Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

«Καμπανάκι» το εγκεφαλικό του οφθαλμού

Η φραγή της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς είναι προειδοποίηση για καρδιαγγειακά!

Η φραγή της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς είναι προειδοποίηση για καρδιαγγειακά!

Προάγγελος καρδιαγγειακών προβλημάτων είναι το λεγόμενο «εγκεφαλικό» του ματιού, που προκαλείται από τη φραγή ενός αιμοφόρου αγγείου του αμφιβληστροειδούς χιτώνα! Οι ασθενείς που υποφέρουν από τέτοια απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς είναι πιθανό να νοσούν ταυτόχρονα από αδιάγνωστες καρδιοπάθειες, όπως η στεφανιαία νόσος, η κολπική μαρμαρυγή ή η βαλβιδική καρδιακή νόσος. Επίσης διατρέχουν κατά 2,7 φορές αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τους υγιείς να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στα συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν παλιότερες επιστημονικές ενδείξεις κατέληξαν Γερμανοί ερευνητές από την Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημίου του Ανόβερου. Από το σύνολο των ασθενών με απόφραξη κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς, που συμμετείχαν στην έρευνα, 31 ασθενείς (δηλαδή τέσσερις στους 10) νοσούσαν ταυτόχρονα και με στένωση των καρωτίδων. Εντεκα ασθενείς εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο, οι πέντε εξ αυτών μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες μετά την απόφραξη! Ακόμη, ένα ποσοστό 22% των ασθενών υπέφερε από στεφανιαία νόσο, ποσοστό 20% από κολπική μαρμαρυγή και 17% από βαλβιδική καρδιακή νόσο. Τέλος, 53 ασθενείς (ποσοστό 70% του συνόλου) παρουσίαζαν αρτηριακή υπέρταση.

Κίνδυνος

Οι ερευνητές συστήνουν οι ασθενείς να υποβάλλονται σε ολοκληρωμένο έλεγχο καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς προτείνει τη συνεργασία ειδικών, όπως οι οφθαλμίατροι, οι καρδιολόγοι και οι νευρολόγοι για την καλύτερη διάγνωση, αλλά και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους δευτεροπαθείς κινδύνους των οφθαλμικών εγκεφαλικών, όπως επισημαίνει ο Ευστράτιος Γκοτζαρίδης, χειρουργός οφθαλμίατρος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς, ο οποίος ανέδειξε τη συγκεκριμένη έρευνα για το ελληνικό κοινό.

Κατά την απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς χιτώνα παρατηρείται παύση της ροής του αίματος προς τις εσωτερικές στιβάδες. Το βασικότερο σύμπτωμα του «οφθαλμικού εγκεφαλικού» που προκαλεί είναι η αιφνίδια απώλεια της όρασης, που όμως δεν συνοδεύεται από πόνο. Τα «εγκεφαλικά» στο μάτι θεωρούνται από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις στην οφθαλμολογία. Μετά τη μη φλεγμονώδη απόφραξη οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολύ περιορισμένες, ενώ δεν υπάρχει κάποια σίγουρη θεραπεία για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...