Ανάκαμψη η ΤτΕ, ύφεση ο ΟΟΣΑ!

Διάσταση εκτιμήσεων και προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον διεθνή οργανισμό.

Ποιον να πιστέψεις τώρα; Την Τράπεζα της Ελλάδος που αναφέρει στην έκθεσή της ότι το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης ή τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δηλώνει από το Παρίσι στη δική του έκθεση ότι η Ελλάδα θα έχει μία ακόμη χρονιά ύφεσης, την έβδομη κατά σειρά; Η πρόβλεψη του οργανισμού έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις εκτιμήσεις του κρατικού προϋπολογισμού όσο και των μελών της τρόικας, που επισκέπτονται τη χώρα μας σε τακτική βάση. Ειδικότερα, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος αναφέρει ότι η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία αποκαθίσταται, ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει απομακρυνθεί και πως απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος κατά γράμμα και η επιτάχυνση διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων.

Για φέτος λοιπόν η έκθεση της ΤτΕ προβλέπει: Υφεση 4,6% (ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις που έβλεπαν την ύφεση στο 4,5%), σταθεροποίηση της ανεργίας φέτος στο 28%, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014, αποκλιμάκωση της ανεργίας από του χρόνου, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου η ελληνική οικονομία θα έχει υπερανακτήσει την απωλεσθείσα ανταγωνιστικότητα της περιόδου 2001-2009. Επίσης προβλέπει σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ενισχύθηκε με την ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο, ενώ εκτιμά ότι παραμένει αδύναμη η λειτουργία του κράτους, δηλαδή δεν εφαρμόζονται μέτρα που έχουν ψηφιστεί.

Διαφοροποιημένες όμως είναι οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ που προβλέπει: 1) Υφεση για φέτος της τάξης του 4,8% και συνέχισή της και του χρόνου. Για το 2014 εκτιμά ότι θα φθάσει στο 1,2%. 2) Η ανεργία θα κινηθεί φέτος στο 27,8% και του χρόνου στο 28,4%. 3) Παράλληλα, δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι όλες αυτές οι συνθήκες μπορεί να απαιτήσουν νέα χρηματοδότηση από την τρόικα ή πιθανή ελάφρυνση ή κούρεμα χρέους. 4) Προβλέπει περαιτέρω μείωση των μισθών και των τιμών λόγω της ύφεσης και 5) προτείνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ρευστότητας σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ