«Κοράκια» με απαιτήσεις

Ξένες εταιρίες ζητούν να εξαιρεθούν από το 3% του φόρου μεταβίβασης ακινήτων

Ξένες εταιρίες ζητούν να εξαιρεθούν από το 3% του φόρου μεταβίβασης ακινήτων

Τα ξένα funds δεν έχουν απλά βάλει στο στόχαστρο τα «κόκκινα» δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία, αλλά ζητούν να τα πάρουν «κοψοχρονιά» και απαλλαγμένα από φορολογικές επιβαρύνσεις!

Τη στιγμή που το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς, τα «κοράκια» των αγορών βρήκαν ακόμα έναν τρόπο να ασκήσουν πίεση για να μειώσουν το κόστος της… επένδυσής τους.

Εμφανίζονται ν’ αντιδρούν στην αγορά «κόκκινων» δανείων με ενέχυρο την πρώτη κατοικία, υποστηρίζοντας ότι θα κληθούν να πληρώσουν στο ελληνικό κράτος τον φόρο μεταβίβασης του ακινήτου, που ανέρχεται στο 3% της συναλλαγής για την πρώτη κατοικία. Ουσιαστικά, τα ξένα funds ζητούν την εξαίρεσή τους από τον φόρο μεταβίβασης στην περίπτωση που προχωρήσουν σε αγορές μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Αν το πετύχουν, δεν αποκλείεται να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και να ζητήσουν εξαιρέσεις και από άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως, για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ.

Τι προτιμούν

Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των ξένων εταιριών, που έχουν ήδη καταφθάσει στην Αθήνα και διαπραγματεύονται με τις τράπεζες την αγορά δανείων, βρίσκονται μεγάλα ακίνητα οφειλετών με «κόκκινα» δάνεια. Για τα υπόλοιπα ακίνητα το ενδιαφέρον των funds δεν είναι ιδιαίτερα θερμό τόσο για την αγορά τους, όσο για τη διαχείρισή τους, παρέχοντας όλη την γκάμα των λύσεων που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας και δεν μπορούν να δώσουν οι τράπεζες, όπως η πώληση και η επαναμίσθωση του ακινήτου, η καταβολή ενοικίου κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια εν αναμονή του πλαισίου αδειοδότησης των εταιριών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος του μήνα. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο δράσης για την τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, με σκοπό τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ τους για την ταχύτερη αναδιάρθρωση μεγάλων εταιριών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ