Σοκ με το «τρενάκι της ευθανασίας»

Στην αρρωστημένη έμπνευση «Euthanasia coaster» Λιθουανού καλλιτέχνη ακραίες δυνάμεις G σκοτώνουν τους επιβάτες, αφού προκαλέσουν ασφυξία στον εγκέφαλό τους

Το τρενάκι του τρόμου, η ατραξιόν των λούνα παρκ που κόβει τα πόδια μικρών και μεγάλων, ωχριά μπροστά στο «τρενάκι της ευθανασίας», μια μάλλον αρρωστημένη έμπνευση Λιθουανού καλλιτέχνη, ο οποίος εκτιμά ότι είναι μια καλή ιδέα για όσους θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους με ένα αίσθημα ευφορίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ 
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Ο Γιουλιγιόνας Ουρμπόνας βάσισε το «Euthanasia Coaster» στη χρήση ακραίων δυνάμεων G, που σκοτώνουν τους επιβάτες, αφού προκαλέσουν ασφυξία στον εγκέφαλό τους. Κινούμενο με ταχύτητες που φτάνουν τα 100 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, πραγματοποιεί επτά στροφές των 360 μοιρών, προκαλώντας σοβαρές ανωμαλίες στην κυκλοφορία του αίματος. «Το αίμα μεταφέρεται στα πόδια με αποτέλεσμα να προκαλείται έλλειψη στον εγκέφαλο, ο οποίος αρχίζει να ασφυκτιά. Οταν συμβαίνει αυτό, δημιουργείται αίσθημα ευφορίας. Την εμπειρία των πολλών G βιώνουν συχνά οι πιλότοι για μόλις μερικά δευτερόλεπτα, όμως οι επιβάτες του rollercoaster θα τη βιώνουν για ένα ολόκληρο λεπτό. Κανείς δεν έχει βιώσει κάτι τέτοιο για τόση πολλή ώρα» εξήγησε ο Ουρμπόνας κατά την παρουσίαση του σχεδίου του.

Μηχανή θανάτου

Προσέθεσε δε ότι η μηχανή θανάτου που δημιούργησε θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο των πληθυσμών και να συμβάλει στο να εγκαταλείψει κανείς… τον μάταιο τούτο κόσμο σε κατάσταση έξαψης. Μάλιστα, τόνισε ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις «βαρετές» μεθόδους ευθανασίας που χρησιμοποιούνται από τις χώρες που επιτρέπουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Ωστόσο, επιστήμονες απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη μέθοδος, αντί για αίσθημα ευφορίας πιθανότατα θα προκαλεί αίσθημα ναυτίας, που σίγουρα δεν αποτελεί ευχάριστο τρόπο για να βάλει κανείς τέλος στη ζωή του. «Δυστυχώς, η πιθανότητα πρόκλησης ευφορίας ή άλλης ευχάριστης αίσθησης είναι εξαιρετικά μικρή. Η ναυτία και η αδιαθεσία είναι πιθανότερες» σχολίασε ο δρ Νταμάζιο, ειδικός σε θέματα εγκεφάλου, στο blog του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, που εξέθεσε τη μακέτα του «Euthanasia coaster».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ