Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

«Στον πάγο» η επαναπροώθηση!

Χθες έφυγαν 202 από Λέσβο και Χίο, αλλά ήρθαν 339, ενώ οι περισσότεροι πρόσφυγες καταθέτουν αιτήσεις ασύλου! Παραμένουν χιλιάδες στο λιμάνι του Πειραιά

Χθες έφυγαν 202 από Λέσβο και Χίο, αλλά ήρθαν 339, ενώ οι περισσότεροι πρόσφυγες καταθέτουν αιτήσεις ασύλου! Παραμένουν χιλιάδες στο λιμάνι του Πειραιά

Ξεκίνησε χθες η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία με τη μεταφορά των πρώτων 202 ατόμων από τη Λέσβο και τη Χίο στο Δικελί. Ωστόσο, δύσκολα θα τηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος, αφού οι περισσότεροι αλλοδαποί καταθέτουν αιτήσεις ασύλου, που αυτόματα «παγώνουν» την επιστροφή τους στη γειτονική χώρα για τουλάχιστον έναν μήνα.

Στο μεταξύ, ΕΔΕ διέταξε το Aρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τις άγριες συμπλοκές που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας ανάμεσα σε διμοιρία των ΜΑΤ και κατοίκους της Χίου που αντιδρούσαν στη μεταφορά μεταναστών στο παλιό hot spot, στην περιοχή Ταμπάκικα. Οσο για την επιχείρηση επαναπροώθησης κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, άρχισε τα ξημερώματα της Δευτέρας, κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Από τη Λέσβο επιστράφηκαν με δύο δρομολόγια τουρκικών πλοίων συνολικά 136 άτομα, εκ των οποίων οι 124 Πακιστανοί μετανάστες, ενώ από τη Χίο έφυγαν 66 άτομα, κυρίως Αφγανοί. Κάθε μετανάστης συνοδευόταν από έναν ένστολο της Frontex, ενώ μέσα στα πλοία βρίσκονταν και Ελληνες αστυνομικοί. Η ειρωνεία είναι ότι, την ώρα που ένα από τα πλοία αναχωρούσε από τη Μυτιλήνη, έμπαινε στο λιμάνι σκάφος του λιμενικού που μετέφερε 57 νέους πρόσφυγες! Χθες έφτασαν στη χώρα συνολικά 339 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή 137 περισσότεροι από εκείνους που επαναπροωθήθηκαν!

f2 11

Για την εφαρμογή της συμφωνίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ελλάδα ή θα έρθουν μέσα στην εβδομάδα 202 αξιωματικοί της Frontex, 32 αξιωματικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου και άλλοι 35 Ευρωπαίοι γραφειοκράτες. Ομως οι πρόσφυγες δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία και εδώ και μερικές ημέρες καταθέτουν μαζικά αιτήσεις ασύλου, όπως έχουν κάνει, για παράδειγμα, σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονται στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, σήμερα και αύριο δεν θα υπάρξουν επαναπροωθήσεις από το νησί, αφού δεν συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός ατόμων που να δικαιολογεί τη ναύλωση πλοίου.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της επιτροπής επανέλαβαν χθες ότι κανένας αιτών άσυλο δεν θα επιστραφεί στην Τουρκία, εάν δεν έχει πρώτα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του ως προς τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα, δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί η εξατομικευμένη εξέταση του αιτήματός του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης έφεσης. Η εξέταση του αιτήματος σε πρώτο βαθμό χρειάζεται τουλάχιστον έναν μήνα.

Στο μεταξύ, μάταια προσπαθούσαν και χθες οι αρμόδιοι να πείσουν όσους βρίσκονται στον αυτοσχέδιο καταυλισμό του Πειραιά να μετακινηθούν σε κάποιον οργανωμένο χώρο φιλοξενίας. Στο λιμάνι παραμένουν 4.629 άτομα, αλλά ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε χθες ότι «ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας».

Μπλόκο στην εθνική οδό και επεισόδια στην Ειδομένη για τα χαλασμένα τρόφιμα

Ακόμη ένα μπλόκο στην οδική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Ευζώνων έστησαν χθες πρόσφυγες και μετανάστες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κλειστά σύνορα, ενώ κλειστή παραμένει εδώ και 18 ημέρες η σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ.
Ομάδα αλλοδαπών προχώρησε χθες το πρωί σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ρεύμα με κατεύθυνση προς τα Σκόπια, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Προκειμένου να διευκολύνει την κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο, η Τροχαία μετέτρεψε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη σε διπλής κατεύθυνσης. Μόλις το αντιλήφθηκαν αυτό οι πρόσφυγες, κινήθηκαν προς τα εκεί και, παρά την παρουσία αστυνομικών, κατάφεραν να καταλάβουν το οδόστρωμα. Υπενθυμίζεται ότι από το μεσημέρι του Σαββάτου πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία φορτηγών τόσο στην εθνική οδό (ΠΑΘΕ), στο ύψος του Πολυκάστρου, όσο και στην επαρχιακή οδό (παλιά εθνική) Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κιλκίς καταγγέλλουν τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε την 25η Μαρτίου τραυματιοφορέας του νοσοκομείου από Μαροκινό που διακομίστηκε μεθυσμένος. Ο μετανάστης συνελήφθη τελικά από αστυνομικούς, αλλά οι εργαζόμενοι τονίζουν την ανάγκη πρόσληψης εταιρίας φύλαξης, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα «θρηνήσουμε θύματα».
Τέλος, αναστάτωση στον καταυλισμό της Ειδομένης προκάλεσε την Κυριακή το χαλασμένο φαγητό που προσφέρθηκε στους πρόσφυγες από ιδιωτική εταιρία για λογαριασμό των Γιατρών χωρίς Σύνορα. Η ΜΚΟ ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει το περιστατικό, ενώ χθες η διανομή του φαγητού έγινε χωρίς προβλήματα. Στο μεταξύ, ομάδα μεταναστών έσπασε τα παράθυρα του παλιού Δημοτικού Σχολείου Ειδομένης, όπου στεγάζεται αποθήκη του ΟΗΕ, και άρπαξε τρόφιμα και άλλα πράγματα που ήταν αποθηκευμένα εκεί.

 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...