Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Πρόσφυγες και ατάκες από τον «άλλο κόσμο»

Οι νικητές και οι χαμένοι των βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου θριάμβευσε στα ελληνικά Οσκαρ την περασμένη Δευτέρα! Το φιλμ με πρωταγωνιστές τους Στέλιο Μάινα και Μαρία Ναυπλιώτου ήταν ο μεγάλος νικητής στην τελετή απονομής των Βραβείων «Ιρις» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η οποία έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ 

rq34r3q4r3qw4r 2Η ταινία του Αλεξίου κατέκτησε συνολικά εννέα βραβεία (ήταν υποψήφια σε 13 κατηγορίες), μεταξύ αυτών καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας. Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι Γιώργος Νανούρης και Λένα Παπαληγούρα, ενώ η τελετή ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο που έδειχνε εικόνες προσφύγων του σήμερα, οι οποίοι αντιπαραβάλλονταν με πρόσφυγες από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Στέλιος Μάινας

Το βραβείο α’ γυναικείου ρόλου απέσπασε η ηθοποιός Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη για την ταινία του Ηλία Δημητρίου «Smac», ενώ το αντίστοιχο ανδρικό πήρε ο Στέλιος Μάινας για την ερμηνεία του ως χρεωμένος ιδιοκτήτης ενός τζαζ μπαρ στην «Τετάρτη 04:45». Βραβείο β’ γυναικείου ρόλου κέρδισε η Βασιλική Τρουφάκου για τη συμμετοχή της στο «Ουζερί Τσιτσάνης», ενώ το βραβείο β’ ανδρικού δόθηκε (όπως αναμενόταν) στον πρόωρα χαμένο Μηνά Χατζησάββα για το φιλμ «Ενας άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Αυτή ήταν και η μοναδική διάκριση που απέσπασε το blockbuster του Χριστόφορου, το οποίο ήταν υποψήφιο σε τέσσερις κατηγορίες. Το βραβείο σεναρίου πήγε στην Αθηνά Τσαγγάρη και στον Ευθύμη Φιλίππου για το πολυσυζητημένο «Chevalier», ενώ το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη κατέκτησε τρία βραβεία (μεταξύ αυτών μακιγιάζ και ενδυματολογίας).

rq34r3q4r3qw4r 7Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η Ακαδημία απένειμε βραβείο καλύτερης ξένης παραγωγής, το οποίο κέρδισε «Ο αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου.

Ειδική διάκριση για τη Ρεντγκρέιβ

Ηχηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ από το βήμα της 7ης απονομής βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Η 79χρονη Αγγλίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια βρέθηκε για δεύτερη φορά στη χώρα μας μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, αυτή τη φορά για να τιμηθεί από την ΕΑΚ, παραλαμβάνοντας ειδικό τρόπαιο από τα χέρια της καλής της φίλης Μιμής Ντενίση. «Ευρώπη, ντροπή σου! Αυτές οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανοίξει τις πύλες της Αποκάλυψης» είπε στη διάρκεια της ομιλίας της. «Ευχαριστώ την ανθρωπιά των απλών Ελλήνων που είναι εκπληκτικοί, παρότι δεν ξέρουν ότι είναι εκπληκτικοί. Είστε εκπληκτικοί, γιατί θυμάστε ότι αυτοί οι πρόσφυγες είναι μητέρες, πατέρες, παιδιά, ανθρώπινα όντα, όπως δεν το θυμάται ούτε μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση» συνέχισε η σπουδαία ηθοποιός εν μέσω χειροκροτημάτων. «Τη δεκαετία του ’30 η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει βίζα σε χιλιάδες Εβραίους, οι οποίοι κατέληξαν κι αυτοί στα ναζιστικά στρατόπεδα.

rq34r3q4r3qw4r 6Σήμερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταπατούν τη Συνθήκη ΟΗΕ του 1951 για τους Πρόσφυγες. Διαπράττουν έγκλημα» επισήμανε. «Εγώ δεν μπορώ να πω στην κυβέρνησή σας τι να κάνει, αλλά οφείλει να απαιτήσει από την Ευρώπη χρήματα, όχι σκληρά μέτρα, αλλά χρήματα για τη χώρα και για τους πρόσφυγες» πρότεινε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ αμέσως μετά.

Το… ραντεβού του Χατζησάββα

«Ο Μήνας ήθελε πολύ να είναι εδώ, αλλά δεν μπορούσε… Είχε ραντεβού με τον Μπέργκμαν να παίξουν μια παρτίδα σκάκι». Τα λόγια του Κώστα Φαλελάκη συγκίνησαν τα πλήθη στην προχθεσινή απονομή των ελληνικών Οσκαρ. Ο ηθοποιός παρέλαβε το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου, με το οποίο τιμήθηκε μετά θάνατον ο Μηνάς Χατζησάββας για την ερμηνεία του στην ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ενας άλλος κόσμος».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Κώστας αποκάλυψε τον φόβο του Μηνά Χατζησάββα για την άνοδο του εθνικισμού σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα. Παράλληλα, μίλησε για το σύμφωνο συμβίωσης, ζητώντας από την Πολιτεία να αποκαταστήσει τις αδικίες που έχουν γίνει στο παρελθόν. «Ο Μηνάς μου είπε να πω στην Πολιτεία να αποκαταστήσει μια αδικία. Την καθυστέρηση του συμφώνου συμβίωσης σε όσους δεν το πρόλαβαν και το δικαιούνται. Ανάμεσα σε αυτούς είμαστε και εμείς. Ας νομιμοποιήσει, λοιπόν, η Πολιτεία την 25ετή σχέση μας, χαρίζοντάς μας την ισχύ του συμφώνου συμβίωσης» δήλωσε και χειροκροτήθηκε θερμά. Ο ίδιος χάρισε στη συνέχεια το βραβείο του Μηνά στη Βανέσα Ρεντγκρέιβ, την οποία θαύμαζε πολύ ο αξέχαστος ηθοποιός, λέγοντας ότι τα βραβεία είναι για τους ζωντανούς.

Δείτε τις φωτογραφίες:

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...