Στο «κυνήγι» της αθανασίας

Επιστημονικό ίδρυμα προσφέρει κίνητρο ύψους 90.000 ευρώ σε όποιον καταφέρει να συντηρήσει και να επαναφέρει στη ζωή ανθρώπινο εγκέφαλο

Επιστημονικό ίδρυμα προσφέρει κίνητρο ύψους 90.000 ευρώ σε όποιον καταφέρει να συντηρήσει και να επαναφέρει στη ζωή ανθρώπινο εγκέφαλο

Ισχυρό οικονομικό κίνητρο έχουν πλέον οι νευροεπιστήμονες που προσπαθούν να βρουν το μυστικό της αθανασίας, καθώς επιστημονικό ίδρυμα προσφέρει έπαθλο ύψους 90.000 ευρώ σε όποιον καταφέρει να συντηρήσει και να επαναφέρει ανθρώπινο εγκέφαλο στη ζωή.

Από την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Ο διαγωνισμός, που διοργανώνει το The Brain Preservation Foundation, στοχεύει στην ανάπτυξη μιας μεθόδου ικανής να επαναφέρει στη ζωή τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου μετά τον θάνατό του. Το ίδρυμα προτρέπει τους επιστήμονες να ξεκινήσουν τις προσπάθειές τους με πειραματόζωα, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη μιας επιτυχούς χειρουργικής διαδικασίας, ικανής να συντηρήσει πλήρως έναν ολόκληρο ανθρώπινο εγκέφαλο για περισσότερο από 100 χρόνια, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε εκείνος να συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και αποτελεσματικά.

Την κατάκτηση του χρηματικού επάθλου διεκδικούν μέχρι στιγμής δύο πλευρές: Ο Σον Μίκουλα, ερευνητής του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Max Planck της Χαϊδελβέργης, ο οποίος δουλεύει πάνω σε μια χημική διαδικασία, την οποία δοκιμάζει αυτό το διάστημα στους εγκεφάλους ποντικών, και η εταιρία 21st Century Medicine, με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία προσεγγίζει το θέμα με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης. Η τεχνική αυτή προβλέπει την έγχυση ενός σταθεροποιητικού παράγοντα στον εγκέφαλο και εν συνεχεία τη βύθισή του σε μια χημική ουσία που αποτρέπει τον σχηματισμό πάγου. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρία έχει καταφέρει να συντηρήσει ήδη τον εγκέφαλο ενός κουνελιού. Και οι δύο πλευρές φέρονται ότι βρίσκονται σε ικανοποιητικό στάδιο σε ό,τι αφορά την πορεία των ερευνών τους.

Εφικτή η μεταμόρφωση

«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι εφικτή η μεταφόρτωση του εγκεφάλου. Είμαστε προορισμένοι να αντικαθιστούμε τα βιολογικά μας σώματα και μυαλά με βελτιστοποιημένα συνθετικά» δηλώνει ο νευροεπιστήμονας και πρόεδρος του Brain Preservation Foundation, Κεν Χέιγουορθ, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι απέχουμε ακόμα πολλά χρόνια από την εποχή που οι άνθρωποι θα μπορούν να επαναφέρουν στη ζωή τους εγκεφάλους τους μετά θάνατον.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ