Ρεκόρ ψυχοπαθών στην καρέκλα των CEO

Πες μου τι δουλειά κάνεις να σου πω πόσο τρελός είσαι. Τ

Πες μου τι δουλειά κάνεις να σου πω πόσο τρελός είσαι. Τα 10 επαγγέλματα στα οποία συναντά κανείς τους περισσότερους ψυχοπαθείς δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο Alternet.org και, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, σε κάποιους τομείς η ψυχοπάθεια μπορεί να αποδειχθεί το καλύτερο όπλο για να ανέβει κανείς στην ιεραρχία.

Λαμβάνοντας υπόψη τη λίστα συμπτωμάτων που συνέταξε τη δεκαετία του ’70 ο καθηγητής Εγκληματικής Ψυχολογίας Ρόμπερτ Χέιρ, ο συγγραφέας και ψυχολόγος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κέβιν Ντάτον εντόπισε τα επαγγέλματα στα οποία απασχολούνται άτομα με ψυχικές διαταραχές. Πρώτο στη λίστα είναι ο διευθύνων σύμβουλος, δεδομένου ότι το 4% όσων κάθονται στην καρέκλα του CEO έχουν χαρακτηριστικά ψυχοπαθούς. Ακολουθούν οι δικηγόροι, που ψεύδονται κατά κόρον χωρίς συνειδησιακό βάρος, και οι εργαζόμενοι σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, που χαρακτηρίζονται από έντονη τάση ναρκισσισμού.

Στην τέταρτη θέση της λίστας συναντάμε τους πωλητές, οι οποίοι όσο πιο επιτυχημένοι είναι τόσο πιο πιθανό να χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού, κοινωνικοπαθητικής διαταραχής και μεγαλομανίας, ενώ στην πέμπτη ακολουθούν οι χειρουργοί, που εκδηλώνουν συχνά εγωκεντρικές, βίαιες και σκληρές συμπεριφορές.

Στην 6η θέση οι δημοσιογράφοι

Οι δημοσιογράφοι, που διακρίνονται επίσης από ναρκισσισμό, βρίσκονται στην έκτη θέση της λίστας, τη στιγμή που στην έβδομη ακολουθούν οι αστυνομικοί, που χαρακτηρίζονται από εξάρσεις βίας. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι κληρικοί, οι μάγειροι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα πιο κοινά συμπτώματα ψυχικής διαταραχής είναι, σύμφωνα με τον Χέιρ, η ανικανότητα ανάληψης ευθυνών, η μεγάλη ιδέα που μπορεί να έχει κάποιος για τον εαυτό του, ο παρορμητισμός, η ανευθυνότητα και το να βαριέται γρήγορα.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ