Ο κροίσος της αυτοκρατορίας ΙΚΕΑ ψωνίζει από καλάθια

Η περιουσία του ανέρχεται στα 65,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά, σύμφωνα με δήλωσή του, δεν υπάρχει τίποτα στην ντουλάπα του που να μην είναι από δεύτερο χέρι.

Η περιουσία του ανέρχεται στα 65,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά, σύμφωνα με δήλωσή του, δεν υπάρχει τίποτα στην ντουλάπα του που να μην είναι από δεύτερο χέρι. Ο δημιουργός της αυτοκρατορίας ΙΚΕΑ αποδεικνύεται ο βασιλιάς της τσιγκουνιάς, όπως προκύπτει από σχετικό ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί από τη σουηδική τηλεόραση.

Ο Ινγκβαρ Κάμπραντ, που κλείνει τα 90 στις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της επιχειρηματικής εφημερίδας «Dagens Industri», φέρεται ότι δηλώνει ότι φορώντας μόνο ρούχα από παζάρια θέλει να δώσει το καλό παράδειγμα. «Είναι στη νοοτροπία του Σμάλαντ να είναι κανείς σφιχτός» εξηγεί, αναφερόμενος στην αγροτική περιοχή της Σουηδίας από την οποία κατάγεται.

Η υπερβολική οικονομία που κάνει ο άνθρωπος, ο οποίος, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», ήταν ο τέταρτος πιο πλούσιος του κόσμου το 2006, έχει κατά καιρούς απασχολήσει τον Τύπο με πηχυαίους τίτλους. Το 2008, ο Καμπραντ δήλωσε στην εφημερίδα «Sydsvenskan» ότι τα 22 ευρώ που κλήθηκε να πληρώσει στην Ολλανδία για ένα κούρεμα ήταν πολύ πάνω από το ποσό που προβλέπει γι’ αυτή τη δουλειά. «Συνήθως προσπαθώ να κουρεύομαι σε αναπτυσσόμενη χώρα. Την τελευταία φορά ήταν στο Βιετνάμ» είχε πει τότε.

Από την αρχή της επιχειρηματικής δράσης του, ο Κάμπραντ άλλαζε χώρες με την ευκολία που αλλάζει πουκάμισο από δεύτερο χέρι, για να πετυχαίνει το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος. Ενδεικτικό είναι ότι το 1973 έφυγε από τη Σουηδία, της υψηλής φορολογίας, για τη Δανία και τελικά κατέληξε στη φορολογική όαση της Ελβετίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ