Ο Ζούκερμπεργκ δίνει 360.000.000 € σε υπαλλήλους του

Bonus από το facebook για εργαζόμενους στα γραφεία Λονδίνου, για να γλιτώσει την υπέρογκη φορολόγηση

Bonus από το facebook για εργαζόμενους στα γραφεία Λονδίνου, για να γλιτώσει την υπέρογκη φορολόγηση


Μπορεί το bonus να έχει εξαφανιστεί ακόμα και ως έννοια στις περισσότερες εγχώριες επιχειρήσεις, στις ανεπτυγμένες όμως χώρες του κόσμου υπάρχει, και μάλιστα πολλές φορές είναι γενναιόδωρο. Φυσικά, bonus δε δίνονται μόνο επειδή οι εργαζόμενοι κάνουν παραγωγικά τη δουλειά τους, αλλά κι επειδή αυτά τα ποσά συνήθως εκπίπτουν από τη φορολογία.

Αυτό σκέφτηκαν και οι υπεύθυνοι του facebook στη Βρετανία και αποφάσισαν να μοιράσουν bonus, υπό τη μορφή τίτλων, στο εκεί προσωπικό της εταιρίας, που θα ξεπεράσει τα 360.000.000 ευρώ. Η απόφαση ελήφθη λίγες ημέρες αφότου το facebook έτυχε σφοδρών επικρίσεων για τη χαμηλή φορολογία που πληρώνει. Για να εξομαλύνουν μάλιστα την κατάσταση, οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι η εταιρία του Ζούκερμπεργκ θα πληρώσει αρκετά εκατομμύρια παραπάνω στη φορολογία διαφημίσεων. Σε ό,τι αφορά τα bonus των εργαζομένων στη Βρετανία, οι «Times» του Λονδίνου έγραψαν ότι έκαστος θα λάβει περίπου 1.000.000 ευρώ κι όλο αυτό το ποσό θα εκπέσει από τη φορολογία της εταιρίας. Οι αμοιβές, που θα γίνουν κυρίως σε μετοχές, αφορούν το διάστημα έως το τέλος του 2018. Για το οικονομικό έτος 2014, το facebook πρόσφερε μετοχές αξίας άνω των 45.000.000 ευρώ στο προσωπικό, οδηγώντας σε αρνητικό κλείσιμο τα βιβλία, αλλά εξασφαλίζοντας παράλληλα φόρους μόλις 5.588 ευρώ.

Αντιδράσεις από τη Βρετανία

q

Η απόφαση έχει πάντως προκαλέσει σχόλια και αντιδράσεις στη Βρετανία, με κάποιους να λένε ότι μπορεί αυτά τα bonus να είναι καλά για τους σκληρά εργαζόμενους υπαλλήλους του facebook, δεν είναι όμως για τους υπόλοιπους φορολογούμενους πολίτες, καθώς η εταιρία θα γλιτώσει πολλούς φόρους. Αίσθηση έχει προκαλέσει, εξάλλου, η αποκάλυψη ότι ο βρετανικός βραχίονας της εταιρίας του Ζούκερμπεργκ πλήρωσε πέρυσι στην Εφορία λιγότερους φόρους απ’ ό,τι πλήρωσε η Εφορία για ν’ αγοράσει διαφημιστικό χώρο στο facebook.

«Νεκροταφείο λογαριασμών έως το 2098»

Σε εικονικό νεκροταφείο θα εξελιχθεί το facebook έως τα τέλη του αιώνα, καθώς εκτιμήσεις λένε ότι τα προφίλ των χρηστών που θα έχουν πεθάνει θα είναι περισσότερα από εκείνα των ζωντανών. Ο Χατσίμ Σαντίκι, υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, υπολόγισε τους χρήστες του δικτύου που θα έχουν αποδημήσει τις επόμενες δεκαετίες, σε συνδυασμό με τους ζώντες που θα ανοίξουν λογαριασμούς, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 2098 οι νεκροί θα υπερκεράσουν τους ζώντες. Υπενθυμίζεται ότι το facebook αρνείται να «σβήνει αυτόματα» λογαριασμούς νεκρών, ενώ δέχεται μόνο να καταγράφει ότι έχουν «φύγει». Λογαριασμό μπορεί να σβήσει μόνο κάποιος ο οποίος έχει τους κωδικούς εκείνου που πέθανε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ