Κριτήριο για ΣτΕ ο Χατζηγιάννης!

Η συνταγματικότητα ή μη των αναδρομικών φοροελέγχων και και η περίπτωση του τραγουδιστή

Η συνταγματικότητα ή μη των αναδρομικών φοροελέγχων και και η περίπτωση του τραγουδιστή

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη των αναδρομικών φοροελέγχων, για το διάστημα πριν από το 2010.

Η απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης και θα έχει εφαρμογή σε όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια με αυτό το αντικείμενο. Μία από τις εν λόγω υποθέσεις είναι και αυτή του γνωστού τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, τον οποίο οι φορολογικές Αρχές έχουν καλέσει να καταβάλει, για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012, φόρους ύψους 3.700.000 ευρώ.

Κατά του Δημοσίου

Με αφορμή τις ενστάσεις που υπέβαλε ο τραγουδιστής, το διοικητικό δικαστήριο απέστειλε σημαντικά προδικαστικά ερωτήματα στο ΣτΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του η οποία εκδόθηκε το 2013, έχει ταχθεί υπέρ των φορολογουμένων. Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά την αποζημίωση του ποδοσφαιριστή Πέτρου Μίχου. Η ΔΟΥ Καλλιθέας εντόπισε, το 1999, ότι το ποσό των 34.000.000 δραχμών, που κατατέθηκε στον λογαριασμό του ποδοσφαιριστή, δεν είχε δηλωθεί στη φορολογική δήλωσή του το 1989 και του καταλόγισε αναδρομικά φόρο 19.000.000 δραχμών.

Ο ποδοσφαιριστής δικαιώθηκε από το ΣτΕ, το οποίο, εάν παραμείνει σε αυτή τη νομολογιακή γραμμή, θα επιφέρει ένα πλήγμα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τα φορολογικά έσοδα από τις λίστες και γενικότερα τις καταθέσεις του εξωτερικού. Μέχρι να εκδοθεί η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομική φορολόγηση, αναστέλλεται η εκδίκαση παρόμοιων υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας.
Αυτή τη στιγμή, το ζήτημα βρίσκεται ενώπιον του Β’ Τμήματος, ωστόσο, αν κριθούν αντισυνταγματικές οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ