Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια στη σχολική ψυχολογία

Με την υπογραφή της Bright Academy (https://www.brightacademy.gr/) και σε...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους...

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...

«Ο πρώτος από εμάς»: Οι κυκλοθυμίες του Άλκη, αρχίζουν να ανησυχούν την...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο πρώτος...

Οικογενειακή ναυμαχία: Μετά την κόρη και η πρώην σύζυγος του εφοπλιστή Λουκά...

Σε νέες δικαστικές περιπέτειες έχει μπει ο Σαντορινιός πρώην...

«Αντίο» στην «αρκούδα» με τη σκάλα

«Εφυγε» σε ηλικία 92 ετών ο Γιάννης Κυριακίδης, που ήταν φωτορεπόρτερ-σύμβολο της Θεσσαλονίκης

«Εφυγε» σε ηλικία 92 ετών ο  Γιάννης Κυριακίδης, που ήταν φωτορεπόρτερ-σύμβολο της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη θρηνεί από χθες την «Αρκούδα» της… Ο πρύτανης του φωτορεπορτάζ Γιάννης Κυριακίδης, τον οποίο όλοι γνώριζαν με αυτό το προσωνύμιο και τον θυμούνται με την εμβληματική σκάλα που είχε μαζί του για να απαθανατίζει τα πάντα από ψηλά, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 χρόνων, χωρίς να έχει συνέλθει από το σοβαρό εγκεφαλικό που υπέστη πριν από τρία χρόνια.

Tο Σαββατοκύριακο 27-28/02 η Espresso weekend παρουσιάζει: 
ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΙΒΑΡ
Με τα ωραιότερα παλιά λαϊκά τραγούδια μέσα από
σπάνιους δίσκους της ιστορικής δισκογραφικής εταιρίας 

«Εγώ σαν λοκατζής ανεβαίνω σε έναν μαντρότοιχο και από ψηλά φωτογραφίζω. Γυρνάω στη Θεσσαλονίκη και μοιράζω τις φωτογραφίες σε όλες τις εφημερίδες πλην της “Μακεδονίας”. Την άλλη ημέρα με φωνάζει ο αείμνηστος Γιάννης assets large t 420 54291554Βελλίδης και είναι έξω φρενών. “Ποιος είσαι εσύ που μας κάνεις πόλεμο;” μου λέει. “Δεν σας κάνω πόλεμο, αλλά εδώ και έναν χρόνο που σας έστελνα φωτογραφίες δεν βάλατε ούτε μία” του απαντώ. Τότε γυρνά και μου λέει: “Από σήμερα θα βγάζεις φωτογραφίες για εμάς”. Ετσι ξεκίνησα εκεί…» έλεγε στις 21 Απριλίου του 2013 στην «κυριακάτικη δημοκρατία».

Ιστορία

Το τελευταίο θρυλικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης έγραφε ιστορία με τον φακό του για περισσότερα από 70 χρόνια, αποτυπώνοντας την ιστορία και τους ανθρώπους της.

«”Η Θεσσαλονίκη είναι κακόγουστα φτιαγμένη από ανεύθυνους ανθρώπους, με σκοπό το κέρδος, χωρίς πρασιές” ήταν τα λόγια μου σε μια εκπομπή της ΕΡΤ. Τότε με πιάνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αγριεμένος. “Τι είναι αυτά που λες; Εγώ πήρα τη Θεσσαλονίκη τουρκόπολη και την έφτιαξα πόλη, και εσύ μου αραδιάζεις όλα αυτά”. Τελικά ο Καραμανλής με αγκαλιάζει και μου λέει με τη γνωστή σερραϊκή προφορά του: “Ξέρω, ξέρω ότι είσαι δικό μου παιδί”. Και εγώ του απαντώ: “Με όλον τον σεβασμό προς το πρόσωπό σας. Δεν είμαι δικό σας παιδί, αλλά του πατέρα μου”. Τότε ο Καραμανλής σκύβει, με αγκαλιάζει και με φιλάει» έλεγε στην τελευταία συνέντευξή του.

Αδυναμία τού είχε και ο Κώστας Καραμανλής, που έλεγε συχνά «τον Γιάννη και τα μάτια σας», ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου τον είχε αποκαλέσει… τύραννο!

«Τον ζόριζα για να τον βγάλω κάποιες φωτογραφίες. Γυρνά, λοιπόν, ο Παπανδρέου και μου λέει: “Κυριακίδη, είσαι ο μοναδικός τύραννος που απέμεινε στη σημερινή δημοκρατία!”» περιέγραφε ο ίδιος.

Οσοι γνώριζαν τον Κυριακίδη, ξέρουν ότι ο δαιμόνιος φωτορεπόρτερ έκανε τα πάντα για να βγάλει μια καλή φωτογραφία: Ανέβαινε στη γνωστή του σκάλα, κρυβόταν σε… τανκ (όπως έγινε για ένα κλικ στη συνάντηση Ντε Γκολ- Καραμανλή) ή φώναζε ακόμη και σε βασιλείς, όπως ο Κωνσταντίνος.

«Τον κατέβασα κάτω από το άλογο για τον βγάλω μια καλή φωτογραφία!» είχε αποκαλύψει στην «κυριακάτικη δημοκρατία».

Ο Γιάννης Κυριακίδης ζούσε τα τελευταία χρόνια στο σπίτι του στην παραλία της Θεσσαλονίκης, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Χρύσα και τις δύο κόρες τους. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 4 το μεσημέρι στη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης.

Τα πειράγματα από τους «εντιμότατους φίλους του»

a 2

Ξένοι ηγέτες, Ελληνες πολιτικοί, ηθοποιοί, ποιητές, εφοπλιστές αλλά και απλοί άνθρωποι είναι μεταξύ των χιλιάδων προσώπων που φωτογράφισε στην 70χρονη σταδιοδρομία του ο Γιάννης Κυριακίδης. Πολλές ήταν και οι πλάκες που του έστηνε η παρέα των φίλων του: Από το ψεύτικο φύλο της «Μακεδονίας» που τύπωσαν κάποιοι βάζοντας στη λίστα με τους τυχερούς αριθμούς της κλήρωσης το… νούμερο το λαχείου που είχε αγοράσει ο Κυριακίδης, μέχρι μια «μαϊμού» βράβευση που του ετοίμασε κάποιος άλλος σε ξενοδοχείο των Αθηνών και τελικά δεν έγινε!

Μια παρέα που, όπως προκύπτει από τις αφηγήσεις, έμοιαζε με εκείνη στην ταινία «Οι εντιμότατοι φίλοι μου» σε ελληνική έκδοση. Μέλη αυτής της παρέας ήταν και πολλοί δημοσιογράφοι, όπως οι αείμνηστοι Δημήτρης Γουσίδης και Παναγιώτης Σπύρου, αλλά και ο Νικόλαος Μέρτζος, ο Αντώνης Κούρτης, ο Σταύρος Τζίμας, όπως και άνθρωποι της Θεσσαλονίκης, όπως ο Αντώνης Δούδος.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...