Οπλο οι δέσμες πρωτονίων κατά όγκων

Η νέα θεραπεία παρουσιάζει λιγότερες παρενέργειες

Η νέα θεραπεία παρουσιάζει λιγότερες παρενέργειες

Το 2014 η ιστορία του μικρού Aσια Κινγκ από τη Βρετανία είχε γίνει πρωτοσέλιδο διεθνώς, καθώς οι γονείς του αποφάσισαν να μεταφέρουν τον 5χρονο γιο τους στην Τσεχία προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία με δέσμες πρωτονίων. Ο μικρός Aσια είχε όγκο στον εγκέφαλο και οι γιατροί του στη Βρετανία ήθελαν να ακολουθήσουν τη συμβατική ακτινοθεραπεία. Οι γονείς του ωστόσο διαφώνησαν και μετέφεραν τον μικρό Aσια στο εξωτερικό, ενέργεια που προκάλεσε την κινητοποίηση των Βρετανικών αρχών. Η θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε ο 5χρονος με τις δέσμες πρωτονίων αποδείχτηκε σωτήρια, καθώς όλες οι εξετάσεις του δείχνουν πως ο μικρός Ασια δεν έχει πλέον κανέναν όγκο.

Μια νέα έρευνα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αντικαρκινική θεραπεία με δέσμες πρωτονίων είναι εξίσου αποτελεσματική με τη συμβατική ακτινοθεραπεία. Επιπλέον όμως η θεραπεία πρωτονίων παρουσιάζει λιγότερες παρενέργειες, γεγονός που χαρίζει στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η αμερικανική μελέτη διεξήχθη μεταξύ του 2003 και του 2009, και οι 59 ασθενείς εθελοντές που συμμετείχαν ήταν ηλικίας μεταξύ 3 και 21 ετών. Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Τόρουν Γιοκ, όλοι οι ασθενείς είχαν το πιο κοινό είδος κακοήθους όγκου του εγκεφάλου στα παιδιά, γνωστού ως μυελοβλάστωμα.

Επιβίωση

Σύμφωνα με τον δρα Γιοκ, ύστερα από πέντε χρόνια το ποσοστό επιβίωσής τους ήταν παρόμοιο με εκείνο των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με συμβατική ακτινοθεραπεία, αλλά υπήρχαν λιγότερες παρενέργειες στην καρδιά και στους πνεύμονες.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, καθηγητής Γκίλις Μακ Κένα, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος Ογκολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως «οι παρενέργειες είχαν πράγματι μειωθεί δραματικά» με τη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων. Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι «δεν υπήρξαν οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρούνται με τη συμβατική ακτινοθεραπεία στην καρδιά, στους πνεύμονες και στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως επίσης δεν παρατηρήθηκαν δευτεροπαθείς καρκίνοι, τους οποίους παρατηρούμε σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ