Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Ετεοκλής Παύλου αποκαλύπτει για το ατύχημα: «Δεν χτυπούσε το κινητό μου...

Με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο Στάθης Παπούλιας...

Συγκλονίζει η Κατερίνα Γκαγκάκη: «Είμαι ένας αρκετά καταθλιπτικός άνθρωπος»

Η Κατερίνα Γκαγκάκη κατά τη διάρκεια του νέου ριάλιτι...

Η συγκίνηση της Νένας Χρονοπούλου για τον γιο της: «Γεννήθηκε 25 εβδομάδων,...

Η Νένα Χρονοπούλου κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Super...

«Ψυχοκόρες»: Ο Κοσμάς επισκέπτεται τη Νέλλα στη κλινική

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Έξι...

Παλιοί «γνώριμοι» τα αδέρφια καμικάζι!

Ιμπραΐμ και Χαλίντ ελ Μπακράουι ήταν ήδη καταζητούμενοι από τις αστυνομικές Αρχές, όχι πάντως λόγω τρομοκρατικής δράσης!

Δύο αδέρφια που λειτούργησαν υποστηρικτικά στην ομάδα που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο αυτή τη φορά πρωταγωνίστησαν ως καμικάζι στις επιθέσεις στη διοικητική καρδιά της Ε. Ε.

Ενα 24ωρο μετά το διπλό χτύπημα στο αεροδρόμιο και στον σταθμό του μετρό που βρίσκεται λίγα μέτρα από τα κεντρικά κτίρια της Ε.Ε., με απολογισμό τουλάχιστον 31 νεκρούς και 270 τραυματίες, 40 διαφορετικών εθνικοτήτων, ο εισαγγελέας του Βελγίου Φρεντερίκ βαν Λεβ επιβεβαίωσε ότι δύο από τους δράστες ήταν ο Χαλίντ και ο Ιμπραΐμ ελ Μπακράουι, οι οποίοι καταζητούνταν ήδη, όχι όμως για τρομοκρατική δράση.

Ο Ιμπραΐμ ταυτοποιήθηκε ως ένας από τους δύο καμικάζι που ευθύνονται για τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και είναι αυτός που βρίσκεται στη μέση της φωτογραφίας από την κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου, την οποία έδωσαν οι βελγικές Αρχές στη δημοσιότητα και δείχνει τρεις άνδρες να σπρώχνουν καροτσάκια με αποσκευές.

Ο πυροτεχνουργός

«Ο δεύτερος καμικάζι, στα αριστερά της φωτογραφίας, δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί» διευκρίνισε ο γενικός εισαγγελέας, ενώ πρόσθεσε ότι ο τρίτος, που φορά το ανοιχτόχρωμο τζάκετ και το καπέλο, «διαφεύγει», χωρίς να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για τον Ναγίμ Λαχραάουι, για τον οποίο μεταδόθηκε ότι συνελήφθη, είδηση που λίγο αργότερα διαψεύστηκε. Σημειώνεται ότι ο Λαχραάουι φέρεται ότι είναι ο πυροτεχνουργός των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στο Παρίσι.

Αργά χθες το βράδυ, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονταν ανέφεραν ότι DNA του Λαχραάουι εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο. Ο αδερφός του Ιμπραΐμ, Χαλίντ ελ Μπακράουι, αναγνωρίστηκε μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων του ως ο καμικάζι που έκανε την επίθεση στον σταθμό του μετρό.

Η ταυτοποίηση ήταν εύκολη υπόθεση για τη βελγική αστυνομία, καθώς τα αδέρφια ήταν γνωστά από παλιότερες παραβατικές πράξεις, όπως συμπλοκές και κλοπές. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραΐμ είχε συλληφθεί στην Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο και είχε εκδοθεί στις βελγικές Αρχές με την προειδοποίηση ότι επρόκειτο για τζιχαντιστή!

Ο δε Χαλίντ ήταν αυτός που είχε νοικιάσει με ψεύτικα στοιχεία ένα διαμέρισμα στο Σαρλερουά, απ’ όπου ξεκίνησαν κάποια μέλη της ομάδας που πραγματοποίησε τα χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, αλλά κι ένα διαμέρισμα στην κοινότητα Φόρεστ, όπου η αστυνομία έκανε μια έφοδο ρουτίνας στις 15 Μαρτίου και κατάφερε να εντοπίσει τα ίχνη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του εγκεφάλου πίσω από τα χτυπήματα του Παρισιού.

Ενας ταξιτζής, όμως, ήταν εκείνος που άνοιξε τα μάτια των αστυνομικών αμέσως μετά την πρώτη έκρηξη στο αεροδρόμιο και τους οδήγησε στο διαμέρισμα στο Σάερμπεκ, όπου βρέθηκαν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και σημαία των τζιχαντιστών.

Εκρηκτικά σε διαμέρισμα

Οπως είπε ο οδηγός, που θυμόταν τη διεύθυνση από την οποία είχε πάρει τους υπόπτους, οι πελάτες του, όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο, του απαγόρευσαν να κατεβάσει αυτός τις βαλίτσες τους και το έκαναν μόνοι τους.

Επίσης, προκύπτει ότι αρχικά είχαν ζητήσει από την εταιρία ταξί να τους στείλει ένα βανάκι, οπότε ίσως ήθελαν να πάρουν μαζί τους και τα εκρηκτικά, τα οποία τελικά άφησαν στο διαμέρισμα, όταν είδαν ότι τους στάλθηκε ένα απλό ταξί. Ενα άλλο εύρημα ρίχνει φως στην ψυχολογία του Ιμπραΐμ ελ Μπακράουι, λίγο πριν από την επίθεση. Στον δρόμο του διαμερίσματος-γιάφκας οι αστυνομικοί βρήκαν σε κάδο των απορριμάτων ένα λάπτοπ, στο οποίο υπήρχε ηχητικό μήνυμα του τρομοκράτη, που έλεγε απελπισμένος «δεν ξέρω τι να κάνω… με κυνηγούν παντού… δεν είμαι πια ασφαλής» και «δεν θέλω να καταλήξω σε κελί δίπλα του», εννοώντας προφανώς τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...