Δίδυμη «επίσκεψη» στη Γη

Υπό στενή παρακολούθηση της NASA το καυτό πέρασμα κομητών (σήμερα και αύριο) αλλά σε ασφαλή απόσταση

Υπό στενή παρακολούθηση της NASA το καυτό πέρασμα κομητών (σήμερα και αύριο) αλλά σε ασφαλή απόσταση

Τις πιο… στενές «αναίμακτες» επαφές με κομήτη θα έχει σήμερα και αύριο η Γη, καθώς δύο σχεδόν δίδυμοι μικροί κομήτες θα πραγματοποιήσουν τα πλησιέστερα περάσματα στην Ιστορία. Αντίστοιχα κοντινά περάσματα μάλιστα δεν αναμένεται να επαναληφθούν τα επόμενα 150 χρόνια.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) καθησύχασε ότι οι κομήτες, ο μήκους 230 μέτρων 252P/LINEAR και ο μισός σε μέγεθος P/2016 BA14, θα περάσουν σε ασφαλή απόσταση, ο πρώτος στα 5.200.000 χιλιόμετρα και ο δεύτερος στα 3.500.000 χιλιόμετρα. Η NASA τόνισε ωστόσο ότι θα τους παρακολουθεί στενά με τα τηλεσκόπιά της, μεταξύ των οποίων και το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ.

Αποσπασμένο κομμάτι

Ο P/2016 BA14 ανακαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο PanSTARRS του πανεπιστημίου της Χαβάης στις 22 Ιανουαρίου φέτος, ενώ ο 252P/LINEAR είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά από το τηλεσκόπιο Λίνκολν του πανεπιστημίου ΜΙΤ το 2000. Θεωρείται πιθανόν ότι ο πρώτος αποτελεί αποσπασμένο κομμάτι του δεύτερου, καθώς οι κομήτες είναι συχνά εύθραυστοι και κατακερματίζονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στο Διάστημα.

«Γνωρίζουμε ότι οι κομήτες είναι σχετικά εύθραυστοι από την περίπτωση του κομήτη Σιουμέικερ Λέβαϊ 9, που ανακαλύφθηκε το 1993 και τα κομμάτια του συνδέθηκαν μ’ ένα κοντινό πέρασμα από τον Δία» εξηγεί ο Πολ Τσόντας, διευθυντής του κέντρου Σπουδών NEO της Nasa.

Επιπλέον, οι δύο κομήτες ακολουθούν ασυνήθιστα παρόμοια τροχιά, γεγονός που επίσης ενισχύει τη θεωρία ότι αποτελούσαν ενιαίο σώμα.
Η διέλευση του κομήτη P/2016 BA14 θα είναι η τρίτη πλησιέστερη που έχει κάνει ποτέ κομήτης από τη Γη, τουλάχιστον στην καταγεγραμμένη ιστορία. Πιο κοντά από κάθε άλλον είχε πλησιάσει στη Γη ο κομήτης Λέξελ το 1770, ενώ τη δεύτερη πλησιέστερη διέλευση είχε κάνει ο κομήτης IRAS-Αράκι-Αλκοκ το 1983.

Το πέρασμα των δύο αυτών κομητών και ιδίως του P/2016 BA14, που θα προσεγγίσει στα 3.500.000 χλμ., θα είναι το πιο κοντινό για το ορατό σε επίπεδο δυνατοτήτων των επιστημόνων μέλλον. Σύμφωνα με τη NASA, κανένας άλλος κομήτης δεν αναμένεται να περάσει πιο κοντά από τη Γη μέσα στα επόμενα 150 χρόνια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ