Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Οκτώ και σήμερα!

Το τελεσίγραφο της FIFA στην ΕΠΟ έως τις 15 Απριλίου και η ορατή απειλή για Grexit

Ρεπορτάζ
Γιώργος Σηφάκης

Ολα στον… αέρα και μια παρτίδα σκάκι εννιά ημερών (τόσες μέρες μένουν) ανάμεσα στη FIFA και στον Κοντονή έχει αρχίσει από χθες, οπότε έφτασε στα χέρια της ΕΠΟ και κατ’ επέκταση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το νέο… μπιλιετάκι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Η FIFA δίνει προθεσμία στον Κοντονή να ξεκινήσει τον θεσμό του Κυπέλλου έως τις 15 Απριλίου, που λήγει το τελεσίγραφο-πρόσκληση, διαφορετικά το ελληνικό ποδόσφαιρο θα αποκλειστεί από κάθε διεθνή δραστηριότητα.

«Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η αναστολή ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ θα σήμαινε ότι καμία ομάδα από την Ελλάδα οποιουδήποτε είδους (συμπεριλαμβανομένων συλλόγων) δεν θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε αθλητική επαφή (άρθρ. 14 παρ. 3 του καταστατικού της FIFA).

Περαιτέρω θα σήμαινε επίσης ότι ούτε η ΕΠΟ ούτε κανένα από τα μέλη της ή τους αξιωματούχους της δεν θα είχε τη δυνατότητα να επωφεληθεί από οποιοδήποτε αναπτυξιακό πρόγραμμα, εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή πρωτοβουλία κατάρτισης της FIFA ή της UEFA. Η FIFA θα ενημέρωνε αναλόγως τις ομοσπονδίες-μέλη της μέσω εγκυκλίου» τονίζει στο έγγραφό της η Παγκόσμια Ομοσπονδία, που όμως επισήμανε:

«Η Επιτροπή Εκτακτων Θεμάτων, επίσης, αποφάσισε ότι, σε περίπτωση που ανακληθεί η απόφαση, η FIFA και η UEFA θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση και θα αντιμετωπίσουν τυχόν ανησυχίες που εξέφρασαν οι Αρχές, και θα εκκινήσουν διάλογο με τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τους προαναφερθέντες νόμους».

Τι σημαίνει αυτή η παράγραφος; Απλά πράγματα. Αν γίνει το Κύπελλο, η FIFA θα θέσει αμέσως προς συζήτηση όλα τα θέματα που έχει τονίσει ο υφυπουργός Αθλητισμού, όπως αυτά που αφορούν την επιτροπή δεοντολογίας, το ζήτημα της διαφθοράς μελών της ΕΠΟ που έχουν παρτίδες με τη Δικαιοσύνη και, φυσικά, το καυτό θέμα της διαιτησίας.

Μάλιστα, πρώτη φορά η Παγκόσμια Ομοσπονδία μιλά ανοιχτά για διαιτητές από άλλες χώρες στο Κύπελλο, ενώ «αδειάζει» την ΕΠΟ για το ΣτΕ:

«Οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση που κατατέθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου (ΣτΕ) από την ΕΠΟ είναι άσχετη, καθώς θα μπορούσε εύκολα να αποσυρθεί».

Αυτοκάθαρση

Από το υφυπουργείο καθίσταται όμως για πολλοστή φορά σαφές ότι η επανέναρξη του Κυπέλλου εξαρτάται άμεσα από την κάθαρση, όπως ακριβώς την εξήγγειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο μήνυμά του, και συγκεκριμένα από την αυτοκάθαρση που πρέπει να κάνει η ΕΠΟ, με την αποχώρηση από το ποδόσφαιρο όλων όσοι διώκονται ποινικά για τη δράση τους στο άθλημα.

Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι και από την πλευρά της ΕΠΟ, και συγκεκριμένα του προέδρου της Γιώργου Γκιρτζίκη, δεν φαίνεται ότι υπάρχει καμία πρόθεση για παραίτηση ή συμβιβασμό.

Πλέον το μπαλάκι είναι στους «μεγάλους», που αναμένεται να πιέσουν ακόμα πιο πολύ για την αποπομπή του Γκιρζίκη.

Στο Panama Papers και ο Ινφαντίνο!

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις ότι και ο νέος πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς Panama Papers. Ο 46χρονος Ελβετός ιταλικής καταγωγής φέρεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο σε συμφωνίες με οffshore εταιρίες την εποχή που ήταν διευθυντής των νομικών υπηρεσιών της UEFA. Οι επίμαχες συμβάσεις, οι οποίες συνυπογράφησαν από τον Ινφαντίνο, χρονολογούνται από το 2003 έως το 2006, ενώ μία από αυτές αφορούσε εταιρία με πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο που έριξε από την προεδρία της FIFA τον Σεπ Μπλάτερ.

ΣτΕ: ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 19 ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Για τις 19 Απριλίου αναβλήθηκε εκ νέου η εκδίκαση της προσφυγής της ΕΠΟ κατά της απόφασης Κοντονή για τη ματαίωση του Κυπέλλου, έπειτα από αίτημα των δικηγόρων της ομοσπονδίας που δεν πήραν άδεια λόγω της απεργίας. Αυτή είναι η δεύτερη αναβολή που παίρνει η υπόθεση, ύστερα από εκείνη της προηγούμενης Τρίτης, με συνέπεια να στενεύουν τα περιθώρια για την αποφυγή του Grexit.

Οπότε ή η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει πίσω, θα τα βρει με την ΕΠΟ και θα άρει την απόφαση Κοντονή για ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδος ή πάμε ολοταχώς προς αποκλεισμό. Εκτός αν παραιτηθεί η διοίκηση της ΕΠΟ και αλλάξει το τοπίο.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...