Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η Χριστίνα Βραχάλη μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην εγκυμοσύνης της

Στις δυσκολίες της εγκυμοσύνης της και στο πρόβλημα υγείας...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Εστειλαν μηνύματα σε όλον τον κόσμο!

Κοινή διακήρυξη από τους τρεις θρησκευτικούς ηγέτες που επισκέφτηκαν τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς της Μυτιλήνης. Δάκρυα και ζωγραφιές που ζητούσαν ελευθερία

Κοινή διακήρυξη από τους τρεις θρησκευτικούς ηγέτες που επισκέφτηκαν τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς της Μυτιλήνης. Δάκρυα και ζωγραφιές που ζητούσαν ελευθερία

Την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες εξέφρασαν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια της κοινής επίσκεψής τους στη Λέσβο.

Ωστόσο, το ηχηρότερο μήνυμα των τριών θρησκευτικών ηγετών αφορούσε την Ευρώπη και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, που ανέχονται τη βία και τον ξεριζωμό ανθρώπων και παράλληλα κλείνουν τα μάτια μπροστά στο προσφυγικό δράμα.

Το ακριτικό νησί βρέθηκε από το πρωί του Σαββάτου στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας. Χωρίς αμφιβολία, ο κύριος λόγος ήταν η παρουσία του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον οποίο υποδέχθηκαν με τιμές στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι κ. Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος.

f2 4

Οι πιο συγκινητικές στιγμές της ημέρας εκτυλίχθηκαν στο hot spot της Μόριας, όπου βρέθηκαν οι τρεις ιεράρχες για να μιλήσουν και να φάνε με τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες και μετανάστες. Εκεί έγιναν δεκτοί από ασυνόδευτα παιδιά που τους καλωσόριζαν με ζωγραφιές, από μετανάστες που ζητούσαν ελευθερία και από πολλούς πρόσφυγες, μουσουλμάνους και μη, που φιλούσαν τα χέρια των χριστιανών ιεραρχών. Μάλιστα, ράγισαν καρδιές όταν ένας νεαρός πρόσφυγας ζήτησε κλαίγοντας από τον Πάπα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη να του επιτραπεί να μετακινηθεί προς συγγενείς τους στη βόρεια Ευρώπη, καθώς και τη στιγμή που μια χριστιανή έπεσε στα πόδια του Ποντίφικα, επίσης κλαίγοντας.

Εκκληση

f3 1

Μιλώντας στους πρόσφυγες ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε: «Ηρθαμε για να σταθούμε δίπλα σας, να ακούσουμε τις ιστορίες σας, ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση, για να κάνουμε μια έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η Μεσόγειος πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης και όχι νεκροταφείο, και καυτηρίασε τη στάση όσων «κλείνουν τα σύνορα και γυρίζουν τις πλάτες τους στο δράμα», ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για «χρεοκοπία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη». Στον αντίποδα, οι τρεις ηγέτες εξήραν τη στάση του ελληνικού λαού, που αποδείχθηκε γενναιόδωρος και φιλόξενος παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Οι τρεις ηγέτες συμπροσευχήθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και υπέγραψαν μια μακροσκελή διακήρυξη, όπου κάνουν έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή και ζητούν από όλες τις χώρες να παράσχουν προσωρινό άσυλο στους πρόσφυγες.

Νέα ζωή στη Ρώμη

Την ευγνωμοσύνη τους προς τον Πάπα Φραγκίσκο εκφράζουν οι Σύροι πρόσφυγες που άφησαν πίσω τους το hot spot της Λέσβου και βρίσκονται πλέον στη Ρώμη ως φιλοξενούμενοι του Ποντίφικα. Πρόκειται για τρεις οικογένειες μουσουλμάνων που είχαν φτάσει στη χώρα μας με στόχο να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη, αλλά εγκλωβίστηκαν εδώ εξαιτίας του μπλόκου στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Μόλις αφίχθησαν στη Ρώμη, το απόγευμα του Σαββάτου, οι πρόσφυγες μίλησαν σε ιταλικά ΜΜΕ και ευχαρίστησαν τον «σωτήρα» Πάπα «για την ευκαιρία που έδωσε με τη συγκινητική χειρονομία ελπίδας». Ο Ράμι, ένας εκπαιδευτικός 51 ετών, αφηγήθηκε πώς διέφυγε με την οικογένειά του από επαρχία που ελέγχεται εν μέρει από το Ισλαμικό Κράτος και τόνισε: «Ευχαριστούμε τον Πάπα, θα γίνουμε άξιοι αυτής της ευκαιρίας που μας προσφέρθηκε και του δώρου που μας έκανε», ενώ ο Χασάν, ένας μηχανικός από τη Δαμασκό, που συνοδεύεται από τη γυναίκα του και τον δίχρονο γιο τους, εξήγησε ότι αναγκάστηκαν να αφήσουν το σπίτι τους καθώς έβλεπαν «φίλους και συγγενείς να πεθαίνουν κάτω από τα ερείπια».
Οι τρεις οικογένειες φιλοξενούνται στη συνοικία Τραστέβερε από την καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου. Μολονότι αρχικά σκέφτονταν όλοι να μεταβούν στη Γερμανία, τώρα λένε πως πλέον επαφίενται στον Φραγκίσκο: «Είμαστε προσκεκλημένοι του Πάπα, ο οποίος μας ξανάδωσε ζωή».

f9Και η βασίλισσα Ράνια τη Μεγάλη Εβδομάδα

Στο πλευρό των προσφύγων θα βρεθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα η πανέμορφη πριγκίπισσα της Ιορδανίας Ράνια. Οπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, η επίσκεψή της στη Μυτιλήνη θεωρείται σίγουρη, καθώς έχουν τακτοποιηθεί και όλες οι λεπτομέρειες του ταξιδιού. Επικρατέστερη μέρα άφιξης της πριγκίπισσας Ράνιας θεωρείται η Μεγάλη Τρίτη.

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...