«Μπλόκο» στην εξάπλωση του ιού της γρίπης!

Εντόπισαν την πρωτεΐνη ANP32A που ευθύνεται για τον πολλαπλασιασμό του

Εντόπισαν την πρωτεΐνη ANP32A που ευθύνεται για τον πολλαπλασιασμό του

Βρισκόμαστε άραγε μπροστά στη δημιουργία μιας νέας γενιάς αντιικών φαρμάκων που θα εμποδίζει τη μετάδοση του ιού της γρίπης; Αυτό δείχνει νέα έρευνα του πανεπιστημίου Imperial, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Nature». Η έρευνα αυτή αναγνωρίζει για πρώτη φορά την υπεύθυνη πρωτεΐνη για τον πολλαπλασιασμό του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Πλέον, μετά τον εντοπισμό της πρωτεΐνης, με την ονομασία ANP32A, οι ερευνητές υπό την καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ ετοιμάζονται να αρχίσουν το επόμενο στάδιο των ερευνών. Εκείνο που θα οδηγήσει -το πιθανότερο- στις θεραπείες που θα είναι σε θέση να μπλοκάρουν την εξάπλωση της γρίπης στον οργανισμό μας!

Ως γνωστόν, όλοι οι ιοί της γρίπης που προσβάλλουν τον άνθρωπο προήλθαν από ιούς των πουλερικών που υπέστησαν σε κάποιο στάδιο μετάλλαξη, η οποία τους επέτρεπε να χρησιμοποιήσουν τα ανθρώπινα κύτταρα για τον πολλαπλασιασμό τους. Οι ερευνητές αποφάσισαν να κολλήσουν τον ιό της γρίπης των πτηνών σε διαφορετικά υβριδικά κύτταρα στο εργαστήριο, κύτταρα δηλαδή που περιείχαν τμήματα DNA από πουλερικά ενσωματωμένα σε κύτταρα ινδικών χοιριδίων.

Γενετικό υλικό

Παρακολουθώντας σε ποια από τα κύτταρα αυτά κατάφερνε να πολλαπλασιαστεί ο ιός και αντιπαραβάλλοντας το γενετικό υλικό τους, διαπίστωσαν τελικά ότι η πρωτεΐνη που διευκόλυνε τον ιό ήταν η ANP32A. Με άλλα λόγια, αυτήν χρησιμοποιούσε το ένζυμο του ιού με την ονομασία RNA -εξαρτώμενη RNA πολυμεράση- προκειμένου να πολλαπλασιαστεί.

Τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν και αυτά τη δική τους εκδοχή της πρωτεΐνης ANP32A, όμως για να μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει ο ιός, πρέπει πρώτα να μεταλλαχθεί με κατάλληλο τρόπο. Χάρη στην έρευνα έχει αναγνωριστεί πλέον το είδος της μετάλλαξης που πρέπει να υποστεί ο ιός για να περάσει στον άνθρωπο. Συνεχίζοντας τα πειράματα, η ερευνητική ομάδα του Imperial επιβεβαίωσε πως, όπως και στα πουλερικά, έτσι και στον άνθρωπο, η ανθρώπινη εκδοχή της ANP32A είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό του ιού και στα κύτταρά μας. Και πως, όποτε αφαιρούσαν την πρωτεΐνη, σταματούσε η εξάπλωση της ίωσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ