Ερευνα: Ο γάμος επινοήθηκε για να εμποδίσει εξάπλωση των σεξουαλικών νοσημάτων!

Ο γάμος είναι ένας θεσμός που δεν γεννήθηκε από τον έρωτα, αλλά από τα βακτήρια!

Ο γάμος είναι ένας θεσμός που δεν γεννήθηκε από τον έρωτα, αλλά από τα βακτήρια! Οι ανθρωπολόγοι προσγειώνουν ανώμαλα τις ρομαντικές ψυχές, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δέσμευση μεταξύ δύο ανθρώπων ήταν μια ιδέα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κράις Μπάουχ του πανεπιστημίου του Γουότερλου στον Καναδά και τον Ρίτσαρντ ΜακΕρλιθ του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Γερμανία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», βασιζόμενοι σε μαθηματικές προσομοιώσεις σε υπολογιστές, μελέτησαν διάφορους παράγοντες (κοινωνικοί, δημογραφικοί, υγείας κ.ά.), που συνέβαλαν στη σταδιακή επικράτηση της μονογαμίας μεταξύ των ανθρώπων. Προϊστορικά οι περισσότερες κοινωνίες, που ήταν μικρές ομάδες κυνηγών-συλλεκτών, ήσαν πολυγαμικές.

Αυτή η πρακτική όμως μειώθηκε δραστικά όταν πια εμφανίστηκε η γεωργία, εξαιτίας της οποίας δημιουργήθηκαν πυκνοκατοικημένοι οικισμοί. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όταν μια κοινωνία μεγαλώνει στα 300 περίπου σεξουαλικά ώριμα άτομα, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα γίνονται ενδημικά στον πληθυσμό, μειώνοντας τον ρυθμό αναπαραγωγής. Σε αυτήν την κατάσταση ως λύση προτάχθηκε η μονογαμία, η οποία επιβλήθηκε μάλιστα στις αρχές με ιδιαίτερα αυστηρό τρόπο, στο όνομα της επιβίωσης της κοινωνίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ