Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Τα «πολύχρωμα» παιδιά του γυναικολόγου

Η εικαστική έκθεση με πρωταγωνιστές τους «μικρούς ήρωες» του Γιώργου Αλέκου

Η εικαστική έκθεση με πρωταγωνιστές τους «μικρούς ήρωες» του Γιώργου Αλέκου 

Από το χειρουργείο και τις μαιευτικές κλινικές, στα ατελιέ και στις αίθουσες τέχνης! Ο γνωστός γυναικολόγος Γιώργος Αλέκου την περίοδο αυτή παρουσιάζει στην γκαλερί «Thanassis Frissiras» μια άλλη πτυχή της προσωπικότητάς του: εκείνη του εικαστικού.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΩΤΑ ΒΑΖΟΥΡΑ
Φωτό: Xρήστος Ζήνας 

Ως τις 2 Απριλίου εκθέτει στο γνωστό στέκι του Κολωνακίου μια σειρά έργων τέχνης μεγάλης κλίμακας που φιλοτέχνησε, με πρωταγωνιστές τα παιδιά.

Πρόκειται για πίνακες (22 στον αριθμό) που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια τόσο από τις βόλτες του στην Αθήνα όσο και από τις περιπλανήσεις του σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Οπως για παράδειγμα όταν ταξίδεψε στη Νότια Αφρική, όπου συνάντησε ένα ντροπαλό κορίτσι της φυλής των Ζουλού, ή όταν βρέθηκε στο Παρίσι, όπου είδε μια παρέα μικρών παιδιών να παίζει σε ένα σκάμμα παιδικής χαράς.

mg 4464

Ο τίτλος της πρώτης έκθεσης του καλλιτέχνη είναι «Παιδικές… αλήθειες» και, όπως λέει και ο ίδιος στην «Espresso», αποτελεί μια σπουδή στην παιδική ψυχή. «Παρουσιάζονται όλες οι πτυχές της ζωής τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Βλέπουμε δηλαδή τα παιδιά του δυτικού κόσμου, τα παιδιά του πολέμου αλλά και τα παιδιά της Αφρικής. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι μικροί λένε πάντα αλήθειες». Κάνοντας αποκλειστικά ανθρωποκεντρική ζωγραφική ο εικαστικός δηλώνει ότι εκείνο που τον ελκύει στα μοντέλα του είναι το βλέμμα. «Ζωγραφίζω βιωματικά.

Τα περισσότερα από τα παιδικά πρόσωπα που βλέπετε εδώ τα έχω γνωρίσει από κοντά. Εχω μιλήσει με τις μητέρες τους, με τα ίδια, τα έχω παρατηρήσει. Οπως για παράδειγμα συνέβη με ένα μικρό κοριτσάκι, που το συνάντησα στη λαϊκή αγορά και το είχα δει να σέρνει ένα τελάρο βοηθώντας τον παππού του. Ενα από αυτά είναι ανιψάκι μου, ενώ ένα μικρό είναι το παιδί μιας γυναίκας που έχω ξεγεννήσει. Βέβαια, υπάρχουν και κάποια παιδιά που δεν τα έχω γνωρίσει δια ζώσης. Τα έχω δει μέσα από τις εικόνες γνωστών φωτορεπόρτερ και με ενέπνευσαν να τα ζωγραφίσω» τονίζει. Αυτό συμβαίνει στον πίνακά του «War child 2», όπου παρουσιάζεται ένα παιδί κρατώντας στην αγκαλιά του σφαίρες, αλλά και στο έργο του με τίτλο «Κραυγή», το οποίο απεικονίζει ένα αγοράκι του πολέμου να κλαίει με λυγμούς απελπισμένο για αυτά που αντικρίζει. Η «Κραυγή» μαζί έναν άλλον πίνακά του, που δείχνει ένα κοριτσάκι να κλαίει γιατί του έχουν πάρει τα παιχνίδια, συγκαταλέγονται στα αγαπημένα έργα του. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στην γκαλερί έχουν τοποθετηθεί δίπλα δίπλα, προκειμένου η αντίστιξη να είναι ακόμη πιο εμφατική.

mg 4533

Τον μύησε στην Τέχνη η μητέρα του

Γυναικολόγος στο επάγγελμα ο Γιώργος Αλέκου γνώρισε την τέχνη της ζωγραφικής και μαγεύτηκε από εκείνη χάρη στη μητέρα του, η οποία ήταν εικαστικός. Στο πλευρό του θείου του Αγγελου Καλογερίδη πάλι έμαθε να φτιάχνει τα πρώτα του σκίτσα από κάρβουνο αλλά και απέκτησε βασικές γνώσεις για τη φωτογραφία. «Σπούδασα ιατρική, ωστόσο μετά τα 35 μου χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ πιο ενεργά με τη ζωγραφική. Γράφτηκα σε σχολές και παρακολούθησα μαθήματα. Είναι αρκετά δύσκολο να συνδυαστούν οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις με την τέχνη. Πλέον όμως το έχω συνηθίσει. Τελειώνω αργά το βράδυ από το γραφείο και πηγαίνω σπίτι και ζωγραφίζω ως το πρωί» συμπληρώνει τονίζοντας ότι στα επόμενα σχέδιά του είναι η παρουσίαση έργων με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες.

Info:
Η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Αλέκου με τίτλο «Παιδικές… αλήθειες» θα φιλοξενείται στην γκαλερί «Thanassis Frissiras Gallery» (Κριεζιώτου 7, Αθήνα) ως τις 2 Απριλίου.

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:


{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...