Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Ενα βήμα πιο κοντά στο φάρμακο για τη νεότητα

Εντυπωσιακό πείραμα (που ανοίγει νέους δρόμους) από τους ερευνητές της Mayo Clinic, που παρέτειναν τη ζωή ποντικιών έως και 35%

Τις ελπίδες για ένα ελιξήριο της νεότητας που θα καθυστερεί τη γήρανση και τις σχετικές με αυτή ασθένειες αναζωπυρώνει επιτυχής απόπειρα Αμερικανών επιστημόνων να παρατείνουν έως και 35% τη ζωή πειραματόζωων, οδηγώντας τα γερασμένα κύτταρά τους σε αυτοκτονία.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της Mayo Clinic ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να παρατείνουν κατά 17% έως 35% τη ζωή ποντικιών, χορηγώντας τους μια ουσία που εξαφάνισε σε μεγάλο βαθμό τα γηράσκοντα κύτταρα από τον οργανισμό τους. Για να είναι αποτελεσματική η «αυτοκτονία» των γερασμένων κυττάρων, ωστόσο, χρειάστηκε πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν την κατάλληλη γενετική τροποποίηση στα πειραματόζωα, κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει και στους ανθρώπους.

Ανοσοποιητικό

Γερασμένα θεωρούνται τα κύτταρα που δεν διαιρούνται πια και συσσωρεύονται στον οργανισμό σαν ένα είδος χωματερής, την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αδειάζει σε τακτική βάση, αλλά, όσο περνούν τα χρόνια, ο μηχανισμός «καθαρισμού» γίνεται αναποτελεσματικός, με συνέπεια τα γηράσκοντα κύτταρα να αυξάνονται και να δημιουργούν προβλήματα στα γειτονικά υγιή κύτταρα, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή και διάφορες ασθένειες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιαν βαν Ντόιρσεν, του τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας της Μayo Clinic, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», χορήγησαν σε μεσήλικα πειραματόζωα την ουσία ΑΡ20187, η οποία απομάκρυνε τα γερασμένα κύτταρά τους.

Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η δυσλειτουργία των οργάνων των ζώων λόγω ηλικίας και να καθυστερήσει ο σχηματισμός των καρκινικών όγκων. Η μέση διάρκεια ζωής των ποντικιών παρατάθηκε κατά περίπου 25% σε σχέση με όσα πειραματόζωα δεν είχαν κάνει τη θεραπεία, ενώ επίσης τα πρώτα είχαν πιο υγιή εξωτερική εμφάνιση και μικρότερα επίπεδα εσωτερικών φλεγμονών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εξολόθρευση των γερασμένων κυττάρων δεν φάνηκε να προκαλεί παρενέργειες.

«Τα γηράσκοντα κύτταρα, που συσσωρεύονται με τα γηρατειά, κάνουν άσχημα πράγματα στα όργανα και στους ιστούς, συνεπώς συντομεύουν τη ζωή και την υγιή φάση της» δήλωσε ο Βαν Ντόιρσεν. «Αν, όμως, μπορέσουμε να εξαφανίσουμε αυτά τα κύτταρα με θεραπείες που θα μιμούνται τα ευρήματά μας στα πειραματόζωα, τότε θα έχουμε βρει ένα όπλο ενάντια στις ασθένειες της γήρανσης» πρόσθεσε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...