Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

«Αφόπλισε» τα βακτήρια!

Ο δρ Νίκος Χατζάκης του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εντόπισε την αδυναμία τους και άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία νέων φαρμάκων

Ο δρ Νίκος Χατζάκης του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εντόπισε την αδυναμία τους και άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία νέων φαρμάκων

Την αχίλλειο πτέρνα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων εντόπισε ο Ελληνας ερευνητής, επικεφαλής ομάδας του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δρ Νίκος Χατζάκης, δημιουργώντας ελπίδες για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την αδυναμία.

a 1Η «κερκόπορτα» των κατά τα άλλα πανίσχυρων βακτηρίων βρίσκεται στον μεταβολισμό τους, και συγκεκριμένα σε μια αντλία πρωτονίων που έχει διαρροή όταν τα βακτήρια γίνονται «επικίνδυνα όξινα», εξαιτίας ανισορροπίας του pH. «Πιστεύω ότι ο μηχανισμός διαρροής λειτουργεί ως μια βαλβίδα ασφαλείας στα βακτήρια. Αν μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ένα φάρμακο που στοχοποιεί αυτήν τη βαλβίδα ασφαλείας στις αντλίες πρωτονίων, θα ήταν πράγματι ένα πολύ ισχυρό αντιβιοτικό» σχολιάζει σχετικά ο δρ Νίκος Χατζάκης.
Τα βακτήρια πρέπει να αντλούν πρωτόνια μέσα κι έξω από τα κύτταρά τους, για να διατηρούν μια ανισορροπία ανάμεσα στο pH εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτή η ανισορροπία είναι η πηγή ισχύος για την παραγωγή από τα μικρόβια της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), η οποία τροφοδοτεί τις περισσότερες βιολογικές διαδικασίες σε αυτά.

Σειρά πειραμάτων

Η ομάδα των ερευνητών προσπάθησε να καθορίσει πώς η παρέμβαση στην ανισορροπία του pH θα ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος να αφοπλιστούν τα βακτήρια. Πραγματοποίησαν, λοιπόν, μια σειρά από πειράματα και τελικά βρήκαν τρόπο να ελέγξουν την παραγόμενη ανισορροπία του pH μέσω παρέμβασης στις αντλίες πρωτονίων, οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε, έχουν διαρροή, όταν η ανισορροπία του pH εσωτερικά και εξωτερικά είναι πολύ μεγάλη. Οι αντλίες πρωτονίων είναι μικροσκοπικές, ένζυμα με διάμετρο μόλις πέντε νανομέτρα, και βρίσκονται στην επιφάνεια της μεμβράνης των βακτηρίων.
«Κανείς δεν είχε παρατηρήσει ποτέ μια αντλία σε λειτουργία, αλλά εμείς καταφέραμε να το κάνουμε και αυτό είναι πολύ καλό!» σχολίασε ο δρ Χατζάκης, η έρευνα του οποίου δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American Chemical Society».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...