Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

Οι παράγοντες για την έξαρση των αλλεργιών

Υψηλή τεχνολογία και στρες σε περίοδο εξετάσεων ή κύησης, λένε οι ερευνητές

Υψηλή τεχνολογία και στρες σε περίοδο εξετάσεων ή κύησης, λένε οι ερευνητές

Με τις αλλεργίες να καταγράφουν αύξηση 50% τα τελευταία 30 χρόνια, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της απορρύθμισης του ανοσολογικού συστήματος, καθώς δεν επιτρέπουμε στον οργανισμό, ιδιαίτερα των παιδιών, την επαφή με τους μικροβιακούς παράγοντες που θα θωράκιζαν τον οργανισμό με καλύτερους μηχανισμούς αυτοάμυνας, οι ερευνητές αναζητούν τη σύνδεση της έξαρσης αυτής με εξωγενείς παράγοντες στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Ετσιμ μία σειρά ερευνών ενοχοποιεί για την έξαρση των αλλεργιών το καυσαέριο, το στρες, ειδικά των γυναικών σε κύηση, αλλά και την υψηλή τεχνολογία!

Ενδεικτικά αναφέρεται πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία η επαφή με το νικέλιο -πρώτη ύλη σε παλαιότερα κινητά τηλέφωνα αλλά και υλικό προστασίας των περισσότερων οικιακών συσκευών από τη διάβρωση- συνδέεται με την εκδήλωση αλλεργικής δερματίτιδας.

Το στρες μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργιών, κατά κανόνα πάντως τα επιδεινώνει. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι φοιτητές που πάσχουν από χρόνιες ή εποχικές αλλεργίες εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα και οξύτητα συμπτωμάτων κατά την περίοδο συμμετοχής τους σε εξετάσεις. Αλλη μελέτη κατέγραψε σύνδεση του έντονου στρες της μητέρας στη διάρκεια της κύησης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών στα παιδιά τους πολλά χρόνια αργότερα (σε ηλικία 14 ετών).

Παιδικό άσθμα

Παλαιότερη μελέτη συνδέει την εκδήλωση του παιδικού άσθματος με τη διαβίωση των παιδιών σε περιοχές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση -μικρότερη των 100 μέτρων- από αυτοκινητόδρομο και αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε αλλεργική αντίδραση, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Ως προς την αλλαγή της σχέσης μας με τα μικρόβια που ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς επιβάλλει να τα «καταδιώκουμε» με απολυμαντικά και απορρυπαντικά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αποτελεί τον βασικό παράγοντα «κακής εκπαίδευσης» του ανοσολογικού συστήματος. Δύο πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν μεθόδους καλύτερης εκπαίδευσής του: Η μία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παιδιά που τρώνε σε πιάτα πλυμένα στο πλυντήριο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας έναντι αυτών στο σπίτι των οποίων τα πιάτα πλένονται στο χέρι. Η δεύτερη διαπίστωσε ότι τα ποσοστά αλλεργίας είναι μικρότερα σε βρέφη οι γονείς των οποίων καθαρίζουν την πιπίλα τους βάζοντάς την οι ίδιοι στο στόμα, έναντι αυτών που την αποστειρώνουν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...