμίδων έχει πολλά οφέλη για τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης συσσώρευσης λίπους στην κοιλιακή χώρα, ενώ μπορεί και να βελτιώνει την αντοχή των συνάψεων στον εγκέφαλο, προσθέτει η δρ Χόρι, η οποία μαζί με την ομάδα της χώρισε σε δύο κατηγορίες 80 παχύσαρκους ανθρώπους άνω των 60 ετών που είχαν ήπια νοητική διαταραχή.

Στη μία χορηγούνταν η συνήθης ιατρική φροντίδα, ενώ τα μέλη της άλλης είχαν διατροφική συμβουλευτική για έναν χρόνο, πράγμα που πρακτικά σήμαινε 28 συνεδρίες διάρκειας μιας ώρας έκαστη.

Η έρευνα

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 68 ετών. Στην αρχή όλοι οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη μάζας σώματος που ξεπερνούσε το 30, δηλαδή το μίνιμουμ της παχυσαρκίας. Στον ένα χρόνο όσοι ακολουθούσαν τις διατροφικές συμβουλές μείωσαν τον δείκτη σώματος κατά 1,7.

«Η ήπια απώλεια βάρους ήταν αρχικά απογοητευτική για τους μελετητές. Υστερα όμως από μια πιο βαθιά ανάλυση μπορούσαμε να διαπιστώσουμε ότι ακόμα και σε μικρές αλλαγές στο βάρος η μείωση στον λιπώδη ιστό συσχετιζόταν με νοητική βελτίωση» σχολιάζει η δρ. Χόρι.
Πάντως οι ειδικοί τονίζουν ότι η απώλεια βάρους δεν πρέπει να έχει ποσοτικούς στόχους για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους με ήπια νοητική βλάβη. Αντιθέτως, υπογραμμίζουν ότι η απώλεια πολλών κιλών μπορεί να μην είναι καλή ιδέα. Επισημαίνουν ότι αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως ο περιορισμός των θερμίδων ενεργοποιεί διαδικασίες που είναι καλές για τον εγκέφαλο.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ