Το βουτυρικό οξύ «χτυπά» για την παχυσαρκία

Στα βακτήρια του εντέρου κρύβεται το μυστικό του ελέγχου της όρεξης

Στα βακτήρια του εντέρου κρύβεται το μυστικό του ελέγχου της όρεξης

Το βουτυρικό οξύ, που παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου, μπορεί να είναι το «κλειδί» στον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας, καθώς νέες μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδά του συνδέονται με την παχυσαρκία. Το βουτυρικό οξύ παράγεται όταν τα βακτήρια του εντέρου διαλύουν τις φυτικές ίνες, όπως των δημητριακών ολικής άλεσης. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από ανεπεξέργαστα, ολικής άλεσης τρόφιμα έχουν υψηλότερα επίπεδα βουτυρικού οξέος.

Μπορεί καθένας να έχει ένα μοναδικό μείγμα από βακτήρια του εντέρου, υπάρχουν όμως διαφορές μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου των ανθρώπων που είναι παχύσαρκοι και εκείνων με φυσιολογικό βάρος.

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science», ερευνητές έλαβαν δείγματα βακτηρίων του εντέρου από δίδυμους ανθρώπους, ο ένας εκ των οποίων ήταν παχύσαρκος και ο άλλος λεπτός. Στη συνέχεια διοχέτευσαν τα βακτήρια αυτά σε πειραματόζωα που ακολουθούσαν τις ίδιες δίαιτες. Διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα στα οποία δόθηκαν τα βακτήρια από τον λεπτό δίδυμο έμειναν λεπτά, ενώ εκείνα στα οποία δόθηκαν τα βακτήρια του παχύσαρκου δίδυμου πήραν βάρος. Παράγοντας «κλειδί» αυτής της εξέλιξης ήταν το επίπεδο του παραγόμενου βουτυρικού οξέος.

Συμπληρώματα

Επίσης, ερευνητές του πανεπιστημίου της Γιούτα που χορήγησαν συμπληρώματα βουτυρικού οξέος σε πειραματόζωα έχασαν το 10% του σωματικού τους βάρους σε πέντε εβδομάδες, παρουσίασαν βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (ΗΠΑ) διαπίστωσαν ότι υψηλά επίπεδα βουτυρικού οξέος συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου του Κρον, καθώς βοηθά στην πρόληψη φλεγμονών. Επίσης, από διαφορετικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι το βουτυρικό οξύ έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τον εγκέφαλο από ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Σύμφωνα με τη επιθεώρηση «Neuroscience Letters», προωθεί και τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Τέλος, βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και στον έλεγχο της όρεξης και του μεταβολισμού, απελευθερώνοντας τις ορμόνες του εντέρου που στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο, γεγονός που ωθεί στη συνταγογράφησή του σε υπέρβαρα παιδιά, προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση του βάρους τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ