Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

Φοβούνται τώρα «υπερσεισμούς»!

Για πυροδότηση ισχυρότερων χτυπημάτων μιλούν οι ειδικοί. Περισσότεροι από 235 νεκροί και 1.500 τραυματίες στο Εκουαδόρ

Για πυροδότηση ισχυρότερων χτυπημάτων μιλούν οι ειδικοί. Περισσότεροι από 235 νεκροί και 1.500 τραυματίες στο Εκουαδόρ


Οι επτά μεγάλοι σεισμοί που έπληξαν την Ασία και τη Νότια Αμερική μέσα σε μόλις 96 ώρες, μπορεί να είναι οι προάγγελοι ενός μεγάλου σεισμού.
«Οι παρούσες συνθήκες μπορεί να πυροδοτήσουν τουλάχιστον τέσσερις σεισμούς μεγαλύτερους των 8 Ρίχτερ» προειδοποιεί ο Αμερικανός σεισμολόγος του πανεπιστημίου του Κολοράντο Ρότζερ Μπίλχαμ, μιλώντας στην «Daily Express». Μάλιστα, προσθέτει: «Οταν αυτοί καθυστερούν, η ένταση που έχει συσσωρευτεί τόσους αιώνες, προκαλεί ακόμα πιο καταστροφικούς μεγα-σεισμούς».

2 2

Εκτός από τους τέσσερις μεγάλους σεισμούς που χτύπησαν από την περασμένη Πέμπτη, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν επίσης δονήσεις σε Φιλιππίνες, Βανουάτου και Μιανμάρ. Οι εστίες όλων βρίσκονταν στο γνωστό Δαχτυλίδι της Φωτιάς, το οποίο έχει το σχήμα πετάλου και απαρτίζεται από ρήγματα που εκτείνονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου οι τεκτονικές πλάκες μετατοπίζονται και η σεισμική αλλά και η ηφαιστειακή έντονη δραστηριότητα αποτελούν ρουτίνα.

«Σπάνιοι, αλλά όχι απίθανοι»

Το US Geological Survey, μια αμερικανική ανεξάρτητη υπηρεσία που παρακολουθεί φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, αναφέρει ότι οι μεγα-σεισμοί είναι σπάνιοι, αλλά όχι απίθανοι. Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάποιο ρήγμα από τα γνωστά που να μπορεί να δώσει σεισμούς 10 Ρίχτερ. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν μπορούν να απορρίψουν το ενδεχόμενο ενός μεγα-σεισμού, αφού καταγράφουν τη σεισμική δραστηριότητα μόνο τα τελευταία 100 χρόνια.

Την ώρα, λοιπόν, που η παγκόσμια κοινότητα των σεισμολόγων παρακολουθεί λιγότερο ή περισσότερο ανήσυχη το φαινόμενο των πολλών μεγάλων σεισμών, ο Ισημερινός μετράει τις πληγές του. Η χώρα, η οποία βρίσκεται στην άκρη του ρήγματος μεταξύ των τεκτονικών πλακών της Νάζκα και της Νότιας Αμερικής, χτυπήθηκε από 7,8 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 233 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 500. Η τριβή των πλακών, που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια και έχει δημιουργήσει τις Ανδεις, έδωσε τον μεγάλο σεισμό, τον οποίο έως χθες είχαν ακολουθήσει περισσότεροι από 130 μετασεισμοί. Τα ψαροχώρια και τα τουριστικά θέρετρα που βρίσκονται στο επίκεντρο του σεισμού, στην περιοχή Περντενάλες, είναι αραιοκατοικημένα, γεγονός που δημιουργεί μια κάποια αισιοδοξία για λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. Ωστόσο, τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φτάσουν τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο εξαιτίας κατολισθήσεων.

Ποτάμια αφρού (έπειτα από τον χορό των Ρίχτερ) σε ιαπωνική πόλη

Η Ιαπωνία είναι εδώ και μέρες στο στόχαστρο του Εγκέλαδου. Ο τελευταίος σεισμός τα ξημερώματα του Σαββάτου, μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη νήσο Κιούσου, προκάλεσε τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1.000 ανθρώπων, μόλις μια ημέρα αφού ένας άλλος 3 0σεισμός στην ίδια περιοχή είχε προκαλέσει τον θάνατο εννέα ανθρώπων, με τον θλιβερό απολογισμό να φτάνει πια τους 41 νεκρούς.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι συνέχιζαν να αγνοούνται έως χθες, με τις βροχές και τις κατολισθήσεις να καθιστούν το έργο των σωστικών συνεργείων σχεδόν ακατόρθωτο. Περίπου 180.000 άνθρωποι θα περάσουν άλλη μία νύχτα στα αντίσκηνα και στα αυτοκίνητα, ενώ περισσότεροι από 62.000 παραμένουν χωρίς ρεύμα και 300.000 σπίτια δεν έχουν νερό. Και οι δύο σεισμοί -7,3 την Παρασκευή και 6,4 την Πέμπτη- ήταν επιφανειακοί, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές στους δρόμους, στις γέφυρες και στα τούνελ. Μάλιστα, στην πόλη Φουκουόκα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια αφρού, γεγονός που αποδόθηκε από τους χρήστες του twitter, οι οποίοι ανέβασαν σχετικές φωτογραφίες, στη ρήξη κάποιου υπόγειου σωλήνα ύδρευσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...