Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο Ιλον Μασκ ενθουσιάστηκε με την Ελένη Τσολάκη

Ενθουσιάστηκε -με χρονοκαθυστέρηση!- ο Ιλον Μασκ, μεγάλο αφεντικό της...

Ντου διαρρηκτών στο σπίτι του Λούκα Βιλντόζα!

Θύμα διάρρηξης έπεσε το βράδυ της Τρίτης ο Αργεντινός...

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη αποκάλυψε τον φόβο της για τα πουλιά!

Στο... κλαμπ της πτηνοφοβίας εντάσσεται πλέον και η Ευρυδίκη...

Η κινηματογραφική ζωή της «κυρίας FENA»

Η έξυπνη στρατηγική της επιχειρηματία Φάννυς Κάτσου, που έκανε must το ακριβό shopping στη Θεσσαλονίκη με τα πολυκαταστήματα FENA, και η αντίστροφη μέτρηση

Η έξυπνη στρατηγική της επιχειρηματία Φάννυς Κάτσου, που έκανε must το ακριβό shopping στη Θεσσαλονίκη με τα πολυκαταστήματα FENA, και η αντίστροφη μέτρηση

Οσοι έχουν επισκεφθεί τη Fena στον Φοίνικα για να κάνουν τα ψώνια τους θυμούνται μέχρι σήμερα εκείνο το γραφειάκι στο τέλος του κεντρικού διαδρόμου, στο οποίο βρισκόταν από το πρωί έως το βράδυ η Φάννυ Κάτσου, για να συντονίζει την επιχείρηση που έφτασε να γίνει συνώνυμο του must για την υψηλή κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΡΙΑ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ,
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΑΤΙΟ

1deksia copyΑπό εκεί η πανέξυπνη επιχειρηματίας, η οποία κατάφερε να φέρει τον μικρομεσαίο καταναλωτή κοντά στην γκλαμουριά μέσα από άτοκες δόσεις και εκπτώσεις, συμβούλευε τις πελάτισσες για το τι τους πάει πιο πολύ και τις συντρόφευε στην καταναλωτική βόλτα τους στο κατάστημα. Ανθρωπος χαμηλών τόνων, που δεν επιδίωκε τη μεγάλη έκθεση στη δημοσιότητα (με εξαίρεση τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, τις οποίες διοργάνωνε συχνά ή στις οποίες συμμετείχε), η Φάννυ Κάτσου κατάφερε με τη ΦΑΝΝΥ Α.Ε. να αφήσει το αποτύπωμά της στην επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης σε βαθμό που να χαρακτηριστεί «φαινόμενο».

Τα καταστήματά της ήταν μπροστά από την εποχή τους και σε όσους είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό θύμιζαν επιτυχημένα μοντέλα ξένων αλυσίδων. Τόσο η Fena στον Φοίνικα και αργότερα στην οδό Εγνατία (brand που υποστήριζε το βαρύ προφίλ της εταιρίας) όσο και τα Fena Fresh στα Ηλύσια και το Mediterranean Cosmos, που έδιναν τη νεανική και πολύ προχωρημένη άποψη για τη μόδα, άφησαν εποχή.

Μάλιστα, κατάφερε το ακατόρθωτο με το πρώτο της κατάστημα στον Φοίνικα: Να αναγκάσει τις πελάτισσές της από το Πανόραμα να κατέβουν σε μια υποβαθμισμένη (τότε) γειτονιά, όπου το μόνο αξιοθέατο ήταν η… Fena! Σε αυτό το κατάστημα επικρατούσε το αδιαχώρητο όταν έκανε εκπτώσεις, ενώ κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων ή του Πάσχα είχε κανείς την αίσθηση ότι… κάτι μοιράζουν δωρεάν! Οι μέθοδοι μάρκετινγκ που χρησιμοποιούσε η Fena ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακές, καθώς έφτασε στο σημείο να πληρώνει τα… αεροπορικά εισιτήρια πελατών από την Αθήνα, ώστε να ψωνίσουν στο κατάστημά της στη Θεσσαλονίκη!

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η Φάννυ Κάτσου ακολούθησε τον γιατρό σύζυγό της στην Καλαμάτα. Εκεί άνοιξε δύο καταστήματα ρούχων, δείχνοντας την πρώτη σπίθα από το επιχειρηματικό της δαιμόνιο που κληρονόμησε από τον βιοτέχνη πατέρα της, ο οποίος έβαλε τα ρούχα στη ζωή της οικογένειας.

Οταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 1977, αποφάσισε να φτιάξει στο Ωραιόκαστρο μια βιοτεχνία με την επωνυμία FENA. Λίγα χρόνια αργότερα, η παραγωγή σταμάτησε και ξεκίνησε η αντιπροσώπευση επώνυμων ξένων οίκων. Το κατάστημα στον Φοίνικα έγινε πολύ γρήγορα σήμα κατατεθέν της εταιρίας. Σε μια κάθε άλλο παρά εμπορική γειτονιά, στην οποία δεν σύχναζε ο «καλός» κόσμος, έκαναν ουρές οι πελάτισσες από τα ακριβά προάστια της Θεσσαλονίκης που γνώριζαν ότι δεν θα έβρισκαν αλλού τις φίρμες της FENA!

Ακολούθησε το FENA Stock στην ίδια περιοχή, ενώ το 2002 η Φάννυ Κάτσου έκανε την έκπληξη, δημιουργώντας ένα νέο μαγαζί στο παλιό κατάστημα του Καρύδα, με την εμβληματική περιστρεφόμενη φωτιζόμενη γόβα πάνω από την είσοδο. Οι επεκτατικές κινήσεις της δεν θα σταματούσαν εκεί…

Τα επόμενα χρόνια έκανε την εμφάνισή του στον πρώην κινηματογράφο των Ηλυσίων ένα νέο concept, το Fena Fresh. Ενα πολυώροφο κατάστημα με ακριβές αλλά νεανικές φίρμες, που έμαθε την πόλη τι σημαίνει κατανάλωση μετά… αναψυχής! Συχνά διοργανώνονταν εκεί εκδηλώσεις που περιλάμβαναν από την παρουσία djs έως την προσφορά κοκτέιλ. Οι βιτρίνες του Fena Fresh ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακές κάθε σεζόν, θυμίζοντας Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Το επιτυχημένο πρότζεκτ επαναλήφθηκε στο Mediterranean Cosmos, ενώ η εταιρία έκανε άνοιγμα και στην Αθήνα.

Ζημιές 1.000.000€

Και ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά, τον Μάιο του 2007 μια πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το Fena Stock μαζί με το εμπόρευμα, προκαλώντας ζημιές άνω του 1.000.000 ευρώ! Πολλά 3 fena egnatia salonikiκυκλοφόρησαν εκείνο τον καιρό στη Θεσσαλονίκη, όμως οι κακές γλώσσες δεν επιβεβαιώθηκαν. Στο χτύπημα αυτό ήρθε να προστεθεί και η φήμη για «μαϊμού» επώνυμα προϊόντα στα ράφια καταστήματος της εταιρίας, ενώ το μεγάλο πλήγμα ήρθε με το κλείσιμο του μαγαζιού στην Εγνατία το 2010, που είχε κρυφτεί για πολύ καιρό πίσω από τις λαμαρίνες του μετρό και οι πωλήσεις δεν κάλυπταν το υψηλό ενοίκιό του.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε ουσιαστικά το 2009, όταν άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια φήμες για χρέη και οι πρώτες καταγγελίες των εργαζομένων για καθυστερήσεις πληρωμών. Η ειρωνεία ήταν ότι λίγο καιρό νωρίτερα η κυρία Κάτσου είχε ανακηρυχθεί από γνωστό περιοδικό γυναίκα- επιχειρηματίας της χρονιάς! Το καίριο πλήγμα ήρθε με την οικονομική κρίση που την άνοιξη του 2011 ανάγκασε τη Φάννυ Κάτσου να καταθέσει αίτηση για ένταξη στο άρθρο 99. Λίγους μήνες μετά άρχισαν οι περιπέτειές της με τον νόμο.

Από τα γκαλά ένα βήμα πριν την φυλακή

Η ιστορία της Φάννυ Κάτσου, γνωστής και ως «κυρία Φένα», μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία. Από τα μεγάλα σαλόνια, τις βίλες και τις πασαρέλες της μόδας, από τα φιλανθρωπικά, τα κοσμικά, τα υπερπολυτελή γκαλά και τα πλούτη βρέθηκε στην αφάνεια, ένα βήμα από τη φυλακή.

Η 67χρονη επιχειρηματίας συνελήφθη για τρίτη φορά πριν από περίπου δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, καθώς σε βάρος της εκκρεμούσαν έξι καταδικαστικές αποφάσεις με ποινή φυλάκισης 22 ετών και τριών μηνών για φοροδιαφυγή κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ’ εξακολούθηση συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ, μη απόδοση ΦΠΑ στο Δημόσιο κατ’ εξακολούθηση και μη έγκαιρη καταβολή εργατικών εισφορών σε ασφαλιστικό ταμείο. Σύμφωνα με τις δικογραφίες, οι παράνομες πράξεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη κατά τα έτη 2007, 2010 και 2011. Σύμφωνα με δικηγορικούς κύκλους της πόλης, αυτή τη φορά η πιθανότητα να περάσει η Φάννυ Κάτσου το κατώφλι της φυλακής είναι μεγαλύτερη από ποτέ…
ενθετο

Η αλυσίδα των αποκαλύψεων και η κατάρρευση

Ως τις αρχές του 2011 κανείς δεν γνώριζε τη ζοφερή εικόνα των οικονομικών της επιχείρησης, που τα προηγούμενα χρόνια έδειχνε διαρκώς να επεκτείνεται με νέα καταστήματα και εκατοντάδες υπαλλήλους, και κατείχε περίοπτη θέση στα περιοδικά μόδας και τα γκαλά της πόλης. Η πρώτη εμφανής ρωγμή στο οικοδόμημα της FENA φάνηκε τον Μάρτιο του 2011, όταν η επιχειρηματίας κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Εκείνη την περίοδο οι συνολικές οφειλές της ξεπερνούσαν τα 57.000.000 ευρώ, από τα οποία σχεδόν 7.000.000 ευρώ αφορούσαν ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές.

5 21Κάθε μήνας που περνούσε ήταν καταστροφικός για τον όμιλο. Τα χρέη διαρκώς διογκώνονταν, οι υποχρεώσεις αυξάνονταν, οι ψίθυροι για την επερχόμενη κατάρρευση πλήθαιναν και η επιχείρηση έδειχνε να ασθμαίνει. Το σημείο- μηδέν ήρθε στις 24 Οκτωβρίου του 2011, όταν η Φάννυ Κάτσου συνελήφθη για πρώτη φορά από το ΣΔΟΕ για μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 681.000 ευρώ (με τις προσαυξήσεις) και οδηγήθηκε σιδηροδέσμια στον εισαγγελέα.

Ηταν η πρώτη μεγαλοοφειλέτρια του Δημοσίου που συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία μετά την αλλαγή της νομοθεσίας και την εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να εντοπιστούν προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ.

Στο κρατητήριο

Η είδηση προκάλεσε πάταγο στην επιχειρηματική κοινότητα της πόλης. Η κυρία Κάτσου συνελήφθη για δεύτερη φορά στις 25 Σεπτεμβρίου του 2012 και ξανά πριν από λίγες ημέρες.

Επειτα από τρεις ημέρες στο κρατητήριο, η Φάννυ Κάτσου παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερη με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή με εγγύηση 50.000 ευρώ. Οπως είχε γίνει τότε γνωστό, στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε έκανε λόγο για σοβαρά οικονομικά προβλήματα της επιχείρησής της και τόνισε ότι το 2010 πλήρωσε φόρους 2.500.000 ευρώ. Πολλοί επιχειρηματίες τότε την χαρακτήρισαν «εξιλαστήριο θύμα».

«Βρείτε μου άλλη εταιρία στη βόρεια Ελλάδα με τέτοια ποσά. Δεν χρωστάω μόνο εγώ…» φέρεται ότι είχε πει τότε στους «Ράμπο» του ΣΔΟΕ.

Η επιχειρηματίας παρουσίασε τότε αναλυτικά στοιχεία για την ακίνητη περιουσία της εταιρίας και την προσωπική περιουσία της, συνολικής εμπορικής αξίας 30.000.000 και 6.000.000 ευρώ αντίστοιχα. Μάλιστα, είχε δηλώσει ότι ήταν διατεθειμένη να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, πουλώντας μέρος των εταιρικών και των προσωπικών ακινήτων της. Ωστόσο, ήταν ήδη αργά…

Τα μέτρα που είχαν επιβληθεί σε βάρος της εταιρίας αλλά και της ίδιας (στέρηση φορολογικής ενημερότητας, δέσμευση εταιρικών λογαριασμών), έκαναν αδύνατη την εκποίηση των ακινήτων. Εκτοτε οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Η κρίση επέτεινε την πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα τα καταστήματα της FENA είτε να έχουν κλείσει είτε να έχουν αγοραστεί από πιστωτές.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...