Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξανά ισόβια στη Βουλγάρα που είχε σκοτώσει τον καπετάνιο σύζυγό της

Μεγάλη ανατροπή φέρνει στην υπόθεση της 59χρονης Βουλγάρας, η...

Η νέα δισκογραφική δουλειά της Evgenia

Την καλύτερη περίοδο της ζωής της διανύει η Evgenia,...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία αποφυλακίζεται

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας...

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

Κόλπα Περατικού με ρωσικό στόλο τάνκερ!

Ο εφοπλιστής επιχειρεί να «αναγεννήσει» την οικογενειακή εταιρία Pegasus Shipping, κάνοντας μπίζνες με «περίεργους» συμμάχους

Ρωσικό στόλο τάνκερ θέλει να αγοράσει o Νίκος Περατικός, αδελφός του δολοφονηθέντος από τη 17 Νοέμβρη Κωστή, προσπαθώντας για την παλινόρθωση της οικογενειακής Πήγασος. Για τον σκοπό αυτό φέρεται να έχει αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές ομόλογα της ρωσικής Primorsk International Shipping, η οποία τελεί υπό χρεοκοπία. Μέσω συμφωνίας της ρωσικής ναυτιλιακής με τους πιστωτές φιλοδοξεί να καταστεί μεγαλομέτοχος μετατρέποντας τα ομόλογα αυτά σε μετοχές.

Απέναντί του όμως ο Ελληνας εφοπλιστής έχει κοινοπραξία τραπεζών υπό τη Nordea Bank, που θέλει να αποπληρωθούν όλα τα δάνεια με τα οποία έχει αποκτηθεί ο στόλος. Το όχημα του Νίκου Περατικού είναι η ιστορική οικογενειακή ναυτιλιακή Pegasus Shipping. Και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την ιδιοκτησία της ρωσικής ναυτιλιακής.

Αυτό προκύπτει και από τις υποβληθείσες στα αμερικανικά δικαστήρια προτάσεις της Primorsk, καθώς εταιρία συμφερόντων Περατικού εμφανίζεται κάτοχος του 60% των ομολόγων της που έχουν εκδοθεί στη Νορβηγία.

Οι ομολογιούχοι

Αν όλα αυτά ζαλίζουν τους αμύητους στα χρηματοπιστωτικά παιχνίδια της ποντοπόρου, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Νίκο Περατικό. Αλλωστε, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, η Πήγασος ήταν μία από τις εταιρίες που στα τέλη της δεκαετίας του ’90 «κούρεψαν» τους ομολογιούχους τους, πληρώνοντας μόλις τα μισά από τα 150.000.000 δολάρια που είχε δανειστεί. Τα ομόλογα αυτά όμως, όπως και τα ομόλογα της Primorsk, δεν έχουν αγοραστεί στην ονομαστική αξία τους αλλά σε κλάσμα της από 34ed3w5trf 1πωλητές στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά, στην οποία πωλούνται και αγοράζονται τέτοια χρεόγραφα. Ετσι, με μικρό ποσό ο Ελληνας εφοπλιστής διεκδικεί το 100% της αξίας των ομολόγων και πάει να γίνει ο βασικός μέτοχος σε αυτόν τον ρωσικό στόλο, εξηγούν Ελληνες τραπεζίτες.

Το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολόγων είναι 80.900.000 δολάρια και μπορεί να έχουν δαπανηθεί μόλις 40.000.000 δολάρια ή και λιγότερα για την απόκτησή τους. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Περατικός μπορεί να αποκτήσει το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της αναδιαρθρωμένης, χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις εταιρίας.

Πρόεδρος της Primorsk είναι ο Ρώσος Alexander Kirilichev, που ελέγχει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της για την ώρα. Το όνομα του 67χρονου επιχειρηματία αναφέρεται και σε κάποια sites που παρακολουθούν αμφιλεγόμενες ρωσικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ, όπως αναφέρουν κάποιες πηγές, είχε πολιτευτεί και κατά την περίοδο προεδρίας του Μπόρις Γιέλτσιν. Η Apington Investments, συμφερόντων του Kirilichev, με βάση το σχέδιο αναδιοργάνωσης θα διατηρήσει περίπου άλλο 45% του μετοχικού κεφαλαίου.

Τα υπόλοιπα δανείων

Το ίδιο σχέδιο, στο οποίο αντιδρούν οι πιστώτριες τράπεζες, θέλει να μετατρέψει χρέος 262.000.000 δολαρίων σε υποδεέστερης εξασφάλισης πιστώσεις.

Πρόκειται για υπόλοιπο από δάνειο ύψους 450.000.000 δολαρίων που έλαβε ο Ρώσος το 2008 και το οποίο σταμάτησε να εξυπηρετεί πέρυσι το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι η ναυλαγορά στα τάνκερ βρισκόταν και βρίσκεται ακόμα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και δεν διάγει κρίση ανάλογη αυτής των φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου.

Κανείς από τους δύο, ούτε ο Ρώσος ούτε ο Περατικός, δεν βάζει φρέσκα κεφάλαια στη ναυτιλιακή, κάτι που κατά τις τράπεζες καθιστά θνησιγενές το όλο σχέδιο. Επιπλέον οι τράπεζες αντιδρούν στη διατήρηση της διαχείρισης του στόλου από εταιρία της Σιγκαπούρης που εκτιμάται πως απομυζά τα έσοδα της εταιρίας.

34ed3w5trf 3Η εμπλοκή του Νίκου Περατικού σε αυτή την υπόθεση δεν παραξενεύει όσους τον ξέρουν καλά. Ο Νίκος Περατικός έφυγε από την Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν η οικογενειακή εταιρία κήρυξε στάση πληρωμών.

Μετακόμισε μαζί με τη γυναίκα του στο Μαϊάμι. Αργότερα η σύζυγός του, όπως λέγεται, τον χώρισε και ο ίδιος μετακόμισε στη Σιγκαπούρη, ενώ έδρα έχει και στο Λονδίνο.

Ο Νίκος είναι ένας από τους τρεις γιους του Μιχάλη Κ. Περατικού. Οι άλλοι δύο είναι ο Αντώνης και ο δολοφονηθείς από τη 17Νοέμβρη Κωστής.

Τα Ναυπηγείο Ελευσίνας και το «χτύπημα» της 17Ν

Ο Νίκος Περατικός έλκει την καταγωγή του από τον Πειραιά, όπου γεννήθηκε ο πατέρας του Μιχάλης Κ. Περατικός το 1918, αλλά και από τον παππού του Κωστή Π. Περατικό,
34ed3w5trf 2του οποίου η οικογένεια καταγόταν από τη Σύρο και από τα Καρδάμυλα της Χίου. Η μητέρα του Μιχάλη, η Αντωνία Ι. Ξυλά, καταγόταν επίσης από τα Καρδάμυλα και προερχόταν από γνωστή και επιτυχημένη οικογένεια εφοπλιστών.

Η Πήγασος ιδρύθηκε από τον Μιχάλη Περατικό. Συγκεκριμένα, το 1964 ιδρύθηκε η Pegasus Ocean Services ως ένας ελαστικός συνεταιρισμός, ο οποίος εν καιρώ θα περιλάμβανε διάφορες ναυτιλιακές οικογένειες. Στα 40 χρόνια ζωής της Pegasus ως μέτοχοι συμμετείχαν πολλά γνωστά ονόματα του εφοπλισμού, όχι όλοι με θετικές εμπειρίες από τη συνεργασία τους με αυτήν, όπως αναφέρουν πηγές της Ακτής Μιαούλη. Ο Περατικός το 1992 απέκτησε από το Δημόσιο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με σκοπό να τα αναβαθμίσει. Ο μεγαλύτερος γιος του Κωστής μετακινήθηκε στην Αθήνα για να διευθύνει το ναυπηγείο. Υστερα από τρία χρόνια προσπαθειών να λειτουργήσει την Ελευσίνα και να συνεννοηθεί με το Δημόσιο εγκατέλειψε την επένδυση. Ως επακόλουθο της εμπλοκής της οικογένειας με το ναυπηγείο ο Κωστής δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...