Απεξάρτηση μέσω του virtual «σπηλαίου της ηρωίνης»

Ερευνητές στις ΗΠΑ αξιοποιούν πλέον την εικονική πραγματικότητα για να βοηθήσουν άτομα εξαρτημένα από τα ναρκωτικά, προκειμένου να απεξαρτηθούν

Ερευνητές στις ΗΠΑ αξιοποιούν πλέον την εικονική πραγματικότητα για να βοηθήσουν άτομα εξαρτημένα από τα ναρκωτικά, προκειμένου να απεξαρτηθούν. Δοκιμάζουν μια ειδική κάσκα εικονικής πραγματικότητας, την οποία φορούν στο κεφάλι τους όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το σύστημα δημιουργεί το λεγόμενο «σπήλαιο της ηρωίνης», ένα εικονικό περιβάλλον μέσα στο οποίο περιδιαβαίνει ο εθισμένος χρήστης και έρχεται αντιμέτωπος με την ικανότητά του να αντιστέκεται στις επιθυμίες του.

Στο «σπήλαιο» λαμβάνει χώρα ένα εικονικό πάρτι, όπου γίνεται χρήση ηρωίνης από τη μύτη ή με ένεση. Ο χρήστης έρχεται ενώπιον προκλήσεων και πειρασμών και προετοιμάζεται καλύτερα από άποψη αυτοελέγχου για αντίστοιχες καταστάσεις που μπορεί να συναντήσει στην πραγματική ζωή του, όταν ολοκληρώσει το παραδοσιακό πρόγραμμα απεξάρτησης. Οι δημιουργοί της εικονικής πραγματικότητας χρειάστηκαν ένα έτος για να αναπτύξουν εικονικό περιβάλλον που να έχει τον αναγκαίο ρεαλισμό. Το σύστημα δημιουργεί άβαταρ, με τα οποία έρχεται σε επαφή ο χρήστης.

Οπως δήλωσε ο ερευνητής Πάτρικ Μπόρντνικ, «στην παραδοσιακή θεραπεία παίζουμε παιχνίδια ρόλων με τον ασθενή, αλλά το πλαίσιο είναι λάθος. Εκείνοι γνωρίζουν πού βρίσκονται και ότι δεν υπάρχουν ναρκωτικά. Γι’ αυτό χρειάζεται να βάλουμε τους ασθενείς σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και να τους κάνουμε να νιώσουν ότι όντως εκεί που βρίσκονται υπάρχουν ναρκωτικά, άρα και πειρασμός. Ετσι, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την πρόοδο του ασθενούς και θα βελτιώσουμε την παρέμβασή μας».
Μένει, πάντως, να αποδειχτεί, όπως ανέφερε ο Μπόρντνικ, «αν η μείωση της επιθυμίας στο εργαστήριο όντως τροποποιεί τη χρήση της ηρωίνης στον πραγματικό κόσμο».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ