Εξωπλανήτης απατεώνας

Tα παιχνίδια του HD 80606 b (έχει μέγεθος σαν του Δία και «νομίζει» πως είναι κομήτης) τρελαίνουν τους αστρονόμους

Tα παιχνίδια του HD 80606 b (έχει μέγεθος σαν του Δία και «νομίζει» πως είναι κομήτης) τρελαίνουν τους αστρονόμους

Μπορεί να είναι εξωπλανήτης, μάλλον όμως «πιστεύει» ότι είναι κομήτης, γι΄ αυτό και ακολουθεί μια εντελώς περίεργη τροχιά, που τον κάνει πολύ «παιχνιδιάρη». Αστρονόμοι στις ΗΠΑ κατάφεραν να μελετήσουν διεξοδικά τον καυτό εξωπλανήτη HD 80606 b, που έχει την πιο περίεργη τροχιά από όσους έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Αντί να έχει περίπου σφαιρική τροχιά γύρω από το άστρο του, ακολουθεί μια άκρως επιμήκη τροχιά, όπως οι κομήτες. Ωστόσο, το ακόμη πιο εκκεντρικό είναι ότι, όταν φτάνει κοντά στο άστρο του, σχεδόν το αγγίζει κατά την περιφορά του, που διαρκεί μόλις 20 ώρες, και αμέσως μετά εκσφενδονίζεται πάλι στο Διάστημα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ, του Space Telescope Science Institute και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας – Σάντα Κρουζ, με επικεφαλής τον Ζιλιέν ντε Βιτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Αστροφυσικής «Astrophysical Journal Letters», παρατήρησαν τον εξωπλανήτη με το διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτσερ της NASA. Ο HD 80606 b, που είχε αρχικά εντοπιστεί το 2009, έχει το μέγεθος του Δία, αλλά τετραπλάσια μάζα.

Στη Μεγάλη Αρκτο
Βρίσκεται σε απόσταση 190 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό της Μεγάλης Αρκτου. Χρειάζεται περίπου 111 μέρες για να διαγράψει μια πλήρη εκκεντρική τροχιά γύρω από το άστρο του, άρα αυτή είναι και η διάρκεια του έτους του. Η στενή επαφή με το άστρο του διαρκεί μόλις 20 ώρες, στη διάρκεια των οποίων ο εξωπλανήτης «τσουρουφλίζεται», φτάνοντας θερμοκρασίες κοντά στους 1.100 βαθμούς Κελσίου. Στη φάση αυτή λαμβάνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, τουλάχιστον 1.000 φορές μεγαλύτερες από όσες απορροφά η Γη από τον Ηλιο κάθε μέρα. Επίσης, πρώτη φορά σε εξωπλανήτη οι αστρονόμοι υπολόγισαν την ταχύτητα περιστροφής γύρω από το άξονά του, δηλαδή τη διάρκεια της μέρας του, και βρήκαν ότι είναι γύρω στις 90 ώρες.

Περίπου 2.000 επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και υπάρχουν πάνω από 5.000 ακόμη ανεπιβεβαίωτοι. Πολλοί ανήκουν στην κατηγορία του λεγόμενου «καυτού Δία», δηλαδή είναι αέριοι γίγαντες που πλησιάζουν υπερβολικά κοντά στα μητρικά άστρα τους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του HD 80606 b.
«Αν η Γη επρόκειτο να πλησιάσει τόσο κοντά στον Ηλιο μας, πολύ σύντομα θα έχανε την ατμόσφαιρά της και η επιφάνειά της θα μετατρεπόταν σε λιωμένο μάγμα» δήλωσε ο Ντε Βιτ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ