Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 24 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δώστε στο ταίρι σας την ασφάλεια, την προστασία...

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Προσφυγή ελπίδας

Συνέντευξη Τύπου από τον Σύλλογο των Αθηναίων, που διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Συνέντευξη Τύπου από τον Σύλλογο των Αθηναίων, που διεκδικεί την επιστροφή  των Γλυπτών του Παρθενώνα 

ss 4Ο Σύλλογος των Αθηναίων έκανε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τα Γλυπτά της Ακροπόλεως! Ο ιστορικός Σύλλογος των Αθηναίων, με ιδρυτικά μέλη απογόνους των Αθηναίων που αντιστάθηκαν στη σύληση του Παρθενώνα από τον Ελγιν, διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών, όπως ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα φιλόξενα γραφεία του, στην Πλάκα. Οπως έγινε γνωστό, η προσφυγή κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την αρνητική απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου να δεχθεί τη διαμεσολάβηση της UNESCO.

«Ο λόγος για τον οποίο σήμερα δημοσιοποιούμε τις ενέργειές μας οφείλεται στο ότι η προσφυγή μας όχι μόνο δεν απορρίφθηκε, αλλά πρωτοκολλήθηκε και ζητήθηκαν πρόσφατα από το δικαστήριο και διευκρινίσεις, πράγμα που προοιωνίζει ότι θα φτάσει και στο ακροατήριο» υποστήριξε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Αθηναίων, Στρατής Στρατήγης, ο οποίος έχει αναλάβει και τον συντονισμό των ενεργειών που θα χρειασθούν εντός και εκτός Ελλάδας.

Κατά της απόφασης

Μάλιστα, όπως υποστηρίχθηκε, η προσφυγή στρέφεται κατά της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διακράτηση των Γλυπτών (μάλιστα, η χώρα εγγράφως αρνήθηκε να προσέλθει στη διαδικασία διαμεσολάβησης που είχε κάνει η UNESCO). Να θυμίσουμε πως ο πολιτιστικός οργανισμός είχε ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαδικασία διαμεσολάβησης, ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα της κατοχής των Γλυπτών σε βρετανικό έδαφος. Τον Μάρτιο του 2015 η βρετανική πλευρά αρνήθηκε τη διαμεσολάβηση της UNESCO, αναφέροντας ξεκάθαρα ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Ελγιν.

«Προβληματιστήκαμε, διότι υπήρχαν χρονικά όρια στη δυνατότητα κατάθεσης της προσφυγής μας (σ.σ.: εντός εξαμήνου) και οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές» υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς. «Εννοείται πως εξετάσαμε όλα τα ενδεχόμενα και μπορούμε με βεβαιότητα πλέον να αποφανθούμε πως, ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα προκύψει αντίκτυπος για την πατρίδα. Αντιθέτως, θα κληροδοτήσουμε στους επόμενους που θα αποφασίσουν να κινηθούν τεχνογνωσία και μία μακρά αλυσίδα συνεργασίας με όλους σχεδόν τους επιστημονικούς κλάδους, οργανωμένες ομάδες πολιτών στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο που ανέλαβε τη σύνταξη της προσφυγής Βασίλη Σωτηρόπουλο, η υπόθεση των Γλυπτών της Ακρόπολης «αποτελεί μια από τις μεγάλες νομικές αντιπαραθέσεις των τελευταίων διακοσίων ετών». Κατά τον ίδιο πάντα, η προσφυγή ασκήθηκε εντός του προβλεπόμενου εξάμηνου από την έκδοση της τελευταίας απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η διακράτηση των Γλυπτών αποτελεί παραβίαση σημαντικών άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως του δικαιώματος σεβασμού της εθνικής πολιτισμικής ταυτότητας του Συλλόγου. Επισήμανε, δε, ότι πολλοί σύλλογοι έχουν προσφύγει κατά το παρελθόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έχουν δικαιωθεί.
Χαρακτηριστικό είναι πως η προσφυγή αυτή είναι μόνο η αρχή μιας σειράς δράσεων που έχουν προγραμματιστεί από τον Σύλλογο των Αθηναίων για το προσεχές μέλλον.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...