Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

16 υπέροχες φωνές στα «Ψηλά Βουνά»

Ενα ταξίδι αναμνήσεων μέσα από τις σελίδες του αναγνωστικού του Ζαχαρία Παπαντωνίου και τα τραγούδια του παρουσιάζει (για πρώτη φορά) η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 6 Μαρτίου

Ενα ταξίδι αναμνήσεων μέσα από τις σελίδες του αναγνωστικού του Ζαχαρία Παπαντωνίου και τα τραγούδια του παρουσιάζει (για πρώτη φορά) η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 6 Μαρτίου

Ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Μπάμπης Στόκας και πολλοί ακόμη γνωστοί ερμηνευτές θα «ανεβούν» στα «Ψηλά Βουνά»!

Συνολικά 16 καλλιτέχνες τραγουδούν όλα τα κομμάτια του θρυλικού αναγνωστικού του Ζαχαρία Παπαντωνίου, το οποίο επανακυκλοφορεί και προσφέρεται μαζί με ένα εξαιρετικό CD στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 6 Μαρτίου. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι τα αγαπημένα και πολυδιαβασμένα «Ψηλά Βουνά» θα κυκλοφορήσουν με την ίδια ακριβώς μορφή που είχαν στην πρώτη έκδοσή τους το 1918.

Πρόκειται για το πρώτο αναγνωστικό το οποίο γράφτηκε στη δημοτική γλώσσα και ίσως το πιο συγκινητικό βιβλίο που τοποθετήθηκε επάνω στα μαθητικά θρανία. Μέσα από τις συναρπαστικές σελίδες του, οι αναγνώστες (μαζί με τους μικρούς πρωταγωνιστές του) ανεβαίνουν στα dfdfdβουνά της Ευρυτανίας, χάνονται στις ομορφιές της φύσης και μαθαίνουν για την αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό, τη συνεργασία και την αγάπη για το περιβάλλον με τις πιο απλές λέξεις. Εξιστορεί την περιπέτεια μιας ομάδας 26 παιδιών, τα οποία περνούν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα βουνά της Ευρυτανίας.

Σχολικό εγχειρίδιο

Να σημειωθεί, δε, ότι το βιβλίο γράφτηκε στο πλαίσιο της μεγάλης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προώθησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και αξιοποιήθηκε ως σχολικό εγχειρίδιο για την τρίτη τάξη του δημοτικού σχολείου το 1918.

Το CD, το οποίο έχει επιμεληθεί ο διακεκριμένος συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, 15 μελοποιημένα κομμάτια από το αγαπημένο αναγνωστικό. Μεταξύ αυτών και τα ιστορικά «Τσιριτρό» σε μουσική Γεωργίου Λαμπελέτ και «Ξανθούλα» του Νίκου Μάντζαρου (και τα δύο έχουν ηχογραφηθεί από τις αυθεντικές παρτιτούρες), ενώ τα υπόλοιπα ποιήματα αποτελούν μελοποιήσεις του ίδιου του συνθέτη. Κομμάτια όπως «Ο κόκορας», «Το αηδόνι», «Νανούρισμα», «Ο Γρίπος», «Ο γκιώνης» καθώς και πολλά ακόμη απαρτίζουν τη μοναδική αυτή συλλογή. Οι Κώστας Μακεδόνας, Γιάννης Ζουγανέλης, Μπάμπης Στόκας, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μπάμπης Τσέρτος, Αναστασία Μουτσάτσου, Καλλιόπη Βέττα, Δώρος Δημοσθένους, Παναγιώτης Λάλεζας, Λάκης Χαλκιάς, Κατερίνα Τσιρίδου, Σαββέρια Μαργιολά, Χάρης Μακρής, Ευσταθία Λάλεζα, Ειρήνη Βουτσινά και Φιλιώ Αζαριάδη ερμηνεύουν τα κομμάτια.

«Τα Ψηλά Βουνά» είναι το όραμα της νεανικής αυτεξουσιότητας. Είναι πολύτιμο δώρο η συνεργασία μου στον δίσκο του Μιχάλη. Μακάρι να στείλουμε τα μηνύματα αυτού του σημαντικού έργου στα σημερινά παιδιά και στις επόμενες γενιές, όπως το “Είναι και τα δένδρα συγγενείς μας”», όπως αναφέρει ο Γιάννης Ζουγανέλης για τη συμμετοχή του σε αυτή τη δουλειά.

«Η νουβέλα απευθύνεται στα παιδιά όλων των εποχών και οι στίχοι είναι απόλυτα διαχρονικοί» αναφέρει και η Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ «για ένα βιβλίο που μας μαθαίνει να αγαπάμε την Ελλάδα και τον εαυτό μας» κάνει λόγο η Καλλιόπη Βέττα. «Μέσα από τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους μαθαίνουν τη φύση, πώς να επιβιώνουν, πώς να συμμετέχουν σε μια ομάδα, και κυρίως την προσφορά. Πολύ τη χάρηκα αυτή τη συμμετοχή στα “Ψηλά Βουνά”, που είναι ένα από τα σημαντικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας» λέει και ο Κώστας Μακεδόνας.

fdgsdfgdfg

Σε αυτή τη μουσική περιήγηση άξιοι συνταξιδιώτες είναι το ενόργανο σύνολο νυκτών εγχόρδων «Φιόρο του Λεβάντε», σε μουσική διεύθυνση Μανόλη Ανδρουλιδάκη, και η ομάδα φωνητικής έκφρασης των μουσικών συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε διδασκαλία της Μαρίας Θωίδου. Ακόμη μετέχει και η Παιδική Χορωδία Αχαράβης Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση της Αγάθης Κοσκινά.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...