Απειλή φυλάκισης για 212.000 φοροοφειλέτες

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστάνε στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ κινδυνεύουν με χειροπέδες.

785h42j82Ενα βήμα πριν από τη φυλακή βρίσκονται πάνω από 212.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που οφείλουν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ! Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» σε χθεσινό δημοσίευμά της, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς ο αριθμός των οφειλετών είναι -αν μη τι άλλο- τεράστιος. Απαντες κινδυνεύουν με άσκηση ποινικής δίωξης και ενδεχόμενη φυλάκιση από τη στιγμή που το συνολικό χρέος τους προς το Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων και των κάθε είδους τόκων και προσαυξήσεων) ξεπερνά τα 5.000 ευρώ και η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Οι 212.000 πολίτες που βρίσκονται «στο κόκκινο» θα πρέπει να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ούτως ώστε να ανασταλεί η ποινική τους δίωξη (σύλληψη, αυτόφωρο, δίκη, κλπ.) και, βέβαια, να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Παρ’ όλα τα σκληρά μέτρα, που προβλέπουν ακόμη και φυλάκιση, το Δημόσιο έχει καταφέρει να εισπράξει μόνο τα ελάχιστα από τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη, ύψους 58,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ετσι το υπουργείο Οικονομικών απειλεί τώρα τα 212.000 φυσικά πρόσωπα με σκοπό να πιεστούν να ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών. Και πάλι όμως, με το νέο σύστημα διακανονισμού χρεών που εφαρμόζει η εφορία θα ζουν με τον εφιάλτη της φυλάκισης και όσοι κάνουν ρύθμιση, αφού θα έχουν μία και μοναδική φορά το… δικαίωμα να αφήσουν απλήρωτη δόση προς τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία. 

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών όμως δείχνουν και ότι περισσότεροι από 2.500.000 φορολογούμενοι παραμένουν «όμηροι» της εφορίας. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 58 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Απριλίου, έναντι 55,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν στο τέλος του 2012. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2013 εισπράχθηκαν 754 εκατομμύρια ευρώ και διαγράφηκαν άλλα 131 εκατομμύρια ευρώ από τα παλαιά χρέη ύψους 55,78 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2012. Ετσι, τα χρέη αυτά περιορίστηκαν στα 54,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του μήνα Απριλίου. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ