Με κρύο ατμό καταπολεμούν την ημικρανία

Ανακούφιση με μια νέα συσκευή, που ψεκάζει στη μύτη παγωμένο υγρό

Ανακούφιση με μια νέα συσκευή, που ψεκάζει στη μύτη παγωμένο υγρό

Μόνο ένας ψεκασμός «παγωμένης ομίχλης» αρκεί για να θεραπεύει την ημικρανία! Τα αποτελέσματα μιας μικρής μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι μια συσκευή που εκτοξεύει παγωμένο υγρό ανακουφίζει τον πόνο της ημικρανίας σχεδόν αμέσως μόλις ξεκινήσει και μάλιστα πιο αποτελεσματικά από τα κοινά φάρμακα.

Η συσκευή (βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο ανάπτυξης στη Βρετανία και έχει την επωνυμία RhinoChill) λειτουργεί με μπαταρίες, διαθέτει δύο άκρα, ένα για κάθε ρουθούνι και συνδέεται με μια αντλία στο μέγεθος γυναικείας τσάντας, που, όταν ενεργοποιείται, εκτοξεύει ένα δροσερό υγρό. Το υγρό απελευθερώνεται με μορφή κρύου ατμού, διαπερνώντας τη ρινική κοιλότητα ως ένα κύμα παγωμένης ομίχλης και απορροφάται βαθιά μέσα στο πρόσωπο από τους νευροδιαβιβαστές, που στέλνουν τα σήματα πόνου από τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο. Η κρύα ομίχλη πιστεύεται ότι μπλοκάρει τους υποδοχείς στα νεύρα, εμποδίζοντας τα μηνύματα πόνου να φτάσουν στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η πολύ χαμηλή θερμοκρασία της προκαλεί συστολή των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων.

Η ημικρανία περιγράφεται ως σφίξιμο στη μία πλευρά του κεφαλιού με έντονο πόνο. Αντιμετωπίζεται ήπια, με παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη, ενώ σε πιο έντονο πόνο συνταγογραφούνται τριπτάνες, προκειμένου να αποκαταστήσουν τη χημική ισορροπία στον εγκέφαλο την οποία διαταράσσουν οι ημικρανίες. Ωστόσο έχουν παρενέργειες, όπως η υπνηλία ή η ναυτία.

Εφαρμόζεται ήδη

Η θεραπεία για τις ημικρανίες που στηρίζεται στο «μπλοκάρισμα» των νεύρων είναι ήδη εφαρμόσιμη από τα νοσοκομεία, αλλά απαιτεί εξειδικευμένο γιατρό και τοπική αναισθησία. Η συσκευή RhinoChill είναι σχεδιασμένη για χρήση στο σπίτι, ενώ το σημαντικό πλεονέκτημά της είναι ότι δεν προκαλεί παρενέργειες.

Ερευνητές του Ιδρύματος Cumbria Partnership Foundation Trust, του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας, που διεξάγουν την έρευνα (δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Headache and Pain») αναφέρουν ότι έξι από τους 15 ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι ανακουφίστηκαν εντελώς μέσα σε 20 λεπτά, επτά ένιωσαν μερική βελτίωση και μόνο δύο δεν παρατήρησαν διαφορά. Τώρα η συσκευή δοκιμάζεται σε μεγαλύτερη μελέτη, που περιλαμβάνει 90 ασθενείς σε τρία νοσοκομεία του βρετανικού ΕΣΥ, σε αντιδιαστολή με ένα εικονικό φάρμακο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ