Με ανθρώπινα αντισώματα κατά του HIV

Ελπίδες από μια νέα θεραπεία που κατάφερε να εξοντώσει τον ιό

Μια νέα θεραπεία για τον ιό HIV εκτιμούν πως θα μπορούσαν να αναπτύξουν ερευνητές αξιοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του ιού. Με πειράματα διάρκειας δύο εβδομάδων σε πιθήκους που είχαν προσβληθεί από τον παρεμφερή στα ζώα αυτά ιό SHIV, οι ερευνητές του Oregon National Primate Research Center απέδειξαν ότι τα ανθρώπινα αντισώματα που αναπτύσσονται κατά του HIV πέτυχαν να εξαλείψουν τον ιό.

Τα αντισώματα χορηγήθηκαν σε ενέσιμη μορφή στα έμβρυα των πιθήκων ώρες αφότου εκτέθηκαν στη μόλυνση από SHIV. Αυτό είναι κρίσιμο για την επιτυχία της θεραπείας, εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται ο SHIV, επισημαίνουν στη σχετική δημοσίευση στο «Nature Medicine».

Στο μεταξύ, άλλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της North Carolina, σε συνεργασία με ερευνητές του Merck, απέδειξε πως η χρήση σκευασμάτων και κολπικών δακτυλίων ή τζελ για την πρόληψη της προσβολής από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS και ο οποίος μεταδίδεται κατά κύριο λόγο μέσω της σεξουαλικής επαφής, μετρώντας τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, είναι αναποτελεσματική. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι και η λήψη του φαρμάκου σε χάπι, που συστήνεται στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, εμφανίζει σοβαρά κενά. Σε αναζήτηση αποτελεσματικών μεθόδων πρόληψης απέδειξαν ότι μία μόνο μηνιαία δόση αντιρετροϊκού φαρμάκου σε ενέσιμη μορφή είναι περισσότερο αποτελεσματική για την αποτροπή της μόλυνσης από τον ιό.

Ενέσιμη μορφή

Ειδικότερα, οι επιστήμονες απέδειξαν πειραματικά (δημοσιεύουν τη μελέτη τους στο «Journal of Antimicrobial Chemotherapy») ότι η δράση του αντιρετροϊκού φαρμάκου ραλτεγκραβίρη σε υψηλής δοσολογίας ενέσιμη μορφή για βραδεία απελευθέρωση του φαρμάκου στον οργανισμό διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, με αποτελέσματα αντίστοιχα μιας συστηματικής αγωγής με δύο χάπια του φαρμάκου ημερησίως. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της δραστικής ουσίας ύστερα από διάστημα δύο εβδομάδων δεν είχε μειωθεί, ενώ το ιικό φορτίο στο αίμα παρέμενε εξαιρετικά συγκρατημένο, παρότι οι επιστήμονες «βομβάρδισαν» τον οργανισμό του πειραματόζωου με μεγάλες ποσότητες από στελέχη του HIV.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ