Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Παγκόσμιο Fashion TV κάτω από την Ακρόπολη

Λάμψη και μόδα με θέα την Ακρόπολη, με παρέλαση...

Μανώλης Γεραπετρίτης: O αδερφός του υπουργού Επικρατείας με τις πολλές τηλεοπτικές παρουσίες

Μπορεί τα φώτα τις τελευταίες μέρες να έπεσαν στον...

Προφίλ καλλίγραμμων «γυναικών» στέλνουν υποσχόμενα μηνύματα σε άνδρες με σκοπό να πάρουν χρήματα

Προφίλ γυναικών που… βγάζουν μάτια στέλνουν στοχευόμενα μηνύματα σε...

Πένθος για τον Κώστα Μαρτάκη

Δύσκολες ώρες περνάει ο Κώστας Μαρτάκης καθώς έχασε αγαπημένο...

Κόλπα Περατικού με ρωσικό στόλο τάνκερ!

Ο εφοπλιστής επιχειρεί να «αναγεννήσει» την οικογενειακή εταιρία Pegasus Shipping, κάνοντας μπίζνες με «περίεργους» συμμάχους

Ρωσικό στόλο τάνκερ θέλει να αγοράσει o Νίκος Περατικός, αδελφός του δολοφονηθέντος από τη 17 Νοέμβρη Κωστή, προσπαθώντας για την παλινόρθωση της οικογενειακής Πήγασος. Για τον σκοπό αυτό φέρεται να έχει αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές ομόλογα της ρωσικής Primorsk International Shipping, η οποία τελεί υπό χρεοκοπία. Μέσω συμφωνίας της ρωσικής ναυτιλιακής με τους πιστωτές φιλοδοξεί να καταστεί μεγαλομέτοχος μετατρέποντας τα ομόλογα αυτά σε μετοχές.

Απέναντί του όμως ο Ελληνας εφοπλιστής έχει κοινοπραξία τραπεζών υπό τη Nordea Bank, που θέλει να αποπληρωθούν όλα τα δάνεια με τα οποία έχει αποκτηθεί ο στόλος. Το όχημα του Νίκου Περατικού είναι η ιστορική οικογενειακή ναυτιλιακή Pegasus Shipping. Και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την ιδιοκτησία της ρωσικής ναυτιλιακής.

Αυτό προκύπτει και από τις υποβληθείσες στα αμερικανικά δικαστήρια προτάσεις της Primorsk, καθώς εταιρία συμφερόντων Περατικού εμφανίζεται κάτοχος του 60% των ομολόγων της που έχουν εκδοθεί στη Νορβηγία.

Οι ομολογιούχοι

Αν όλα αυτά ζαλίζουν τους αμύητους στα χρηματοπιστωτικά παιχνίδια της ποντοπόρου, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Νίκο Περατικό. Αλλωστε, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, η Πήγασος ήταν μία από τις εταιρίες που στα τέλη της δεκαετίας του ’90 «κούρεψαν» τους ομολογιούχους τους, πληρώνοντας μόλις τα μισά από τα 150.000.000 δολάρια που είχε δανειστεί. Τα ομόλογα αυτά όμως, όπως και τα ομόλογα της Primorsk, δεν έχουν αγοραστεί στην ονομαστική αξία τους αλλά σε κλάσμα της από 34ed3w5trf 1πωλητές στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά, στην οποία πωλούνται και αγοράζονται τέτοια χρεόγραφα. Ετσι, με μικρό ποσό ο Ελληνας εφοπλιστής διεκδικεί το 100% της αξίας των ομολόγων και πάει να γίνει ο βασικός μέτοχος σε αυτόν τον ρωσικό στόλο, εξηγούν Ελληνες τραπεζίτες.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Προφίλ καλλίγραμμων «γυναικών» στέλνουν υποσχόμενα μηνύματα σε άνδρες με σκοπό να πάρουν χρήματα

Το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολόγων είναι 80.900.000 δολάρια και μπορεί να έχουν δαπανηθεί μόλις 40.000.000 δολάρια ή και λιγότερα για την απόκτησή τους. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Περατικός μπορεί να αποκτήσει το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της αναδιαρθρωμένης, χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις εταιρίας.

Πρόεδρος της Primorsk είναι ο Ρώσος Alexander Kirilichev, που ελέγχει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της για την ώρα. Το όνομα του 67χρονου επιχειρηματία αναφέρεται και σε κάποια sites που παρακολουθούν αμφιλεγόμενες ρωσικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ, όπως αναφέρουν κάποιες πηγές, είχε πολιτευτεί και κατά την περίοδο προεδρίας του Μπόρις Γιέλτσιν. Η Apington Investments, συμφερόντων του Kirilichev, με βάση το σχέδιο αναδιοργάνωσης θα διατηρήσει περίπου άλλο 45% του μετοχικού κεφαλαίου.

Τα υπόλοιπα δανείων

Το ίδιο σχέδιο, στο οποίο αντιδρούν οι πιστώτριες τράπεζες, θέλει να μετατρέψει χρέος 262.000.000 δολαρίων σε υποδεέστερης εξασφάλισης πιστώσεις.

Πρόκειται για υπόλοιπο από δάνειο ύψους 450.000.000 δολαρίων που έλαβε ο Ρώσος το 2008 και το οποίο σταμάτησε να εξυπηρετεί πέρυσι το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι η ναυλαγορά στα τάνκερ βρισκόταν και βρίσκεται ακόμα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και δεν διάγει κρίση ανάλογη αυτής των φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου.

Κανείς από τους δύο, ούτε ο Ρώσος ούτε ο Περατικός, δεν βάζει φρέσκα κεφάλαια στη ναυτιλιακή, κάτι που κατά τις τράπεζες καθιστά θνησιγενές το όλο σχέδιο. Επιπλέον οι τράπεζες αντιδρούν στη διατήρηση της διαχείρισης του στόλου από εταιρία της Σιγκαπούρης που εκτιμάται πως απομυζά τα έσοδα της εταιρίας.

34ed3w5trf 3Η εμπλοκή του Νίκου Περατικού σε αυτή την υπόθεση δεν παραξενεύει όσους τον ξέρουν καλά. Ο Νίκος Περατικός έφυγε από την Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν η οικογενειακή εταιρία κήρυξε στάση πληρωμών.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Στο αρχείο η υπόθεση Μπίκα - Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου απέρριψε το αίτημα της Μπίκα

Μετακόμισε μαζί με τη γυναίκα του στο Μαϊάμι. Αργότερα η σύζυγός του, όπως λέγεται, τον χώρισε και ο ίδιος μετακόμισε στη Σιγκαπούρη, ενώ έδρα έχει και στο Λονδίνο.

Ο Νίκος είναι ένας από τους τρεις γιους του Μιχάλη Κ. Περατικού. Οι άλλοι δύο είναι ο Αντώνης και ο δολοφονηθείς από τη 17Νοέμβρη Κωστής.

Τα Ναυπηγείο Ελευσίνας και το «χτύπημα» της 17Ν

Ο Νίκος Περατικός έλκει την καταγωγή του από τον Πειραιά, όπου γεννήθηκε ο πατέρας του Μιχάλης Κ. Περατικός το 1918, αλλά και από τον παππού του Κωστή Π. Περατικό,
34ed3w5trf 2του οποίου η οικογένεια καταγόταν από τη Σύρο και από τα Καρδάμυλα της Χίου. Η μητέρα του Μιχάλη, η Αντωνία Ι. Ξυλά, καταγόταν επίσης από τα Καρδάμυλα και προερχόταν από γνωστή και επιτυχημένη οικογένεια εφοπλιστών.

Η Πήγασος ιδρύθηκε από τον Μιχάλη Περατικό. Συγκεκριμένα, το 1964 ιδρύθηκε η Pegasus Ocean Services ως ένας ελαστικός συνεταιρισμός, ο οποίος εν καιρώ θα περιλάμβανε διάφορες ναυτιλιακές οικογένειες. Στα 40 χρόνια ζωής της Pegasus ως μέτοχοι συμμετείχαν πολλά γνωστά ονόματα του εφοπλισμού, όχι όλοι με θετικές εμπειρίες από τη συνεργασία τους με αυτήν, όπως αναφέρουν πηγές της Ακτής Μιαούλη. Ο Περατικός το 1992 απέκτησε από το Δημόσιο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με σκοπό να τα αναβαθμίσει. Ο μεγαλύτερος γιος του Κωστής μετακινήθηκε στην Αθήνα για να διευθύνει το ναυπηγείο. Υστερα από τρία χρόνια προσπαθειών να λειτουργήσει την Ελευσίνα και να συνεννοηθεί με το Δημόσιο εγκατέλειψε την επένδυση. Ως επακόλουθο της εμπλοκής της οικογένειας με το ναυπηγείο ο Κωστής δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νυχτοπερπάτησε με σέξι εμφάνιση η τραγουδίστρια και τράβηξε πάνω της τα φλας

Πέρα από δυναμική γυναίκα και ταλαντούχα τραγουδίστρια είναι και...

Ξέσπασε η Ελένη Κοκκίδου: «Έχω ήδη κινηθεί νομικά»

Η Ελένη Κοκκίδου μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό μας» μίλησε...

Ο εξώγαμος γιος του Καρόλου και της Καμίλα θέλει να συναντήσει τον πρίγκιπα Χάρι

Πυρηνική έκρηξη στα θεμέλια της βρετανικής μοναρχίας μπορεί να...

Δείτε πώς είναι σήμερα η Μαρία Σόκαλη: «Η Τζένη Καρέζη με σνόμπαρε»

Η Μαρία Σόκαλη έγινε γνωστή μέσα από τη ταινία...

Πένθος για τον Κώστα Μαρτάκη

Δύσκολες ώρες περνάει ο Κώστας Μαρτάκης καθώς έχασε αγαπημένο...

Η κυρία της φωτογραφίας έκανε έξοδο με τον γιο της, γνωστό σεφ

Βραδινή έξοδο στο θέατρο έκανε ο γνωστός σεφ με...

Η κορόνα που διάλεξε ο Κάρολος και η «βέρα της Αγγλίας»

Μετά την ταφή της βασίλισσας Ελισάβετ ανοίγει ο δρόμος...

Πάνος Αργιανίδης: Αυτός ήταν ο λόγος που τον έκανε να θέλει να αυτοκτονήσει

Παρόλο που έχουν περάσει πέντε χρόνια από τη συμμετοχή...

Ελληνίδα πρωταγωνίστρια μας «συστήνει» τον γιο της ανήμερα των 21ων γενεθλίων του

Η γνωστή ηθοποιός είναι περήφανη μανούλα και σήμερα γιορτάζει...

«Παγιδευμένοι» spoiler: Αυτός είναι ο δολοφόνος της Μυρτώς

Οι τηλεθεατές παρακολουθούσαν με κομμένη ανάσα τις εξελίξεις της...

Ο βασιλιάς Κάρολος άρχισε τις περικοπές στο προσωπικό

Ραβασάκια με απολύσεις στέλνει το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο...

Νατάσα Εξηνταβελώνη: Η αντίδρασή της όταν ρωτήθηκε αν φιλάει ωραία ο Πανταζάρας

Η Νατάσα Εξηνταβελώνη παραχώρησε μια πολύ όμορφη συνέντευξη στην...