Δίπλα στον γιο της

Η Νεφερτίτη θαμμένη σε κρυμμένο θάλαμο στον τάφο του Τουταγχαμόν, λένε τώρα οι αρχαιολόγοι

Η Νεφερτίτη θαμμένη σε κρυμμένο θάλαμο στον τάφο του Τουταγχαμόν, λένε τώρα οι αρχαιολόγοι

Σχεδόν βέβαιοι είναι πλέον οι ειδικοί ότι η βασίλισσα Νεφερτίτη είναι θαμμένη δίπλα στον γιο της, φαραώ Τουταγχαμόν, έστω κι αν εκφράζονται κάποιες αμφιβολίες από ορισμένους.

Την εκτίμηση του Βρετανού διακεκριμένου αρχαιολόγου Νίκολας Ριβς για ύπαρξη του τάφου της στο εν λόγω σημείο ενισχύει ο εντοπισμός δύο κρυμμένων θαλάμων, δίπλα στον τάφο του Τουταγχαμόν, στην Κοιλάδα των Βασιλέων, απέναντι από το Λούξορ.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ-Νταμάτι ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ανάλυσης του τάφου με σύγχρονα ραντάρ από τον Ιάπωνα ειδικό Χιροκάτσου Βατανάμπε έδειξαν ότι «είναι 90% πιθανόν να υπάρχουν δύο θάλαμοι κρυμμένοι πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμόν». Πρόσθεσε ότι πίσω από δύο τοίχους υπάρχουν κενοί χώροι, οι οποίοι όμως δεν είναι εντελώς άδειοι, αλλά περιέχουν οργανικά και μεταλλικά υλικά.

Πιο προωθημένες έρευνες

Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι στο εσωτερικό τους υπάρχει σαρκοφάγος και ενδεχομένως μούμια. Ωστόσο ο Αλ-Νταμάτι διευκρίνισε ότι απαιτούνται πιο προωθημένες έρευνες, που θα μελετήσουν πιο αναλυτικά το εσωτερικό του τάφου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου.

Η αποκάλυψη του Αιγύπτιου υπουργού ενισχύει την άποψη του Βρετανού αιγυπτιολόγου του πανεπιστημίου της Αριζόνα Νίκολας Ριβς, ο οποίος πιστεύει ότι ένας από τους δύο θαλάμους θα μπορούσε να αποτελεί το σημείο ταφής της βασίλισσας Νεφερτίτης, κύριας συζύγου του πατέρα του Τουταγχαμόν Ακενατόν. Ο Αιγύπτιος υπουργός σχολίασε ότι, αν επιβεβαιωθεί αυτή η άποψη, «θα πρόκειται για την ανακάλυψη του αιώνα, η οποία θα ήταν πολύ σημαντική τόσο για την Ιστορία της Αιγύπτου όσο και της ανθρωπότητας». Ωστόσο διευκρίνισε ότι ο ίδιος πιστεύει πως οι θάλαμοι θα μπορούσαν να ανήκουν σε κάποιο μέλος της οικογένειας του Τουταγχαμόν, αλλά όχι απαραίτητα της Νεφερτίτης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ