Χρησιμοποίησαν μολυσμένο γάλα για την παραγωγή παρμεζάνας στην Ιταλία

Η εισαγγελία της Μπρέσια διέταξε έρευνα εις βάρος 30 κτηνοτρόφων και υπευθύνων γαλακτοκομείων, ενώ κατασχέθηκαν χιλιάδες κεφάλια παρμεζάνα, τα οποία θα περάσουν από έλεγχο

Διατροφικός εφιάλτης στην Ιταλία, καθώς γάλα μολυσμένο με καρκινογόνες ουσίες χρησιμοποιήθηκε για να παραχθεί παρμεζάνα. Η εισαγγελία της Μπρέσια διέταξε έρευνα εις βάρος 30 κτηνοτρόφων και υπευθύνων γαλακτοκομείων, ενώ κατασχέθηκαν χιλιάδες κεφάλια παρμεζάνα, τα οποία θα περάσουν από έλεγχο.

Πρόκειται για γάλα μολυσμένο με αφλατοξίνες Β1, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τυριού Grana Padano, ενός είδους παρμεζάνας.

Τα επίπεδα των καρκινογόνων ουσιών ήταν κατά μέσο όρο πέντε φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, ενώ σε μια περίπτωση το υπερέβαιναν κατά 160 φορές. Πολλοί παραγωγοί μολυσμένου γάλακτος το αναμείγνυαν με «καθαρό» και στη συνέχεια το πωλούσαν σε χαμηλή τιμή. Κάποιες φορές χορηγούσαν στις αγελάδες ειδική ουσία, η οποία δεν επέτρεπε στους εργαστηριακούς ελέγχους να εντοπίσουν τις αφλατοξίνες.

Oμως, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Corriere della Sera» που ανέδειξε το θέμα, γαλακτοκομείο κοντά στην Κρεμόνα κατάφερε να πωλήσει μολυσμένο γάλα χωρίς να το αλλοιώσει. Oταν ο τυροκόμος διαπίστωσε το πρόβλημα και αρνήθηκε να το παραλάβει, ο πωλητής απευθύνθηκε σε άλλον ιδιοκτήτη τυροκομείου, ο οποίος το αγόρασε και παρασκεύασε τυρί.

Hδη κατασχέθηκαν 4.000 κεφάλια Grana Padano που θα υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο για να καταμετρηθεί η ποσότητα αφλατοξινών που περιέχουν. Η έρευνα είναι μόνο στο αρχικό στάδιο, καθώς τώρα επεκτείνεται και στις περιοχές του Μπέργκαμο, της Μάντοβα και της Κρεμόνα.
Η εταιρία παραγωγής του Grana Padano, από την πλευρά της, δηλώνει ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς οι συγκεκριμένες παρτίδες τυριών δεν έχουν βγει προς πώληση, ενώ προτίθεται να στραφεί νομικά εναντίον των κτηνοτρόφων και των γαλακτοκομείων για τη βλάβη που της προξένησαν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ