Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

«Ασφυξία» σε ολόκληρη τη χώρα

«Καραβάνια» με χιλιάδες πρόσφυγες στον δρόμο για τις συνοριογραμμές

«Καραβάνια» με χιλιάδες πρόσφυγες  στον δρόμο για τις  συνοριογραμμές


Περίπου 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας και σχηματίζουν «καραβάνια» που προσπαθούν να φθάσουν ακόμα και πεζή στην Ειδομένη, ενώ σχεδόν 3.000 άτομα φθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά εκμεταλλευόμενα τις καλές καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στα hot spots της Λέσβου και της Χίου περιμένουν να μπουν στα πλοία για Πειραιά και Καβάλα 3.150 ταυτοποιημένοι πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλα 600 άτομα βρίσκονται σε Λέρο, Κω και Κάλυμνο, τα hot spots στο Ελληνικό, στον Ελαιώνα (1.200 άτομα) και το Σχιστό (1.200 άτομα) είναι ασφυκτικά γεμάτα, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται προσωρινά περίπου 1.500 ψυχές.

viktoria 2

Σε μια προσπάθεια για καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών, η διοίκηση του ΟΛΠ άνοιξε τέσσερις επιβατικούς σταθμούς και την πέτρινη αποθήκη του οργανισμού. Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και οι Δήμοι Πειραιά, Νίκαιας – Ρέντη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Περάματος ζήτησαν την παροχή ιατρικής φροντίδας στους πρόσφυγες από τα νοσοκομεία, τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η πλατεία Βικτωρίας «βουλιάζει» ξανά από πρόσφυγες, οι συνθήκες που επικρατούν είναι τριτοκοσμικές και σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. Στις Θερμοπύλες, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, επισκευάστηκε μέσα σε 48 ώρες ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, και είναι έτοιμο να υποδεχθεί 400 πρόσφυγες.

aerodromio
Καθιστική διαμαρτυρία

Στον Αλμυρό Βόλου παραμένουν στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων 240 άτομα (κυρίως Σύροι). Στα Τρίκαλα, πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στην εθνική οδό ζητώντας να μεταφερθούν στην Ειδομένη, ενώ ο Δήμος Τρικκαίων απηύθυνε έκκληση προς κατοίκους και επιχειρηματίες να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για τρόφιμα, παπούτσια, κλινοσκεπάσματα, παιδικά καροτσάκια και είδη υγιεινής.

Περίπου 5.000.000 Ελληνες (ποσοστό 58%) έχουν βοηθήσει με διάφορους τρόπους τους πρόσφυγες, προσφέροντας τρόφιμα (39%), ρούχα (31%), χρήματα (10%) και εθελοντική βοήθεια (4%), σύμφωνα με έρευνα του ΜΚΟ «διαΝΕΟσις» σε συνεργασία με την Public Issue. Το συντριπτικό 92% δηλώνει ότι η Ε.Ε. δεν στηρίζει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού και ζητά να αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά το 60% «ψηφίζει» υπέρ της παραμονής στη Σένγκεν. Η κυβέρνηση παίρνει… χαμηλό βαθμό (4,2 στα 10) για τους χειρισμούς της στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων. Σχεδόν το 50% υποστηρίζει ότι πρέπει να ζητήσει οικονομική και τεχνική βοήθεια από την Ευρώπη, ενώ το 84% αναφέρει ότι ο έλεγχος των συνόρων πρέπει να γίνεται από κοινού με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδομένη: Καζάνι έτοιμο να εκραγεί

Με κάθε μέσο συνεχίζουν να καταφθάνουν καθημερινά εκατοντάδες εξουθενωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες κάθε ηλικίας από όλη την Ελλάδα στην Ειδομένη, που θυμίζει καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Περισσότερες από 6.000 ψυχές έχουν πλημμυρίσει τον καταυλισμό και οικογένειες με παιδιά και βρέφη στήνουν αντίσκηνα παντού, περιμένοντας να τους δοθεί η ευκαιρία να περάσουν στην ΠΓΔΜ.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, οι Σκοπιανοί άφησαν να περάσουν τα σύνορα όλα κι όλα 300 άτομα, ενώ την ίδια ώρα περίπου 30 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και το Ιράκ κατάφεραν να περάσουν στη Γευγελή. Το βράδυ του Σαββάτου, οι Σκοπιανοί έκλεισαν και πάλι όλα τα σημεία διέλευσης, με αποτέλεσμα η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη να μοιάζει έτοιμη να εκτροχιαστεί.
Χθες, Αφγανοί μετανάστες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στην Ειδομένη, αποκλείοντας τη σιδηροδρομική γραμμή. Συνωστισμός επικρατεί και στο hot spot στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι.

Νέες αφίξεις στην Καβάλα

Τους 1.500 έφτασε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Περιφερειακή Ενότητας Καβάλας μετά την άφιξη 900 ανθρώπων από τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής «Νήσος Μύκονος». Οι αστυνομικές Αρχές μετέφεραν με λεωφορεία τους 200 πρόσφυγες στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, ενώ τους υπόλοιπους 700 τους μετέφεραν στο εκθεσιακό κέντρο του Επιμελητηρίου «Απόστολος Μαρδύρης», με αποτέλεσμα ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται πλέον σε αυτό να έχει ανεβεί στους 1.300.
Μετά και τη νέα άφιξη των προσφύγων οι υποδομές λειτουργούν οριακά και πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα επιπλέον χημικές τουαλέτες. Ανάμεσα στους 1.500 πρόσφυγες στην Καβάλα βρίσκονται και 250 παιδιά και βρέφη, στη φροντίδα των οποίων έχουν ρίξει το βάρος οι εθελοντικές οργανώσεις.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...