Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

FIFA: Μάχη για τον θρόνο

Πέντε μνηστήρες (στη σκιά των σκανδάλων) στις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου!

Οι επερχόμενες εκλογές της FIFA την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στη Ζυρίχη δεν αναζητούν απλώς ακόμη έναν καλοστεκούμενο και κουστουμαρισμένο κύριο, ο οποίος θα «γεμίσει» την καρέκλα που άφησε έπειτα από 17 χρόνια ο Σεπ Μπλάτερ.

Η προ εννέα μηνών ανανέωση της θητείας του Ελβετου παράγοντα, «στη σκιά» των σκανδάλων της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου για οικονομικές απάτες και διαφθορά, ουσιαστικά είναι σαν να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ. Στις 27 Μαΐου 2015 οι συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών «αμαύρωσαν» τη διαδικασία και τα νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν για «μαύρες τρύπες» και προμήθειες εκατομμυρίων για εύνοια σε αναθέσεις διοργανώσεων και τηλεοπτικών δικαιωμάτων υποχρεώνουν τη διοικούσα επιτροπή να ψάξει έναν αδιάφθορο.

Το… «καρφί» της υπόθεσης, ο πρώην γ.γ. της Ομοσπονδίας Βόρειας – Κεντρικής Αμερικής & Καραϊβικής Τσακ Μπλέιζερ, κατέδωσε -ηχογραφώντας συνομιλίες με κάμερα σε… στιλό- παράγοντες της FIFA για να αποφύγει τη φυλακή. Παρότι φέρεται ότι κέρδισε 15.000.000 από προμήθειες («Κύριος 10%» ήταν το παρωνύμιό του), καθώς ζούσε σε διαμέρισμα που κόστιζε 18.000 δολάρια τον μήνα και είχε διαμέρισμα 9.000 μόνο για τις… γάτες του!

Ο ίδιος τιμωρήθηκε απλώς με ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο. Με 8ετή αποκλεισμό τιμωρήθηκαν ο Μπλάτερ και ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, στους οποίους απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές, αφήνοντας ως υποψηφίους τους Αλί Αλ Χουσεΐν, σεΐχη Σαλμάν Μπιν Εμπραχίμ Αλ Χαλιφά, Τόκιο Σεξγουέιλ, Ζερόμ Σαμπάν και Τζιάνι Ινφαντίνο.

4rfwertg 1ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΙ ΑΛ ΧΟΥΣΕΪΝ

Ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA και νυν πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ιορδανίας είναι εκείνος που κυρίως διακηρύττει την «κάθαρση», λόγω της αντιπαλότητάς του με τον Μπλάτερ.

Ωστόσο, πολλοί αμφιβάλλουν για τους υποστηρικτές του, καθώς ακόμη και συμπατριώτες του δεν είναι στο πλάι του… Ελαβε μόλις 73 ψήφους στις εκλογές του περασμένου Μαΐου και ο Τύπος αναφέρει ότι οι συνομοσπονδίες ηπείρων δεν τον εμπιστεύονται.

Ο ίδιος ο 39χρονος Πρίγκιπας, πάντως, θεωρεί σοβαρότερο αντίπαλο τον Ινφαντίνο, αν και σε πρόσφατη συνέντευξη κατηγόρησε τον σεΐχη Σαλμάν Μπιν Εμπραχίμ Αλ Χαλιφά, επισημαίνοντας ότι το 2011 δεν προστάτευσε ποδοσφαιριστές της χώρας του, οι οποίοι διαδήλωναν υπέρ της δημοκρατίας… Και παραδέχθηκε ότι ικανοποιήθηκε από την απόφαση για απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια των εκλογών!

4rfwertg 6ΣΕΪΧΗΣ ΑΛ ΧΑΛΙΦΑ

Ο αντιπρόεδρος της FIFA φέρεται ότι είναι το φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας

Στα «πλην» του, το γεγονός ότι το 2011 αναγνώρισε παίκτες στην πατρίδα του, που συμμετείχαν σε δημοκρατική διαμαρτυρία, κάτι που λέγεται ότι οδήγησε σε… βασανιστήρια εις βάρος τους.

Αλλά και ότι δεν έχουν κοπάσει φήμες ότι απέκρυψε έκθεση για έρευνα που αποδείκνυε διαφθορά στην ασιατική ομοσπονδία, αναγκάζοντας τη Γερμανία να μην τον στηρίξει. Ο Σαλμάν Μπιν Ιμπραχίμ Χαλιφά δεν κατηγορήθηκε για κάτι και στα πλεονεκτήματά του είναι το γεγονός ότι εν μέσω του σκανδάλου στήριξε (αλτρουιστικά;) τους Μπλάτερ και Πλατινί, λέγοντας ότι θα έπρεπε να τους επιτραπεί η υποψηφιότητα.

4rfwertg 3ΤΟΚΙΟ ΣΕΞΓΟΥΕΪΛ

Το βιογραφικό του δεν περιλαμβάνει ποδοσφαιρικά «παράσημα», αλλά μία ιστορία ακτιβισμού δίπλα στον Νέλσον Μαντέλα. Ο 62χρονος Νοτιοαφρικανός φυλακίστηκε στο νησί Ρόμπεν μαζί με τον Μαντέλα για τη δράση του κατά του απαρτχάιντ.

Στους κύκλους της FIFA τον εκτιμούν όχι μόνο για το παρελθόν του αλλά και για το καλό προφίλ που έδειξε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ του 2010 στην πατρίδα του. Στα μειονεκτήματά του, κάποιες θεωρίες συνωμοσίας για την προσωπική ζωή του και ορισμένες επιχειρηματικές συμφωνίες στις οποίες προχώρησε. Ο ίδιος θεωρεί ότι πολλές ομοσπονδίες και χώρες με παράδοση στο άθλημα θα τον στηρίξουν, αφού τον περασμένο Νοέμβριο τόνισε ότι σκέφτεται να επιτρέψει στις εθνικές ομάδες να χρησιμοποιούν διαφημίσεις στις φανέλες των αγώνων τους, ακόμη και στα Μουντιάλ!

4rfwertg 5ΖΕΡΟΜ ΣΑΜΠΑΝ

Ο «διπλωμάτης» υποψήφιος, πρώην γ.γ. της παγκόσμιας ομοσπονδίας, καθώς στο βιογραφικό του «λάμπουν» η θητεία του ως διπλωμάτης και ο ρόλος του αξιωματούχου της FIFA για 11 χρόνια (1999-2010).

Ο 57χρονος Γάλλος είναι το αουτσάιντερ των εκλογών της ερχόμενης Παρασκευής, με τη λίστα των «συν» του να περιλαμβάνει τη γνώση του για τις εσωτερικές διεργασίες, αλλά και προοδευτικές ιδέες για την αναμόρφωση της κακής εικόνας της FIFA. Αυτό που τον κρατάει αρκετά πίσω στην «κούρσα» της διαδοχής του Σεπ Μπλάτερ, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι αντίπαλοί του τονίζουν το ότι για χρόνια θεωρούνταν «μαριονέτα» του πρώην προέδρου, έχοντας τους ίδιους «εχθρούς» με τον Ελβετό…

4rfwertg 4ΤΖΙΑΝΙ ΙΝΦΑΝΤΙΝΟ

Ο γ.γ. της UEFA και επιλογή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας μετά την αποχώρηση του Μισέλ Πλατινί, έχει αποκτήσει «ρεύμα» τον τελευταίο καιρό.

Ο 45χρονος Ελβετός, με ιταλικές ρίζες, έλαβε πρόσφατα και την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, της ελληνικής ομοσπονδίας, ενώ στο πλευρό του αναμένεται να ταχθούν Ρωσία, Ολλανδία και όλοι αναμένουν την απόφαση της Αγγλίας.

Ο Ινφαντίνο, που μιλά άπταιστα πέντε γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και φυσικά ιταλικά), «χώρεσε» στις υποψηφιότητες μετά την απαγόρευση στον Πλατινί και είχε τονίσει ότι, αν αλλάξει κάτι με τον Γάλλο, θα αποχωρούσε. Στα «μείον» του, οι συνεχείς ερωτήσεις των αντιπάλων του για τον «απαλό» τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε υποθέσεις στημένων αγώνων σε Ελλάδα και Τουρκία.

Από τον 
Γιώργο Αδαμόπουλο  

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...