Μνήμες για έναν ήρωα

Ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα του Στυλιανού Καλμπουρτζή, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα του Στυλιανού Καλμπουρτζή, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Η άγνωστη ιστορία ενός ηρωικού Ελληνα αξιωματικού κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ήρθε πάλι στο φως, μετά την αποκάλυψη ότι ταυτοποιήθηκαν τα λείψανά του από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ).

Πρόκειται για τον αντιστράτηγο (τότε αντισυνταγματάρχης) Στυλιανό Καλμπουρτζή. Το 1974, ο Καλμπουρτζής ήταν διοικητής της 181ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ).

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής, ο αντισυνταγματάρχης και 37 άνδρες του έδωσαν τριήμερη άνιση μάχη με καταδρομείς του τουρκικού στρατού, στη διάβαση Πέλλα Πάις – Συγχαρί. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Στυλιανός Καλμπουρτζής κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια τις κρίσιμες ώρες, εκθέτοντας τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο για να καλύψει την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών του.

Είχε βρεθεί η βέρα του

Η τύχη του Καλμπoυρτζή αγνοείτο από τις 23 Ιουλίου 1974. Oι ελπίδες για την οικογένειά του ότι μπορούσε να είναι ζωντανός είχαν αναπτερωθεί το 1992, όταν η ΔΕΑ είχε παραδώσει στη σύζυγό του Ελπίδα τη βέρα του. Αυτή την είχε δώσει στη ΔΕΑ ένας Τουρκοκύπριος, ισχυριζόμενος ότι ο Ελληνας αξιωματικός ζούσε!

Δυστυχώς, τα λείψανα του Στυλιανού Καλμπουρτζή βρέθηκαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια σε χώρο ταφής στην περιοχή της μάχης, στη διάβαση Πέλλα Πάις – Συγχαρί, και πρόσφατα η ΔΕΑ παρέλαβε τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων που πιστοποιούσαν ότι επρόκειτο για τον αντισυνταγματάρχη. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν λείψανα ενός ακόμη στρατιώτη, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή τους. Το προσεχές δεκαήμερο, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους θα ενημερώσει την οικογένεια Καλμπουρτζή, και συγκεκριμένα τις δύο κόρες του, Μαρία (πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων) και Αφροδίτη.

Στις 11 Απριλίου 2011, ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απένειμε, μετά θάνατον, στον Στυλιανό Καλμπουρτζή τον βαθμό του αντιστρατήγου κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων προτομής του στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο. Στην Κύπρο, το στρατόπεδο της Διοίκησης Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς φέρει το όνομά του και υπάρχει και σε αυτό προτομή του, φιλοτεχνημένη από τον Κύπριο γλύπτη Γιώργο Μαυρογέννη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ