Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατ. ευρώ – Στις 21:15 η κλήρωση...

Λίγες ώρες απομένουν για τη μεγάλη κλήρωση του Eurojackpot, καθώς...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μελάνια πουλάει… κολιέ για χάρη του Τραμπ

Τον δημιουργικό οίστρο της επιστράτευσε η Μελάνια Τραμπ για...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Απείλησε να πετάξει το παιδί του

Πειραιάς: Ενταση στην Πύλη Ε3 με έναν Αφγανό! Οι διαμαρτυρίες έληξαν με επέμβαση των λιμενικών

Πειραιάς: Ενταση στην Πύλη Ε3 με έναν Αφγανό! Οι διαμαρτυρίες έληξαν με επέμβαση των λιμενικών

Ενταση επικράτησε χθες στον Πειραιά μετά την ενημέρωση που παρείχαν τρεις γενικοί γραμματείς υπουργείων στους πρόσφυγες. Αλλοι φώναζαν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από το λιμάνι και ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα, άλλοι πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία. Σοκ προκάλεσε ένας Αφγανός, όταν σήκωσε στον αέρα ένα βρέφος και απείλησε ότι θα το πετάξει πάνω σε λιμενικό!

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε έρευνα για τη βίαιη συμπεριφορά σε βάρος του μωρού. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας επισκέφθηκαν ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος, ο γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος και ο γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννης Ταφύλλης, που έγιναν δεκτοί από τους συγκεντρωμένους αλλοδαπούς με το σύνθημα «ανοίξτε τα σύνορα».

Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας ήταν να πεισθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ότι είναι προς το συμφέρον τους να εγκαταλείψουν τον χώρο και να οδηγηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, όπου θα έχουν και τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατικοί αξιωματούχοι τούς ζήτησαν επίσης να εμπιστεύονται τις ελληνικές Αρχές και να μην επηρεάζονται από άλλα δίκτυα παραπληροφόρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενημέρωση των προσφύγων έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, ύστερα από απαίτηση του κ. Παπαδόπουλου. «Θα πρέπει ο χώρος να εγκαταλειφθεί από τις κάμερες, δεν θέλω να δω την εικόνα μου το μεσημέρι» είπε ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μόλις ολοκληρώθηκε η ενημέρωση, μετανάστες και πρόσφυγες βγήκαν στο λιμάνι και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, εμποδίζοντας την κίνηση των αυτοκινήτων. Η διαμαρτυρία σταμάτησε με επέμβαση των λιμενικών, οι οποίοι κλήθηκαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, όπου πρόσφυγες συνεπλάκησαν με αφορμή τη σειρά στο φαγητό.

kato

Ωστόσο, η χθεσινή ημέρα στο λιμάνι σημαδεύτηκε από την αδιανόητη κίνηση ενός Αφγανού, που σε έξαλλη κατάσταση σήκωσε ψηλά το μωρό του, απειλώντας να το πετάξει σε άνδρα του Λιμενικού. Οσοι βρίσκονταν γύρω του έσπευσαν να τον σταματήσουν και να αρπάξουν το παιδί, που ευτυχώς έφτασε υγιές στην αγκαλιά της μάνας του. Το Λιμενικό χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια «απαράδεκτη, απερίσκεπτη, ανάλγητη και βίαιη συμπεριφορά με θύμα ένα αθώο βρέφος» και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας.
Η χθεσινή ημέρα ήταν σχετικά καλή από πλευράς προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, που δεν ξεπέρασαν τα 68 άτομα. Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα φτάνει πλέον τα 53.042 άτομα.

Μήνυση από τον δήμαρχο Παιονίας

Στον εισαγγελέα προσέφυγε ο Δήμος Παιονίας για τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί εκεί. Ο δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης κατέθεσε στην εισαγγελία Κιλκίς μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη κοινής ειρήνης και άλλα αδικήματα.

Μεταξύ άλλων, ο δήμος αναφέρει ότι η κατάληψη του αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (συνεχίστηκε χθες για πέμπτη ημέρα) παρεμποδίζει την κυκλοφορία των οχημάτων και κάνει λόγο για «αδιανόητη και πρωτοφανή αδράνεια των αστυνομικών οργάνων αναφορικά με την αδιαμφισβήτητη παρακώλυση συγκοινωνιών». Επιπλέον ο δήμος καταγγέλλει ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, έξαρση παραβατικών συμπεριφορών και κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και την απουσία υγειονομικής επιτήρησης στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς.


Χωρισμένη στα δύο η αποβάθρα στη Χίο

d 3

Επαναλειτουργεί από χθες το… μισό λιμάνι της Χίου! Οι αρμόδιες κρατικές Αρχές και οι πρόσφυγες που έχουν καταλάβει τον χώρο προχώρησαν σε μια άτυπη συμφωνία, με βάση την οποία η αποβάθρα του λιμανιού χωρίστηκε στη μέση! Στη δυτική πλευρά παραμένουν οι αλλοδαποί που δίεφυγαν από το hot spot του νησιού, ενώ στο ανατολικό τμήμα δένουν τα πλοία της γραμμής.

Η συμφωνία έγινε αργά το βράδυ της Τρίτης και πολύ γρήγορα τεχνικοί τοποθέτησαν έναν συρμάτινο φράχτη στο χερσαίο τμήμα του λιμανιού. Με τον τρόπο αυτόν διαχωρίστηκε ο χώρος παραμονής των προσφύγων και μεταναστών από το υπόλοιπο τμήμα και έγινε εφικτή η πρώτη προσέγγιση πλοίου στο λιμάνι ύστερα από πέντε ημέρες. Ηταν το πλοίο της άγονης γραμμής «Νήσος Μύκονος», που έδεσε στο λιμάνι στις 06.45 χθες το πρωί.

Αύριο αναμένεται το δεύτερο κύμα επαναπροωθήσεων από τη Χίο στην Τουρκία, αλλά άγνωστο παραμένει πόσα άτομα θα απελαθούν. Η αρχική λίστα, που είχε συντάξει η Αστυνομία και η οποία περιελάμβανε 250 άτομα, έχει ακυρωθεί στην πράξη, αφού τα αιτήματα ασύλου αυξάνονται αλματωδώς. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το 90% των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο νησί θα έχει ζητήσει άσυλο. Πλέον η Αστυνομία στρέφει την προσοχή της κυρίως σε άτομα που είτε δεν επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση είτε έχουν υποβάλει και την ανακαλούν.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...