Το 1% του πλανήτη περνάει ζωή χαρισάμενη!

Σύμφωνα με νέα έκθεση, oι 62 πιο εύποροι του κόσμου κατέχουν τόσο πλούτο όσο και 3,5 δισεκατομμύρια πολίτες μαζί

Το 1% του πλανήτη έχει τόσο πλούτο όσο το υπόλοιπο 99%, καθώς οι πολύ πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη σήμερα έχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της Γης, δηλαδή περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι μαζί!

Σύμφωνα με την έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam, που δημοσιοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, σχεδόν οι μισοί υπερπλούσιοι είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 17 από την Ευρώπη και οι υπόλοιποι από χώρες που περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε μεγάλη φτώχεια έχει πέσει κατά 650.000.000 από το 1981, αν και ο πληθυσμός των ανθρώπων παγκόσμια αυξήθηκε κατά 2.000.000 στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Κάτι που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην άνοδο της Κίνας, όπου μισό δισεκατομμύριο ανθρώπων βγήκαν από την ακραία φτώχεια. Οι περισσότεροι φτωχοί μάλιστα δεν ζουν πια στις φτωχότερες χώρες, αλλά σε χώρες με μέσο εισόδημα, όπως η Ινδία.

Φορολογία

Το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους φαίνεται ότι οφείλεται στη μη φορολόγηση των εισοδημάτων των δεύτερων, αφού περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από προσωπικό πλούτο βρίσκονται σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους. «Αν πληρωνόταν φόρος στο εισόδημα που παράγει αυτός ο πλούτος, ένα ποσό της τάξης των 190 δισ. δολαρίων θα ήταν διαθέσιμα σε κυβερνήσεις σε ετήσια βάση» εκτιμά ο Γκέιμπριελ Ζάκμαν, λέκτορας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Με βάση την έρευνα του Ζάκμαν, η Oxfam εκτιμά ότι 30% όλου του χρηματικού πλούτου της Αφρικής βρίσκεται σε εξωχώριους λογαριασμούς, φέρνοντας απώλειες της τάξης των 14 δισ. δολαρίων τον χρόνο από χαμένες φοροεισπράξεις.

«Τα χρήματα αυτά θα αρκούσαν για την υγεία και την περίθαλψη 4.000.000 παιδιών τον χρόνο και για την πρόσληψη αρκετών δασκάλων, ώστε να εγγυηθούν ότι κάθε παιδί της Αφρικής μπορεί να πάει σχολείο» αναφέρει στην έκθεσή της η οργάνωση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ