«Μπλόκο» στο ξέσπασμα επιδημιών

Η ανακάλυψη ερευνητή στις ΗΠΑ για τη δημιουργία νέου φαρμάκου

Η ανακάλυψη ερευνητή στις ΗΠΑ για τη δημιουργία νέου φαρμάκου

Τον δρόμο για τη δημιουργία φαρμάκου που να σταματάει τη διάδοση ιών, όπως η ηπατίτιδα C, ανοίγει ανακάλυψη ερευνητή στις ΗΠΑ. Με βάση την έρευνά του, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να αναπτύξουν μέθοδο για να σταματούν εν τη γενέσει το ξέσπασμα επιδημιών.

Ο καθηγητής Φυτοπαθολογίας του College of Agriculture and Life Sciences, Xiaofeng Wang πειραματίστηκε με ιούς που προσβάλλουν τα φυτά και ανακάλυψε πως, μπλοκάροντας μια συγκεκριμένη κυτταρική διαδικασία, οι ιοί δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν στο εσωτερικό των κυττάρων. Ακολούθως διαπίστωσε ότι με την ίδια μέθοδο θα μπορούσε να διακόψει και την αναπαραγωγή του ιού της ηπατίτιδας C στους ανθρώπους.

Η έρευνά του άρχισε από τον ιό BMV που προσβάλλει τη βρόμη, για να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο αρχίζει η μόλυνση μιας ευρείας κατηγορίας RNA ιών. Ανακάλυψε ότι, όταν ο ιός εισβάλλει σε κάποιο κύτταρο, λίγο προτού ξεκινήσει να αναπαράγεται ενεργοποιεί τη σύνθεση του λιπιδίου φωσφατιδυλοχολίνη στο σημείο από το οποίο εισέβαλε. Αν όμως ανασταλεί η σύνθεση της φωσφατιδυλοχολίνης, τότε η αναπαραγωγή του ιού σταματάει. Ο ερευνητής κατάφερε δηλαδή να ανακαλύψει τόσο το ακριβές σημείο του κυττάρου όπου ο ιός άρχισε να πολλαπλασιάζεται όσο και τον τρόπο για να σταματήσει την αναπαραγωγή του.

Με ίδιο τρόπο

Το επόμενο βήμα για τον Xiaofeng Wang ήταν να συνεργαστεί με γιατρούς για να ερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο ιοί όπως της ηπατίτιδας C και της πολιομυελίτιδας επηρεάζουν τη σύνθεση των λιπιδίων στους ανθρώπους. Ανακάλυψαν ότι ο πολλαπλασιασμός των συγκεκριμένων ιών στον άνθρωπο γινόταν με τον ίδιο τρόπο που συνέβαινε και στα φυτά, καθώς πρόκειται επίσης για RNA ιούς της ίδιας κατηγορίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τώρα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέα φάρμακα, τα οποία θα σταματούν την αναπαραγωγή αυτών των ιών στα ανθρώπινα κύτταρα, μπλοκάροντας τον μηχανισμό σύνθεσης του λιπιδίου φωσφατιδυλοχολίνη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αποφευχθεί το ξέσπασμα επιδημιών στους ανθρώπους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ